370 stukjes afval per 100 meter strand

06:48


Onlangs meldde de NOS dat onze stranden ieder jaar bezaaid liggen met afval. En zeker met de hoge temperaturen van de afgelopen weken gaan mensen massaal, met al hun wegwerpproducten, naar het strand, waardoor er nog meer afval bijkomt. Hoeveel afval dat is verschilt per strand: drukbezochte stranden zoals Scheveningen zijn viezer dan bijvoorbeeld een strand op de Waddeneilanden. 

Ieder jaar organiseert Stichting De Noordzee daarom in de zomer de Boskalis Beach Cleanup Tour, waarbij de hele Noordzeekust wordt schoongemaakt. Dit jaar vindt de zesde editie plaats; van 1 tot en met 15 augustus. Ben je dan niet op vakantie? Mooi! Dan kun je op de leukste manier bijdragen aan het schoonhouden van de oceanen. 

Op woensdag 1 augustus kun je starten in Cadzand of Schiermonnikoog (hallo minivakantie!) en samen met anderen gaan rapen. Op 15 augustus is de afsluiting in Zandvoort. Via de site van Beachcleanuptour kun je je inschrijven o mee te doen. Deelnemen is gewoon gratis. 
Vorig jaar haalden de 2.748 vrijwilligers 14.929 kilo afval van het strand. Hoe tof is dat? Minder tof is dat het grootste gedeelte van het afval uit plastic bestond... Over de periode 2004 - 2016 was dit de top-5 van Stichting de Noordzee:

  1. Visnetten en touw
  2. Kleine stuken plastic
  3. Plastic doppen
  4. Snoep-, chips- en snackverpakkingen
  5. Ballonnen en sierlinten

De gegevens worden gebruikt voor onderzoek, waaruit blijkt dat er gemiddeld 375 afvalitems op elke 100 meter strand liggen. En die items kunnen best gek zijn: van matrassen en zwangerschapstesten tot sigarettenfilters en aangespoelde paraffine.

Let's go international! 

Dit artikel is niet gesponsord, maar we vinden het gewoon superleuk als jullie meedoen met de Beach Cleanup. Ben je precies in die periode op vakantie? Dan kun je ook mee doen met de International Coastal Cleanup Day. Die vindt dit jaar plaats op 15 september (drie dagen voor de lancering van ons boek!) in meer dan 100 landen. Meer informatie over de Coastal Cleanup vind je hier.

Het probleem is namelijk op sommige plekken in de wereld nog groter dan in Nederland. In Bali is bijvoorbeeld al een 'plasticseizoen' (van zes maanden!) te zien, meldt een ander artikel van de NOS. Hierbij moet je denken aan een enkeldiepe laag van bekertjes, zakjes, doppen, rietjes en andere wegwerpproducten. Door het regenseizoen komt plastic dat aan en in de rivieren in het binnenland ligt in beweging. Daardoor stroomt het naar het strand, en uiteindelijk naar de zee. In december werd hierom zelfs een 'plastic-noodtoestand' uitgeroepen. Bizar toch? 


Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook