Duurzaamheid uit het Noorden op ScandinaviëXL

13:36


Onlangs bezochten wij het ScandinaviëXL evenement. Omdat de Scandinaviërs vooroplopen qua duurzaamheid, hoopten we veel duurzame inspiratie op te doen. Helaas viel dat een beetje tegen, maar desalniettemin hebben we flink wat leuke dingen ontdekt én het evenement onder de zero waste loep gehouden. 

Op de markt kon je onder andere een workshop houten lepels maken volgen. Wij hadden ons daar niet voor opgegeven en het dus niet gedaan, maar de lepels zien er fantastisch uit en zijn bovendien niet alleen zero waste proof, maar ook nog eens uniek, omdat je ze zelf met de hand hebt uitgeschaafd. Ook een leuke zero waste activiteit of workshop voor op een regenachtige zondagmiddag lijkt ons!


Verder was er divers Scandinavisch eten te koop. Niet zonder verpakking, maar het viel op hoeveel producten in papier of glas zaten. Naast dat het mooi staat en je de producten dus prima als cadeau kunt geven, is het ook een stuk beter te recyclen dan etenswaren in een plastic verpakking. We hielden ons in, maar werden wél geïnspireerd. Kijk dus niet vreemd op als je binnenkort Scandinavisch getinte gerechten op het blog ziet verschijnen! 


Wat ons bovendien opviel, was dat er veel natuurlijke materialen gebruikt worden. Zo zagen we veel (biologisch) wollen kleden, wat bamboe shirts en zelfs een aantal hennepproducten. De kleding was veel van wol, katoen of zijde, wat prima materialen zijn voor een bewuste minimalistische kledingkast. Wij zijn vooral fan van de kleden van Klippan en de onwijs zachte sjaals van linnen. De prijskaartjes hielden ons tegen, maar het sparen is begonnen..


Kortom, op het evenement hebben we weer verschillende producten gezien en is ons idee van natuurlijke materialen in de Scandinavische cultuur alleen maar sterker geworden. Wat zou het toch tof zijn als we in Nederland dezelfde mindset zouden hebben. Dat geldt ook voor de mindset op de beurs. Het eten werd standaard geserveerd op een papieren bordje met een houten prikker, en omdat het druk was en de snelheid zó hoog was, konden we niet expliciet aangeven dat we geen bordje of prikkertje bij onze bietenburger hoefden. Ook werden we bedolven onder de foldertjes. Een goede tip van Bea Johnson: maak foto's van visitekaartjes of folders. Zo hoef je ze niet aan te nemen, maar kun je toch onthouden wat je aangeboden wordt!

Heb jij nog toffe (Scandinavisch) duurzame/zero waste merken voor ons? Laat het dan vooral weten! 


You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook