Geef toe: hoe leuk zijn deze rietjes van bamboe?

07:42

In Amerika gebruikt men ongeveer 500 miljoen rietjes per dag. Met onze Starbucks, KFC, McDonalds, Cocktailbars en smoothiecafeetjes in Nederland zullen wij hier niet veel vanaf zitten. Rietjes worden gemiddeld maximaal 20 minuten gebruikt en belanden daarna op de vuilnisbelt, waar ze voor eeuwig blijven liggen of afbreken in minuscule stukjes plastic die vervolgens door vissen worden ingeslikt. Niet erg gezellig, maar misschien kan bamboe ons helpen.

Deze bamboerietjes kwam ik per toeval tegen in een Franse ecoshop en ik was meteen verliefd. Ondanks dat het eigenlijk niets meer is dan een stengeltje bamboe, ziet dit rietje er zóveel leuker uit dan een plastic wegwerpexemplaar. Bovendien is de bovenkant vaak groter dan de onderkant en zijn ze niet helemaal recht, wat een toffe natuurlijke uitstraling geeft. Ik zag mezelf meteen uit een kokosnoot lurken of een mason jar smoothie opleuken. 

Een gemiddeld persoon gebruikt ongeveer 38.000 rietjes in zijn of haar leven. Ik hoop daar zeker drie nullen vanaf te halen. Met onze huidige consumptie van 500 miljoen rietjes per dag (alleen in Amerika, dus wereldwijd is dit alleen nog maar meer) kunnen we momenteel jaarlijks (!) 46.400 schoolbussen vullen: bizar! Oh, en dan heb ik het alleen over de rietjes zelf en niet over het papieren of (nog erger) plastic hoesje waar ze meestal in verpakt zijn.


Oké, genoeg facts en figures, ik ben overtuigd. Jij ook? Mijn eerste stap naar een Straw Free Life is gezet. Een pakje bamboerietjes van Bambu inclusief schoonmaakborsteltje kostte me €8,90. De rietjes zijn biologisch afbreekbaar, kunnen in de vaatwasser en kunnen (volgens het merk) jarenlang meegaan. Het belangrijkste is dat je de rietjes in heet water schoonmaakt en niet te lang laat weken. Toch móét ik een nadeel noemen: de haartjes van het schoonmaakborsteltje lijken plastic te zijn (er staat niet op wat het is), en de rietjes werden aan het (FSC)papiertje vastgemaakt met... jawel.. een plastic elastiekje. Een nog groter nadeel: na een aantal maanden komen er scheuren in de rietjes, je kunt ze dus niet onbeperkt gebruiken.


Ondanks dit kleine minpuntje ben ik erg enthousiast over het merk zelf. Naast de bamboerietjes produceren zij namelijk nog veel meer ecofriendly producten waaronder extreem mooie snijplanken en classy keukenbestek. Alles wordt handgemaakt in China en de goede werkomstandigheden en milieuvriendelijke productie hebben het bedrijf al veel keurmerken opgeleverd. Zeker een merk om te onthouden.


Het leek me supervreemd; drinken uit een stengeltje bamboe. Maar eigenlijk is het tegendeel waar. Ik merkte absoluut geen verschil met mijn (harde) plastic rietje dat ik hiervoor gebruikte. De opening van het rietje is precies groot genoeg voor water of smoothies en doordat bamboe stevig materiaal is, hoef je ook niet bang te zijn dat het rietje gaat lekken (wat bij dunne plastic rietjes wel het geval is!)

Als ik water heb gedronken, spoel ik het rietje vaak onder de kraan om en is dat voldoende. Als je echter smoothies drinkt of andere drankjes waarbij etensrestjes in e rietje achter kunnen blijven, is het handig om het rietje schoon te maken met het bijgeleverde borsteltje. Superhandig! Het borsteltje is redelijk dik in vergelijking met het rietje, waardoor je goed kunt schrobben. 


Ik raad het niet aan om de rietjes te gebruiken voor warme dranken. Dan zijn glazen rietjes wellicht beter geschikt, waar we later meer over zullen bloggen. Als je het geen prettig idee vindt om uit bamboe te drinken, dan kun je ook voor RVS-rietjes kiezen. Het fijne van deze is dat ik ze ook in cocktailmodel heb gezien: korte rietjes die je in je martini kunt laten zwemmen. De herbruikbare rietjes zijn bij veel (web)winkels te koop, waaronder de site van Mason Madness. Mijn bamboerietjes haalde ik bij Altermundi, aan Boulevard du Temple in het 3e (metro Filles du Calvaire).

You Might Also Like

8 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook