De Noorman - Deventer

07:38

Op zoek naar een plekje om te lunchen in Deventer, kwamen we langs De Noorman. “Wij bakken alles zelf”, een rendier en “Fika” – meer is er niet nodig om mij je zaak in te krijgen. Dit Scandinavische lunchtentje bleek pas een maand of drie open te zijn, gerund te worden door hele enthousiaste eigenaars én duurzaamheid belangrijk te vinden – meer is er niet nodig om mij terug in je zaak te krijgen.


Scandinavisch stijlvol
Duurzaamheid raakt haar stoffige imago steeds meer kwijt gelukkig. Daarom juichen wij elk nieuw initiatief, product, koffietentje of hotspot waarin de stijlvolle en positieve kant van duurzaamheid te zien is heel hard toe. De Noorman past zeker in dit rijtje. Het interieur bestaat uit veel wit met hout en zwarte accenten. De lampen – een peertje aan een snoer dat is gewikkeld om takken aan het plafond – zouden in een woonblad niet misstaan. Het menu staat op een zwart krijtbord, de banken zijn gemaakt van planken en vilt en op verschillende plekken komt het rendier terug.





Smøllen van smørrebrød
Als je gaat lunchen bij De Noorman kies dan voor het smørrebrød! Je kunt drie combinaties samenstellen met drie soorten brood (rogge-mout, knäckebröd, witte toast) en negen soorten beleg (drie vlees, drie vis, drie vega). Je mag twee of drie keer hetzelfde brood of hetzelfde beleg kiezen, maar waarom zou je?

Ik at rogge-mout met rode biet-geitenkaas (met walnoten en rucola), knäckebröd met “surskorpa” (roomkaas, radijs, rucola, komkommer, lente-ui) en toast met Zweedse kaas, kruipbraam en vijgen. Ik raad ze alle drie aan! Bij mijn gezelschap vielen ook de gerookte zalm, de rosbief met mierikswortel en gehaktballetjes met rode bietensalade ook erg in de smaak.



Ongedwongen duurzaam
Naast lekker eten en Scandinavische stijlvolheid is ook duurzaamheid belangrijk bij De Noorman. Ze scheiden hun afval, kopen het vlees bij de biologische slager, gaan één keer per week naar de boerderij om lokale biologische zuivel te kopen, bakken hun eigen brood en serveren losse thee in een zeefje. En niet om te greenwashen, sterker nog, ze lopen er helemaal niet mee te koop. Die bescheiden houding nemen ze aan, zodat het geen verplichting wordt en ze ook af en toe biologische melk uit de winkel kunnen gebruiken als de boerderijzuivel op is.

De Noorman is dus niet per se een zero waste lunchroom, maar je kunt hier (zeker als je de rietjes en de koffiemelkkuipjes laat staan) zonder schuldgevoel genieten.

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook