Menstruatiecup Mooncup

12:40


Ik begrijp best dat het een beetje raar overkwam. Tussen mijn eieren, bloemkool en zakjes met noten lag ineens een klein kartonnen doosje dat 33 euro aangaf toen de verkoper het aansloeg. De jongen keek me met een frons aan en zei "Dit kost 33 euro" en ik knikte, hopend dat ik niet rood zou aanlopen. Het is namelijk toch een beetje raar, om zo'n investering te doen voor iets wat je eigenlijk hélemaal niet leuk vindt: je ongesteldheid. 

Toch stond de menstruatiecup (in mijn geval de Mooncup, maar je hebt ook andere merken zoals de Divacup, Iriscup, Ladycup en Naturcup) al een tijdje op mijn zero waste 'verlanglijstje'.  Na een aantal verhalen gehoord te hebben over de chemicaliën in maandverband en tampons was ik al bijna om, maar toen ik besefte hoeveel plastic ik gebruik tijdens de vervelendste dagen in de maand besefte ik dat het tijd was voor een verandering. 


Niet de eerste keuze
Mijn eerste voorkeur ging uit naar biologisch maandverband, omdat ik het idee van een smerige boel schoonmaken niet heel aantrekkelijk vond. Herwasbaar maandverband vond ik geen smakelijk idee, vooral niet omdat ik geen wasmachine heb en niet zou weten waar ik de 'volle' verbandjes moet bewaren. Enfin, het werd dus biologisch maandverband. Althans, dat was het plan. Toen ik echter in mijn biologische supermarkt kwam, leek het idee ineens héél erg onaantrekkelijk. Een pakje (in plastic verpakt...) biologisch maandverband kostte rond de 4,5 euro. En natuurlijk heb je meer dan één pakje nodig, en dat iedere maand weer. Als student klinkt dat bepaald niet als muziek in de oren. 

Daarom besloot ik om voor een eenmalige duurzame investering te gaan en te kiezen voor de Mooncup. Lees hieronder meer over de cup en het merk dat ik koos.

De voordelen van de menstruatiecup
Ik noem er een paar: 
  1. De cup absorbeert bloed in plaats van dat het het opneemt, waardoor je (zoals bij een tampon kan gebeuren) geen andere lichaamsstoffen absorbeert, die beter in je baarmoeder kunnen blijven. Bovendien laat het geen vezels achter, waardoor de baarmoeder uit zou kunnen drogen.
  2. De menstruatiecup bevat geen latex of andere giftige stoffen, maar is gemaakt van medische (hypoallergeen) siliconen, waar bovendien ook geen bacteriën aan hechten. 
  3. De gruwelverhalen van het Toxic Shock Syndrome (bij veelvuldig gebruik van tampons, waarbij pluisjes in het lichaam achter kunnen blijven) zijn bij de menstruatiecup niet van toepassing. 
  4. Je verschoont de cup 2 tot 5 keer per dag en kunt hem ook in de 'aanloop' van de ongesteldheidsperiode dragen, waardoor de kans op doorlekken heel klein is.
  5. Je kunt de cup prima dragen tijdens het sporten of zwemmen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er een touwtje aan je been hangt.. Fijn! Bovendien zit hij lager dan de tampon, wat het draagcomfort kan verbeteren.
En dan hebben we het natuurlijk nog niet over de milieuvriendelijkheid en de geldbesparing gehad. Volgens menstruatiecup.nl gebruikt een vrouw in haar leven gemiddeld 10.000 tampons, die uiteraard op de vuilnisbelt belanden. Mooncup heeft het zelfs over 11.000 wegwerpartikelen, onderverdeeld in 22 tampons en maandverband per ongesteldheidsperiode. De cup zelfs gaat daarentegen gaat volgens de site 10 jaar mee.



Groene voordelen
  1. Bij het kweken van katoen voor maandverband en tampons wordt vaak gebruik gemaakt van pesticiden. En nee, die verdwijnen niet ineens als ze verwerkt worden tot hygiënisch verband. Best vreemd dus eigenlijk, dat we pesticiden hiermee direct met ons lichaam in contact brengen, terwijl we het bij groente en fruit juist zoveel mogelijk proberen te vermijden. 
  2. Ook bleekmiddelen zijn een veelvuldig gebruikt product tijdens de productie van maandverband. Yugh... 
  3. De afvalemmer in de wc blijft leeg. Wat een verademing! Geen maandverbandjes in plastic verpakkingen of tampons met plastic omhulseltje in je afvalemmer. Heb je hem eigenlijk niet eens meer nodig, weg met het (altijd lelijke) vuilnisbakje!
Groene extra's van de Mooncup
Wat mij vooral aanspreekt aan het merk Mooncup is dat zij zich niet alleen richten op het produceren van de menstruatiecups, maar ook actief zijn op het gebied van milieubescherming en vrouwenemancipatie. 
  1. De verpakkingen, folders en gebruiksaanwijzing gemaakt van 100% gerecycled materiaal en gedrukt met plantaardige inkt.
  2. Het katoenen opbergzakje van de Mooncup is gemaakt van ongebleekt, fair trade biologisch katoen
  3. Het kantoor van Mooncup draait op 100% duurzame energie en voor transport van de producten wordt geprobeerd de meest milieuvriendelijke transportmanier te gebruiken. 
  4. Gerund door vrouwen, die aan de top willen komen. Dat vind ik een goede instelling en dat vind ik niet alleen. Mooncup werd in 2007 uitgeroepen tot winnaar van de Women in Ehtical Business Awards. 

Het eerste gebruik
Voordat je de cup voor de eerste keer gebruikt, is het belangrijk om hem even uit te koken, waardoor je er zeker van bent dat hij helemaal schoon en gesteriliseerd is. Ik deed dit ......
Inbrengen
Het inbrengen van de menstruatiecup kan op twee manieren. Na een aantal filmpjes te kijken en de gebruiksaanwijzing te lezen, wist ik dus wat ik moest doen. Als je hem voor de eerste keer in je handen hebt, denk je maar één ding: hij is huge!



Verschonen  

Nadelen
Je moet even slikken als je hem afrekent, want het is best een 'investering'. Ook is het gebruik van de Mooncup niet even makkelijk als het kopen en gebruiken van een pakje maandverband. Je moet even de tijd nemen om de cup uit te koken en moet er voor zorgen dat je de cup altijd gewassen en op een schone plek opbergt. Daarnaast is het handig om, als je gebruik maakt van een openbaar toilet, een flesje water mee te nemen om de cup even om te spoelen. Reken dus op iets meer tijd voor je toiletbezoek.
Waar te koop
Zoals alle artikelen op onze site, is deze review niet gesponsord en hebben we hem daarom puur gebaseerd op onze ervaringen. Ik koos voor de Mooncup, omdat deze simpelweg in het schap lag en omdat ik de achterliggende doelen en het milieubeleid van het bedrijf erg interessant vind. Ik heb dan ook geen idee hoe andere merken zijn, maar er is genoeg informatie te vinden op internet. De menstruatiecup is bij de natuurwinkel, biologische supermarkt of betere drogist te koop of te bestellen op tal van ecowebshops. 


You Might Also Like

8 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook