No Waste homemade pizza + food waste infographic

15:49

Soms heb ik echt superveel trek in pizza, maar dat is over het algemeen niet echt zero waste. In de supermarkt zit een pizza in een kartonnen doos én in plastic en als je iets thuis laat bezorgen ontkom je ook niet aan een doos (en vaak een plastic zakje). Gelukkig is zelf pizza maken supermakkelijk, veel lekkerder en gezonder. En meestal  nog sneller dan thuisbezorgd.nl ook.

Het leuke aan homemade pizza is dat je er alles op kunt doen wat je lekker vindt. Ik werd geïnspireerd door een artikel over food waste en besloot een absoluut no-waste recept te maken. In dit geval koos ik voor gepureerde tomaten (binnenkant eruit halen en even in de blender), courgette, rode uit, paprika, olijven, sesamzaadjes, roosmarijn en een eitje. Maar het fijne is: je kunt de no waste pizza met álles wat nog in je keuken ligt maken.

Recept pizzabodem
De basis van de pizza is natuurlijk de bodem. Die maak je heel eenvoudig zelf: mix 300 gram bloem, 160 ml water, 5 gram gist, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel zout en 1 theelepel suiker met deeghaken door elkaar tot een soepel deeg. Kneed het vervolgens met je handen nog een paar minuten tot een stevige bal.

Rol de bal deeg uit op een met bloem bestrooid oppervlak (bijvoorbeeld een ingevette bakplaat, het aanrecht of een flinke snijplank). Je kunt de bodem zo dik of dun maken als je zelf wilt, ik houd meestal iets minder dan een halve centimeter aan en randen van ongeveer een centimeter. Ik maak mijn pizza vaak in een ovenschaal (ingevet met olijfolie en bestrooid met wat bloem), maar je kunt de bodem ook op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat leggen.

Vervolgens kun je alles op de bodem doen wat je maar wilt. Zet de pizza ongeveer 25 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. De hoeveelheden in dit recept zijn genoeg voor een pizza voor twee personen.
Food waste
Maar waarom is het nu belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan? Dat restje uitgedroogde wortel of die beurse tomaat maakt toch niet zoveel uit? Het is immers toch 'gewoon' onbewerkt voedsel? Inderdaad, onverpakt en onbewerkt voedsel is een stuk beter voor het milieu dan een half opgegeten magnetronmaaltijd. En als je je groenten composteert is er vrijwel niets aan de hand. Maar toch is het zonde! Zoals dit recept heeft laten zien kun je héél makkelijk wat lekkers maken van je restjes én daarmee proberen om de huidige 3.3 Gigaton aan CO2 (!) die vrijkomt door voedselverspilling te verminderen. 

Nog niet overtuigd? Check dan de infographic hieronder, of bekijk hem in zijn geheel (mét tips om verspilling tegen te gaan) op deze site.









You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook