Groen wonen in een (tijdelijk) paleisje

11:29


Misschien heb je het al gemerkt, maar we zijn verhuisd. Amsterdam is ingeruild voor een andere toffe stad met de ‘A’, namelijk Amersfoort, en wij hebben inmiddels (bijna) alle dozen uitgepakt in ons nieuwe paleisje. De dozen staan nog in de berging, want over een jaar moeten we waarschijnlijk weer vertrekken. We huren namelijk een tijdelijk appartement in een woningbouwcomplex dat gesloopt gaat worden. En dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Lees en leer wat je vooral wél en niet kunt doen in een tijdelijke woning.

Led there be light
In Amsterdam woonden we allebei in een appartement waar alles voor je geregeld werd; internet, tv, licht, elektriciteit, alles stond voor je klaar bij binnenkomst en hoefde je dus niet zelf af te sluiten. In ons nieuwe appartementje is dat wél zo. En dat betekent dat je op een aantal dingen moet letten, om de meest duurzame keuze te kunnen maken.
  • Elektriciteit werd bij ons aangeboden via de tussenpersoon die de woningen verhuurt en konden we dus afsluiten bij GreenChoice. Inmiddels hebben we onze eigen duurzame energiebron in Nederland geselecteerd en kunnen we dus met een gerust hart een (LED)lamp aanknippen. Meestal sluit je een elektriciteitrekening voor een langere periode af. Wordt het dus niet via een tussenpersoon geregeld? Let dan even goed op de voorwaarden. Andere ‘groene’ aanbieders zijn bijvoorbeeld Vandebron en Windcentrale. Probeer bovendien zo veel mogelijk LEDlampen te kiezen; bij IKEA verkopen ze alleen nog LEDlampen en deze zijn een stuk voordeliger dan de exemplaren in de supermarkt.
  • Gas is natuurlijk niet de meest duurzame energiebron, maar met onze tweedehands gaskookplaat kunnen we in ieder geval zero waste maaltijden koken.
  • Internet moesten we zelf aansluiten. Hier is helaas nog geen duurzame aanbieder van, dus hebben we gekeken naar onze financiële situatie en de beste keuze. Door voor een ‘doe het zelf’-installatiepakket te kiezen zorgen we er wel voor dat er geen monteur hoeft langs te komen rijden. En aansluiten was echt supereenvoudig.
  • Televisie hebben we niet aangevraagd. De 10 euro per maand extra kunnen we aan toffere dingen besteden (denk aan taart) en we kijken te weinig programma’s om het een duurzame investering te maken. Bovendien is veel te zien op Uitzendinggemist en kun je op Films for action veel duurzame documentaires streamen.
  • Een koelkast kochten we nieuw, met AAA label en een wasmachine tweedehands.

Thrift shop
Zoals je misschien al hebt gemerkt, zijn wij dol op tweedehands meubels. Afgezien van de bank, een bed en het vloerkleed is eigenlijk niets in ons huisje nieuw. En dat is ook helemaal niet nodig! Want waarom zou je een stoel kopen als je er ook eentje bij het oud vuil kunt vinden? En waarom zou je honderden euro’s betalen voor een kast als de kringloop ze voor een paar tientjes aanbiedt? Nog een bijkomend voordeel: je hebt altijd een uniek interieur en het is veel makkelijker om spullen weer te verkopen.

Paint it white
Bijna alle muren in het huis waren lila. Nu zijn er veel kleuren waar we absoluut geen probleem mee hebben, maar lila is daarop een uitzondering. Ondanks dat je niet te veel moet investeren in een tijdelijke woning, hebben we geen spijt gehad van onze pot verf. Door alles één kleur te verven (wit) bespaarden we halfvolle potjes verf. Bovendien zorgen witte muren ervoor dat je huis lichter lijkt en je dus minder verlichting aan hoeft te knippen. 

Omdat we toch een statement wall wilden hebben, hebben we met behulp van mengverf nog een gele touch in de woonkamer aangebracht. Voor vijf euro welteverstaan. De keuken hebben we met een potje schoolbordverf uit de koopjeshoek een frisse antracietkleur gegeven. De verf goten we in gebruikte verfbakjes van onze ouders en de kwasten wikkelden we in met aluminiumfolie om ze de volgende avond weer te gebruiken.



They see me rollin’
Ondanks dat twee verhuizingen op een dag écht niet zijn aan te raden, hebben we wel een hoop waste bespaard. Door één dag een busje te huren en al onze spullen te verhuizen, hebben we minder kilometers hoeven maken dan als we dit twee keer zouden doen. Al onze spullen hebben we ingepakt in lege dozen van de Albert Heijn (bananendozen zijn ideaal!) en de oude Telefoongids die nog in het huis in Amsterdam lag. Van de vorige verhuizing hadden we de kranten nog bewaard en deze werden dit keer zelfs twee keer gebruikt: als inpakmateriaal én als vloerbescherming tijdens het schilderen.

We zijn erachter gekomen dat zero waste verhuizen écht niet ideaal is; zeker niet als je van spulletjes houdt en iedere schat uit de kringloop het liefst mee naar huis wil nemen. Op minimalistisch gebied hebben we dus zeker nog een weg te gaan, maar gelukkig kunnen we over een jaar weer van voor af aan beginnen.

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook