FAQ: waarom zijn wij geen vegans?

10:13

Dit lijkt misschien een onpopulaire blogpost, maar hij beantwoordt wel een vraag die wij vaak krijgen en mag daarom niet ontbreken in de categorie FAQ. Schrik niet: we houden hier geen pleidooi voor vlees, want je hoeft ons niet te vertellen dat minder vlees eten goed is voor de aarde, de dieren en jezelf. Wij eten dan ook bijna helemaal veganistisch. Bijna helemaal inderdaad, want onder andere uit de posts die we tijdens de vegan challenge vorig jaar schreven werd wel duidelijk dat we niet altijd vegan keuzes maken.

We krijgen best regelmatig de vraag waarom we niet vegan leven of suggesties voor vegan alternatieven. En ondanks dat we het supertof vinden dat jullie met ons meedenken en dat we nooit genoeg tips kunnen krijgen, zullen wij nooit helemaal vegan worden. In deze post leggen we uit waarom. Dat doen we aan de hand van de drie belangrijkste redenen om voor een veganistische levensstijl te kiezen: het klimaat, dierenwelzijn en gezondheid. Voor ons is in alledrie de categorieën vegan niet altijd de beste keuze. Maar onthoud: we zijn in principe voorstander van veganisme en moedigen (duurzame) vegan keuzes zoveel mogelijk aan. We denken alleen niet dat je die altijd gedachteloos door moet voeren.

Vegan is niet altijd beter voor de aarde
De vraag die wij bij ons bij bijna alles stellen is 'wat doet dit voor het klimaat' of  'welke invloed heeft dit op de wereld'. Ook bij wat we eten. Dat is de reden dat we vegetarisch eten. Vegan lijkt dan een logische volgende stap, want de zuivelindustrie heeft negatieve gevolgen voor het klimaat (bijvoorbeeld door methaanuitstoot, fertilizers, landgebruik etc.). Zuivel proberen we daarom zo min mogelijk te gebruiken. Dat Jessie lactose-intolerant is helpt daarbij.

Maar wat als het enige alternatief een plantaardig product in een plastic verpakking is? Dan wordt het lastig. Zijn de biologische eieren van de boerderij een paar kilometer verderop slechter voor de aarde dan een vegan ei in een plastic verpakking? 

De keuze tussen vegan of het klimaat speelt misschien nog wel meer bij producten zoals kleding. Vaak worden er in vegan kleding en accessoires nylon of andere (gerecyclede) plasticsoorten gebruikt. Superslecht, zeker als je ze wast en er zo miljoenen microplastics in de oceaan terecht komen. Dus zijn tweedehands leren schoenen slechter voor de aarde dan vegan schoenen waar plastic in wordt gebruikt? 

Vegan is niet altijd beter voor dieren
Oké, leuk die aarde, maar waarom zijn we dan geen vegan for the animals? Bij zuivel is er wat mij betreft geen twijfel: dat is voor dieren niet goed. Melkkoeien krijgen elk jaar gedwongen een kalfje (dat meteen wordt weggehaald bij de moeder) om de melkproductie hoog te houden. Was het kalfje een koe? Dan gaat ze waarschijnlijk haar moeder achterna. Was het een stier? Dan wordt het meestal geslacht.

Er zijn echter ook dierlijke producten die niet die negatieve invloed op dieren hebben. En juist een heel positief effect op andere dieren, het klimaat en je eigen gezondheid. Zoals honing. Let op: we hebben het over biologische (lokale) honing! Bijensterfte is een groot probleem en imkers houden de bijenpopulatie in stand. Dat doen ze natuurlijk niet als er geen honing meer gegeten wordt. Goed gehouden bijen hebben de extra honing die ze buiten het winterseizoen produceren van nature ook helemaal niet nodig, dus het is zeker niet zo dat je voedsel van de bijen 'afpakt'. Geen honing eten, betekent minder bijen - en bijen helpen bij de productie van een héleboel voedsel. Ook kan de productie van plantaardige alternatieven (zoals agavesiroop)  andere dieren juist weer in gevaar brengen.

Het plastic-argument geldt hier ook weer: (micro)plastics die in de oceaan terecht komen zorgen elk jaar voor ontzettend veel dode albatrossen, vissen en andere zeedieren. Die vegan smoothie in een plastic wegwerpbeker is dus helaas niet gegarandeerd cruelty-free.

Vegan is niet altijd beter voor je gezondheid
Er zitten een heleboel gezondheidsvoordelen aan een plantbased levensstijl. Maar er zijn ook een aantal voedingsstoffen die je binnenkrijgt door het eten van dierlijke producten en die je lichaam wel nodig heeft. Vitamine B12 en vitamine D (wat trouwens geen vitamine is, maar een hormoon) zijn daar de bekendste voorbeelden van. Ik heb zelf een tijdje tekort gehad aan vitamine D en B12 en dat is gewoon heel vervelend. Ik was continu moe, duizelig en voelde me niet lekker in mijn vel. Vitamine D wordt ook door je lichaam zelf aangemaakt als je in de zon bent, B12 kun je als vegan alleen maar binnenkrijgen door supplementen. Omdat ik mijn eigen gezondheid niet onbelangrijk vind, kies ik ervoor om wel af en toe eieren of zelfs zuivelproducten te eten.

En dan gaan we het toch nog een keer over plastic hebben: al die superhealthy vegan dingen die je koopt in (BPA-vrij) plastic zijn niet goed voor je. Weekmakers, hormonale gifstoffen, microplastics: dat wil je allemaal niet binnenkrijgen. Net als vlees kan ook plastic zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen, hormonale schommelingen en nare ziektes. Vermijden dus.

Kortom, we zijn geen vegans ook al kiezen we vaak voor de vegan optie. Maar we denken ook niet dat vegan altijd de beste optie is. Zéker niet als het plastic betreft. Hoe maken jullie de keuze om wel of niet 100% vegan te leven?

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

13 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook