FAQ: liever weinig plastic afval of veel recyclebaar afval?

06:50

In de categorie FAQ verzamelen we vragen die we regelmatig krijgen en dilemma's die mensen ons voorleggen. Een duurzaam vraagstuk waar je vast wel eens mee te maken hebt gehad: kies ik voor een product met weinig plastic verpakking óf een product met veel recyclebare verpakking? Oftewel: wat doe je als helemaal zero waste even geen optie is? Ga je voor een paar kilo gedroogde kikkererwten in een plastic zakje of koop je elke keer een potje waar veel minder in zit? Kies je een kaneelstokje in een papieren zakje of ga je voor een plastic grootverpakking?

Less is more, toch?
We hebben vaker het advies gegeven om groot in te kopen als verpakkingsvrij geen optie is. Bij een grote hoeveelheid heb je namelijk relatief weinig verpakking. Maar wat nou als die grote verpakking van plastic is en je hetzelfde product in een kleinere hoeveelheid in glas of papier kunt kopen? Dan wordt het lastig. Het is bijna niet uit te rekenen wat qua milieubelasting de beste keuze is, er zijn namelijk ontzettend veel variabelen in het spel: productie, transport, afstand, hergebruik, inzameling, verwerking, en ga zo maar door. De redenatie die wij daarom hanteren is dat minder verpakking in principe beter is, tenzij  er een plasticvrij alternatief is dat je kunt (her)gebruiken of dat goed te recyclen is.
 
Langere levensduur 
Hoe langer de levensduur van een product hoe kleiner de relatieve impact is. Het beste is het daarom als je een lege verpakking kunt gebruiken en niet hoeft weg te gooien. Denk aan glazen potjes waar je kruiden/kliekjes/spullen in kunt bewaren. In dat geval verleng je de levensduur van het materiaal (je maakt er zelfs nuttiger gebruik van) en is een grote hoeveelheid glas versus een klein beetje plastic prima te verantwoorden. Voor papier geldt hetzelfde: heb je een grote papieren verpakking waar je nog iets mee kunt (pakjes in versturen, enveloppen van maken, notitieblokken maken) dan is dat beter dan een klein beetje plastic.

Recycling is niet de oplossing
Als een verpakking niet te gebruiken maar alleen te recyclen is, wordt het iets lastiger. Toch zien we hier nog steeds voordelen voor veel glas of papier versus weinig plastic. En dat komt aan de ene kant door de productie van plastic (olie! schadelijke chemicaliën! en dat komt in aanraking met je eten!) en aan de andere kant omdat plastic zo ongelooflijk slecht te recyclen is (dat beschrijven we uitgebreid in deze blogpost). Glas kan bijna eindeloos gerecycled worden, omdat het tijdens dit proces nauwelijks aan kwaliteit verliest. Papier en karton worden doorgaans zo'n zeven keer gerecycled, nog altijd een veel betere score dan plastic. Je kunt dus met een gerust hart zeven keer zoveel papieren verpakkingsmateriaal hebben dan plastic ;)

Kortom, plastic heeft bij ons eigenlijk nooit de voorkeur, ook niet als daar veel meer ander verpakkingsmateriaal tegenover zou staan. De productie en de recyclingsmogelijkheden zijn gewoon écht heel slecht. En zeker bij voedsel is het belangrijk om je te realiseren dat plastic allerlei nare stoffen 'lekt'. Gelukkig hoeven wij deze afwegingen bijna nooit meer te maken, omdat verpakkingsvrij voor ons de beste optie is. Hoe maken jullie de afweging tussen weinig plastic versus veel glas of papier?

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

7 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook