Gaat Amerika's Clean Power Plan ons redden?
11:38
Op 3 augustus presenteerde Barack Obama zijn Clean Power Plan; een nieuwe strategie om broeikaseffecten en opwarming van de aarde tegen te gaan. Het plan is voornamelijk gericht op de uitstoot van schadelijke stoffen door power plants; ofwel energiecentrales. Concreter: aan het einde van het volgende decennium moet 28% van de energie van schone, duurzame bronnen komen.
Waarom is dit plan zo belangrijk? In een artikel op de Huffington Post licht Margie Alt toe dat dit plan niet alleen een goede stap voor de toekomst is, maar ook een noodzakelijke maatregel. Op dit moment merken we namelijk al de gevolgen van klimaatverandering; hierover in een later blogpost meer.
Door het Clean Power Plan kan Amerika een goede stap in een groenere richting zetten. Energiecentrales zijn de grootste bron van broeikasuitstoot in Amerika en, nog erger, een van de grootste uitstoters in de wereld. Vooral kool- en gascentrales staan bovenaan de lijst. Het Clean Power Plan moet ervoor zorgen dat er overheidslimieten worden gesteld. En dit is uniek. Het plan kan gekenmerkt worden als een van de grootste acties die Amerika ooit heeft genomen tegen klimaatverandering. Met vooruitzichten van 870 miljoen ton koolstofvervuiling in 2030 is dit uniek.
Natuurlijk is het Power Plan an sich niet de reddende engel. Juist omdat het plan wordt ingezet naast bestaande maatregelen, waaronder subsidie op zon- en windenergie, belasting op uitstoot en steun voor duurzame bouwprojecten kan het effectief zijn. Het plan promoot namelijk duurzame energiebronnen en versnelt de transitie naar een duurzamer energiebeleid in Amerika. Niet zo verwonderlijk dus, dat 670 zonne-energiebedrijven enthousiast het plan toejuichen.
Fijne bij-effecten van het plan zijn ook een reden voor het enthousiasme van Margie Alt. Zo kan het plan positieve effecten op de gezondheid hebben, door verminderde smog en roetvervuiling. Dit kan 3600 vroegtijdige doden veroorzaken en duizenden astma-aanvallen voorkomen. Jep, en daardoor zijn meer dan 1000 gezondheidsorganisaties zo enthousiast.
Natuurlijk komt dit plan niet zomaar uit de lucht vallen. Met het vooruitzicht van de COP21 in Parijs, kan the Clean Power Plan een mooi paradepaardje voor Amerika zijn. China, de huidige grootste uitstoter, kan hierdoor in een hoekje worden geduwd en Amerika komt in een beter daglicht te staan. Maar is het ook echt onze reddende engel? Helaas niet. De klimaatcrisis vraagt namelijk niet om 28, maar 100 procent schone en duurzame energie en in dat perspectief heeft Amerika dus nog een aardige weg te gaan.
Meer informatie over het plan lezen? Check het plan op de website van de United States Environmental Protection Agency
Benieuwd wat Margie Alt nog meer te vertellen heeft? Lees het hele artikel (bron van deze blogpost) hier
0 reacties