Zoete aardappelbrownies zonder schuldgevoel
10:45
Ik ben geen meesterbakker, maar deze brownies zou ik het liefst aan iedereen aanbieden. Zonder schuldgevoel genieten van een stukje pure chocoladebrownie met zoete aardappel, dadels en honing? Yes please! Wil jij ook je omgeving verrassen met guilt free zoete aardappel brownies? Wij geven je graag het recept.
Dit heb je nodig:
Voor een normale brownievorm (ovenschaaltje van ongeveer 20cm diameter)
- 150-180 gram zoete aardappel: zachtgekookt en afgekoeld
- 50 gram tarwebloem (je kunt ook andere bloem gebruiken)
- 25 gram havermout
- 40 gram cacaopoeder (in bulk of papier te koop)
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 2-3 eetlepels honing (in verpakkingsvrije winkels vaak zelf te tappen!)
- 10 kleine dadels: geweekt in warm water
- 2-3 eetlepels kokosolie: gesmolten
- 70 ml melk
- 2 eieren
- Mespuntje zout
Eventueel toevoegen
- Vanille-extract of vanillesuiker
- 40 gram pure chocolade (het beste minimaal 70%)
Het fijne van dit recept is dat je alles vrij eenvoudig in bulk of in grote papieren zakken kan halen. Totally Zero Waste Proof dus!
En zo maak je het:
Ik heb het originele recept gevolgd en in plaats van een keukenmachine een blender gebruikt. Je kunt echter waarschijnlijk ook alles in een kom doen (eerst de droge, dan de natte ingrediënten) en met een staafmixer een beslag maken. Scheelt weer afwas, dus ga ik volgende keer zeker proberen!
Laat de dadels 20 minuten weken (ontpit) in warm water. Kook de zoete aardappel zonder schil in 20 minuten totdat hij lekker smeuïg is en laat deze afkoelen. Dit kun je de avond van tevoren al doen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vermaal ondertussen de havermout met de bloem, een mespuntje zout, cacaopoeder en het bakpoeder. Je kunt dit ook in een kom met de hand mixen; zeker als je fijn havermoutmeel hebt.
Mix vervolgens de eieren met de honing, dadels, vanillesuiker (of extract), kokosolie en melk. Als het een egaal beslag is, kun je dit bij de droge ingrediënten doen. Pureer of prak de zoete aardappels tot een glad mengsel en meng ook dit door het beslag. Als het goed is heb je nu een redelijk dik browniebeslag.
Ten slotte kun je de pure chocolade fijnhakken en door het beslag mengen. Natuurlijk kun je naar smaak ook noten, rozijnen of andere ingrediënten toevoegen, maar ik hield het basic (en dat is ook al heel lekker!). Schep het beslag in een bakvorm (ik koos een klein glazen ovenschaaltje, ingevet met kokosolie) en bak de brownie in ongeveer 45-55 minuten gaar.
Het gevaarlijkste van dit recept? Al na twee minuten begint je huis onwijs lekker te ruiken naar chocoladebrownie. Vervolgens moet je nog bijna een uur wachten totdat je de brownie kunt eten; gemeen! Maar als de brownie dan uit de oven komt, is het het wachten waard geweest. Door de zoete aardappel is de brownie lekker smeuïg van binnen.
0 reacties