Zero waste zuivel: welke verpakking is het beste?
16:23
Het liefst koop ik al mijn spullen zonder verpakkingen, maar in sommige gevallen is dat toch wel heel lastig. Met melk en yoghurt bijvoorbeeld. Ik woon in Amsterdam, dus naar een boerderij fietsen om mijn eigen fles te laten vullen is niet echt een optie. Na een paar zaterdagen zoeken heb ik uiteindelijk bij de Landmarkt in de Van Woustraat een heel goed alternatief gevonden: zuivel in glazen statiegeldflessen van een lokale boerderij! Het vervoer is heel beperkt en het glas wordt hergebruikt, zo goed als zero waste dus.
Zuivel vind je over het algemeen in drankkartonnen, plastic flessen of glazen flessen. De meest milieuvriendelijke optie bepalen is lastig, want het is afhankelijk van een heleboel factoren. Hoe vaak wordt de verpakking gebruikt? Waar komt het vandaan? Hoe wordt afval in jouw gemeente ingezameld?
Drankkarton
Alle verpakkingen zijn in principe recyclebaar, maar gelamineerd karton (een standaardmelkpak) moet je in de meeste gemeentes bij het restafval gooien en wordt dus bijna nooit gerecycled. In een aantal gemeentes kun je deze wel apart inleveren, waardoor recycling makkelijker is. De milieubelasting van kartonnen verpakking zit hem vooral in de bomen en het water dat nodig is voor productie.
Plastic
Melk en yoghurt in plastic vind ik persoonlijk sowieso geen optie, want ik wil plastic het liefst helemaal vermijden. Uit vergelijkingen van MilieuCentraal blijkt ook dat plastic voor zuivel niet de meest milieuvriendelijke keuze is, ondanks dat het licht is en relatief goed te recyclen. PET-flessen met statiegeld zijn er bijna niet voor zuivel, maar zijn milieuvriendelijker dan eenmalig te gebruiken plastic flessen.
Glas
De plastic-vs-glas-discussie is een populaire onder kritische mensen. Glas is zwaarder, dus het vervoer is milieubelastender, daarom wordt vaak voor plastic gepleit. Glas kan echter (bijna) onbeperkt gerecycled worden in tegenstelling tot plastic dat snel degradeert en niet meer te recyclen is. Als glas vaker wordt gebruikt (15-20 keer) en als het niet ver vervoerd hoeft te worden, wint glas het ook van karton. Statiegeldglas is daarom wat mij betreft de beste keuze.
3 reacties