Deel 2 klimaatbeleidgeschiedenis: de jaren 80
10:23
Na het congres werden de Villach workshops opgezet. In deze bijeenkomst kwamen een aantal wetenschappers bij elkaar, die met elkaar instemden dat de broeikasgassen aan het vermeerderen zijn. Interessanter is dat zij ook tot de conclusie kwamen dat dit waarschijnlijk wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Ze besloten dat er aanbevelingen en beleid nodig was om dit probleem te verminderen. Klimaatverandering was dus in eerste instantie een wetenschappelijk probleem en niet politiek beladen: de wetenschappers brachten het naar de politieke agenda.
Scientists and policymakers should begin active collaboration to explore the effectiveness of alternative policies and adjustments Villach workshops, 1985
1988 - IPCC
Ooit van de IPCC gehoord? Vast niet. Terwijl het toch één van de belangrijkste 'klimaatorganen' op internationaal niveau is. In 1988 werd de IPCC opgericht door de UN General Assembly. Het was de uitkomst van een United Nations Framework Convention (UNFCC) en betekende meer van wetenschappelijke samenwerking op klimaatgebied. Een belangrijke uitkomst van het opzetten van de IPCC was dat er op grote schaal data verzameld kon worden. Hier wordt ook wel naar verwezen als het Global Observing System.
De dataverzameling is in de loop der tijd alleen maar beter geworden. Dit hebben we vooral te danken aan de ontwikkeling van satellieten in de jaren vijftig. Waar de metingen vroeger misschien niet erg precies waren, kunnen we nu bijna ieder stukje van de aarde wel in kaart brengen en observeren. Onderstaand figuur laat goed zien hoe dit veranderd is: de rode stippen zijn de gebieden die geobserveerd kunnen worden. Ook laat het zien dat klimaatobservatie een redelijk recent onderwerp is: pas vanaf de jaren zestig en zeventig werden observaties uitgevoerd. Dit is dan ook een veelgebruikt argument onder klimaatsceptici: we weten er nog te weinig vanaf.
Voor het uitvoeren van klimaatobservaties wordt gebruik gemaakt van modellen. Een beperking van deze modellen is dat ze grids hebben van 100 km. Kleine orkanen of overstromingen worden dus wellicht niet opgemerkt of voorspeld. De modellen worden gebruikt om verschillende klimaattrajecten te simuleren. De modellen reproduceren de atmosfeer en simuleren deze. Waarom? Omdat je helaas niet het hele klimaat in een lab kunt stoppen, ben je gedwongen om simulaties toe te passen. Dit leidt tot kwesties over betrouwbaarheid en de rol van klimaatmodellen in beleidsafspraken.
0 reacties