De Noorman - Deventer
07:38
Op zoek naar een plekje om te lunchen in Deventer, kwamen
we langs De Noorman. “Wij bakken alles zelf”, een rendier en “Fika” – meer is
er niet nodig om mij je zaak in te krijgen. Dit Scandinavische lunchtentje bleek pas een maand of drie open te zijn, gerund te worden door hele enthousiaste eigenaars én duurzaamheid belangrijk te vinden – meer is er niet nodig om mij terug in je zaak te krijgen.
Scandinavisch
stijlvol
Duurzaamheid raakt haar stoffige imago steeds meer kwijt
gelukkig. Daarom juichen wij elk nieuw initiatief, product, koffietentje of
hotspot waarin de stijlvolle en positieve kant van duurzaamheid te zien is heel
hard toe. De Noorman past zeker in dit rijtje. Het interieur bestaat uit veel
wit met hout en zwarte accenten. De lampen – een peertje aan een snoer dat is
gewikkeld om takken aan het plafond – zouden in een woonblad niet misstaan. Het
menu staat op een zwart krijtbord, de banken zijn gemaakt van planken en vilt
en op verschillende plekken komt het rendier terug.
Smøllen
van smørrebrød
Als je gaat lunchen bij De Noorman kies dan voor het smørrebrød! Je kunt drie
combinaties samenstellen met drie soorten brood (rogge-mout, knäckebröd, witte
toast) en negen soorten beleg (drie vlees, drie vis, drie vega). Je mag twee of
drie keer hetzelfde brood of hetzelfde beleg kiezen, maar waarom zou je?
Ik at rogge-mout met rode biet-geitenkaas (met walnoten en rucola), knäckebröd met “surskorpa” (roomkaas, radijs, rucola, komkommer, lente-ui) en toast met Zweedse kaas, kruipbraam en vijgen. Ik raad ze alle drie aan! Bij mijn gezelschap vielen ook de gerookte zalm, de rosbief met mierikswortel en gehaktballetjes met rode bietensalade ook erg in de smaak.
Ik at rogge-mout met rode biet-geitenkaas (met walnoten en rucola), knäckebröd met “surskorpa” (roomkaas, radijs, rucola, komkommer, lente-ui) en toast met Zweedse kaas, kruipbraam en vijgen. Ik raad ze alle drie aan! Bij mijn gezelschap vielen ook de gerookte zalm, de rosbief met mierikswortel en gehaktballetjes met rode bietensalade ook erg in de smaak.
Ongedwongen duurzaam
Naast lekker eten en Scandinavische stijlvolheid is ook
duurzaamheid belangrijk bij De Noorman. Ze scheiden hun afval, kopen het vlees
bij de biologische slager, gaan één keer per week naar de boerderij om lokale biologische
zuivel te kopen, bakken hun eigen brood en serveren losse thee in een zeefje.
En niet om te greenwashen, sterker
nog, ze lopen er helemaal niet mee te koop. Die bescheiden houding nemen ze
aan, zodat het geen verplichting wordt en ze ook af en toe biologische melk uit
de winkel kunnen gebruiken als de boerderijzuivel op is.
De Noorman is dus niet per se een zero waste lunchroom, maar je kunt hier (zeker als je de rietjes en de koffiemelkkuipjes laat staan) zonder schuldgevoel genieten.
De Noorman is dus niet per se een zero waste lunchroom, maar je kunt hier (zeker als je de rietjes en de koffiemelkkuipjes laat staan) zonder schuldgevoel genieten.
0 reacties