Shop je minimalistische capsule wardrobe op de slimste manier

08:11


Zoals ik in een eerdere blogpost al liet weten, ben ik bezig met het minimaliseren van mijn kledingkast. Na uren dagen op Pinterest te zoeken naar stijlinspiratie, heb ik in mijn hoofd het perfecte plaatje van mijn ideale garderobe. Nu is het tijd om deze garderobe ook daadwerkelijk waar te maken. Hoe? Lees en leer met deze tips.

1. Kies je stijl
Dit klinkt makkelijker dan gezegd, want je 'eigen stijl' is iets heel persoonlijks. Veel coaches en stylisten geven het advies om naar je huidige kledingstijl te kijken en aan de hand daarvan een analyse van "jouw stijl" te maken. Ik vind dit persoonlijk niet per se de beste manier. Een aantal jaren geleden droeg ik namelijk erg veel bonte kleuren, stippen, bloemetjes en ruches en kantjes, terwijl ik nu juist blij word van simpele strakke basics. De beste manier om achter 'jouw stijl' te komen is door wat onderzoek te doen. Haal een berg tijdschriften uit de kringloop of, nog makkelijker, maak een pinterestboard aan. Door een paar avonden langs de categorie "dameskleding" te klikken en steeds verder te klikken en borden te volgen, ontdek je al snel welke outfits iedere keer opvallen en welke stijl jouw board overheerst. Ik kwam er zo bijvoorbeeld achter dat ik het meest blij wordt van een mix tussen Scandinavisch minimalistisch en tijdloos Frans klassiek. 

1.1 Kies een kleurenpalet
Prima dat je na het Pinteresten weet dat je blijkbaar van wollen truien en spijkerbroeken houdt, maar dat is niet genoeg! Als je je stijl eenduidig en compleet wil houden, is het handig om een kleurenpalet te kiezen. Door voor een aantal basiskleuren en één (of twee) accentkleuren te kiezen, maak je het voor jezelf veel makkelijker om eventuele aankopen te analyseren en om nooit mis te gaan met het maken van combinaties van verschillende kledingstukken. Mijn kleurenpalet is: 

Basiskleuren
  • Zwart
  • Wit
  • Blauw
Extra kleuren
  • Grijs 
  • Beige
Accentkleur(en)
  • (Oker)geel


2. De 10 geboden in fashionland
Als je je stijl hebt bepaald is het tijd om de key items uit je nieuwe kledingcollectie te gaan definiëren. Voor een Scandinavische/Franse kledingkast is dat wat mij betreft: 
  1. Een (witte) blouse van katoen of linnen
  2. Een (zwarte) broek
  3. Een (beige) jas/trenchcoat
  4. Een wollen vestje (beige)
  5. Een basic (streepjes) t-shirt
  6. Een little (black or blue) dress
  7. Een (grijze) wollen trui
  8. Een (zwarte koker)rok
  9. Een (grote) tas (essentieel voor zero waste to go, lees hier meer
  10. Goede (zwarte) schoenen

3. Bouw door
Natuurlijk kun je het bij deze items houden en het héél minimalistisch aanpakken. Veel zero waste bloggers zweren hier al jaren bij, met als bekendste voorbeeld de superminimalistische kledingcollectie van Paris To Go. Toch willen wij realistisch blijven (we waren vroeger échte shopaholics) en weten we dat we niet gelukkig worden van elke dag hetzelfde dragen. Wat is dan de oplossing? Uitbouwen. Maar wél op een bewuste manier. Bij ieder item dat je aan wilt schaffen, moet je jezelf daarom de volgende vragen stellen: 

  1. Past het item binnen mijn kleurenpalet
  2. Heb ik al eenzelfde kledingstuk (bijv. als je al een blauw zomerjurkje hebt, heb je er niet nog eentje nodig - hoe verleidelijk het soms ook is om hem te kopen)
  3. Als ik dit item koop, kan ik dan een ander item wegdoen/doneren? (dit geldt vooral voor kledingstukken die erg op elkaar lijken) 
  4. Vloekt het als ik dit kledingstuk met één van ál mijn andere kledingstukken combineer? 
  5. Ga ik dit item sowieso meer dan één seizoen dragen?   

    4. Denk niet in merken, maar in labels
    Natuurlijk gaat het bij een minimalistische kledingkast niet alleen om de kwantiteit, maar vooral ook om de kwaliteit. Één van de grootste veranderingen die ik heb doorgevoerd tijdens het veranderen van mijn shoproutine (investeren in basics, mijn kleurenpalet in de gaten houden, alleen tweedehands of duurzaam kopen) is het checken van de labels. Hier vind je namelijk terug van welk materiaal jouw kledingstuk gemaakt is en dat is ónwijs belangrijk. Ga voor 'natuurlijke' en kwalitatief goede materialen en vermijd de polyester, acryl en nylonstoffen (die je vaak bij H&M tegenkomt). Goede materialen voor een kwalitatief goede kledingkast zijn: 
    • Linnen
    • Katoen (liefst biologisch uiteraard)
    • Kasjmier 
    • Wol
    De simpele stoffen dus eigenlijk, waarvan je meteen weet waar het over gaat. Want zeg nu zelf, zou jij weten waar de viscosenylonpolyestermix écht uit bestaat? Voornamelijk plastic, dat is in ieder geval zeker.

    5. Verander je mindset
    Oké, we weten het, wij zijn ook vrouwen en soms hebben we gewoon héél erg zin om 'iets te kopen'. Gewoon een dagje lekker shoppen, kleding kijken, nieuwe dingetjes uitproberen en met koopjes thuiskomen. Wat mij betreft is dat ook (zelfs met een zero waste levensstijl) helemaal niet erg, maar probeer wel je mindset te veranderen. Hier een paar tips: 
    1. Ga niet de stad in tijdens de uitverkoop. De goedkope 3-euro-shirtjes van de H&M schreeuwen je dan van alle kanten toe. Bedenk: er is een reden dat de shirtjes na één seizoen al in de uitverkoop hangen. Ze zijn namelijk onwijs gebonden aan trends en het is fast fashion
    2. Doe wat shopping speurwerk. In elke stad zijn tegenwoordig wel toffe vintage- en tweedehandswinkels gevestigd, en daar zijn we superblij mee! In plaats van in elke stad door de mensenmassa  te ellebogen, kun je met een kléín beetje speurwerk vooraf (desnoods op je telefoon in de trein op weg naar je bestemming) alvast de leuke vintage- en tweedehandspareltjes opzoeken. Extra voordeel: je ziet vaak de onontdekte en véél toffere andere kanten van de stad! Ook leuk: de duurzame kledingwinkels verkopen vaak nog extra toffe gadgets en accessoires.
    3. Gooi voor ieder item dat je koopt iets weg. Dit geldt vooral als je minimalistische kledingkast eigenlijk al compleet is. Om een overvolle kast te vermijden, kun je voor jezelf de regel instellen om bij ieder gekocht kledingstuk een ander item weg te gooien. Natuurlijk níét in de prullenbak, maar in een kledingcontainer of door het naar een kringloop te brengen
    4. Zin in een impulsaankoop? Ga voor basics. Soms heb je gewoon zin om iets te kopen, dat is nu eenmaal zo. Totdat die knop in je hoofd definitief is omgegaan, kun je er dan ook maar beter meteen aan toegeven. Als je het namelijk opspaart (jezelf verbiedt om dat ene leuke shirtje te kopen) zul je tijdens een intensieve fastfoodshopsessie namelijk helemaal losgaan. Denk alleen wel: je kunt beter in een basic investeren dan in een one-wear only item met tijdelijke print of tekst die maar één jaar leuk is.
    5. Vermijd eentonigheid met accessoires. Natuurlijk is het niet leuk om op iedere vakantiefoto met hetzelfde jurkje te staan, die je toevallig óók tijdens de bruiloft van je nichtje aanhad. Wil je dit voorkomen? Accessoires zijn de key! Tegenwoordig zijn er onwijs veel winkels en webshops die duurzame accessoires verkopen en ook vintagewinkels hebben vaak een assortiment met toffe kettingen, opvallende oorbellen of mooie armbanden. Let wel: in accessoires kun je beter wél een beetje investeren, want nepgouden ringen of supergoedkope oorbellen worden vaak heel snel lelijk. Budgetvriendelijke alternatieven zijn natuurlijke materialen zoals hout of materialen die jarenlang meegaan zoals gold(plated) en zilver. 


        You Might Also Like

        0 reacties

        Contact

        Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

        Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

        Facebook