Plastic in je kleding - en het zero waste alternatief

06:27


Hoewel we al vaak heb benadrukt dat we geen plastic kleding kopen en tijdens het kopen van tweedehands kleding of het samenstellen van een minimalistische capsule wardrobe altijd letten op de labels, kwam ik erachter dat we nog geen blog speciaal aan plastic in je kleding hebben gewijd. Supergek eigenlijk, want het probleem van plastic in je kleding (en daardoor in het water, in de lucht en zelfs in je longen) is ont-zet-tend groot. 

Zo'n 63% van onze kleding wordt gemaakt van plastic, aldus de Plastic Soup Foundation. Volgens Marieke Eyskoot is dit percentage iets lager, namelijk 50%, maar alsnog ontzettend hoog. En dan worden de plastic hoesjes, labeltjes en tags nog niet eens meegerekend. Je hebt het misschien helemaal niet door, maar waarschijnlijk draag je zelf ook plastic. Kijk maar eens in het labeltje van je shirt, jurkje of jasje. Staat er polyester, fleece, polyamide of nylon op het label? Dan weet je zeker dat je bij iedere wasbeurt miljoenen plasticvezels in het afvalwater laat komen: tot wel 20 miljoen vezels per wasbeurt!

Een lekker hapje plastic 

Bij elke wasbeurt, maar ook als je fors met je hand over je trui wrijft, komen miljoenen plasticvezels vrij. Dit is ongeveer een half jampotje vol minuscule vezeltjes (kleiner dan een halve millimeter). Ze zijn zo klein, dat ze dwars door onze filters heengaan en dus zonder twijfel in de oceaan terechtkomen. Hoe kleiner de microplastics worden (ze breken nog verder af in zout water) hoe makkelijker het voor ons is om ze op te nemen: via de vis die we eten, maar ook door de lucht. Studies met zoogdieren hebben al uitgewezen dat plastic in onze longen kan doordringen en in het lichaam kan circuleren. Ook laten studies zien dat we dagelijks microplastics binnenkrijgen via ons eten en de lucht.  


Onze tips:

Eerst kijken, dan kopen

Het állerbelangrijkste bij het kiezen voor een zero waste garderobe is het checken van de labels. Hoewel een (niet-biologisch) katoenen t-shirt  ook niet alles is, zijn natuurlijke materialen qua plasticvervuiling altijd beter dan de plastic varianten. Natuurlijke stoffen geven namelijk geen schadelijke vezels af. Kijk dus altijd goed in de labels en kies voor alternatieven: 

Vermijden

  • Polyester
  • Gerecycled polyester
  • PET
  • PVC (Dit is écht niet oké!) 
  • Nylon 
  • Acryl
  • Viscose (gemaakt van hout, maar zwaar bewerkt met chemicaliën)

Alternatieven

  • Katoen (liefst tweedehands, anders biologisch)
  • Linnen
  • Hennep
  • Bamboe 
  • Lyocell/Tencell/Monocel

Koude wasjes, grote wasjes

Het wassen van een kledingstuk stoot meer CO2 uit en verbruikt meer energie dan het materiaal, de productie en distributie samen. Zorg dus dat je niet onnodig vaak wast en kies voor een koude in plaats van warme was. Negentig (!) procent van de energie die een wasmachine verbruikt is namelijk voor het verwarmen van water. Een volle trommel is overigens ook beter dan een lege; al was het al vanwege de tijd en energie. Oh: en let natuurlijk ook even op je wasmiddel. Reguliere (chemische) merken hebben vaak (micro)plastics in hun wasmiddel zitten. 

Sinds kort zijn er verschillende producten op de markt, zoals de Cora Ball en Guppy Friend die je in je wasmachine kunt doen en die vervolgens microplastics opvangen. Supergoed natuurlijk, want zo komen ze niet door het filter je rioolwater in. Maar wat doe je vervolgens met de opgevangen microplastics? Dat blijft vooralsnog een probleem; de kans is ontzettend groot dat ze alsnog aan 'recyclingsystemen' ontsnappen (lees hier waarom wij recyclen sowieso niet de oplossing vinden); ze zijn namelijk superklein! Wetenschappers zijn het er daarom unaniem over eens: kies voor natuurlijke materialen en voorkom nog meer microplastics! 



Let it breathe 

Vermijd de droger! Hierdoor gaat je kleding niet alleen langer mee, maar voorkom je ook dat door de wrijving in de droger nog meer microplastics van je kleding afkomen. Daarnaast is het ook nog eens beter voor je portemonnee: een droger gebruikt gemiddeld voor 90 euro aan stroom per jaar! 


Bronnen: Plastic Soup Foundation, Dit is een goede gids - Marieke Eyskoot

Heb jij plastic in je kleding? Of probeer je erop te letten? 

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

13 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook