Vegetarisch diner (ook geschikt voor vleeseters)
11:13
Dit
jaar waren wij de hosts van ons familiekerstdiner – en dat betekent dat
wij in grote mate konden bepalen wat er op tafel kwam. Nu is niemand in
onze familie vegetarisch en bevatten kerstdiners over het algemeen dus
vlees en/of vis. Wij wilden niemand met een lege maag naar huis sturen
of al te exotische vleesvervangers aanbieden, maar wél een superlekkere
vegetarische maaltijd op tafel zetten. En dat is gelukt!
We kookten een Arabische maaltijd, helemaal vegetarisch (en met een paar
aanpassingen ook vegan). We delen de recepten in deze post, voor als je
zelf een etentje organiseert en even niet weet wat je je vleesetende
tafelgenoten voor kunt schotelen.
Voor: Saffraan-groentestoep met flatbread
Een soep is altijd prima vega(n) te maken én ontzettend lekker. Maak je groentebouillon (lekker veel kruiden, ui, wortel, prei) een dag van tevoren, zodat je soep supersnel klaar is. Het is een kwestie van een uitje fruiten, groenten kort aanbakken en dan gaar laten worden in de bouillon. Wij maakten met kerst een wat specialere groentesoep met venkel en saffraan. Serveer je soep met simpel zelfgemaakt flatbread of naan - succes gegarandeerd.
Hoofd:
Pittige groentetajine, linzenballetjes met basilcium-hazelnootcrème
en kruidige couscous
Een
groentetajine doet het altijd goed: veel variatie aan smaak en heerlijk
gekruid. Qua groenten kun je denken aan pompoen, courgette, aubergine,
tomaat, zoete aardappel of sperziebonen. Kikkererwten of linzen geven je
tajine extra vulling en een paar lepels harissa geven hem een lekkere
pittige smaak. Serveer de tajine met couscous met gehakte verse kruiden
(zoals koriander, munt en peterselie).
Zelfs de fanatieke vleeseters aan onze eettafel vonden de linzenballetjes die we maakten superlekker, zeker met de bijbehorende notencrème. Het recept komt uit het The Green Kitchen kookboek en pasten wij een beetje aan.
1. pureer 400 gram gekookte linzen (niet te fijn, het is lekkerder als er nog wat hele linzen tussenzitten)
2. snijd wat tomaten fijn en snipper een rode ui en bak deze kort aan in olijfolie
3. mix de linzenpuree met de tomaten, ui, een teentje knoflook, 80 gram havervlokken, een beetje (gerookt) paprikapoeder, cayennepeper en een flinke scheut olijfolie. Zet het geheel minstens een half uur in de koelkast
4. maak in de blender een crèmesaus van citroensap, een flinke hand hazelnoten, 120ml olie en een paar handjes verse basilicumblaadjes. Wij voegden hier nog drie eetlepels mascarpone (of gewelde cashewnoten) en een eetlepel mangochutney aan toe om de saus een wat romigere consistentie te geven en een wat uitgesprokenere smaak
5. draai balletjes van de linzenmix en bak deze in de oven (20 minuten op 190 graden) of in een pan (5 minuten op middelhoog vuur)
Na: Gefrituurde vijgen en cheesecake
Cheesecake is onze favoriete taart en één van de redenen dat we niet zo snel vegan zouden eten. Want toegegeven: cheesecake maak je niet zo makkelijk zonder zuivel. Maar je kunt
natuurlijk wel prima een andere lekkere vegan taart bakken (of
bananenbrood!) of kiezen voor sorbetijs voor bij de vijgen.
Gefrituurde vijgen maken is best een precisiewerkje, zeker als je goed rijpe vijgen gebruikt.
1. snijd vijgen doormidden en lepel de pulp eruit
2. meng de vijgenpulp met mascarpone (of een puree van gewelde ongebrande cashews)
3. vul de vijgenhelften met de pulp-mascarponemix en druk ze weer op elkaar zodat je weer een 'hele' vijg hebt
4. haal de vijg eerst door bloem, dan door een mengsel van melk en ei en vervolgens door paneermeel. Je kunt ook een mengsel van water en bloem of water en maïzena maken, de vijg daardoorheen halen en daarna paneren, je hebt dan geen melk en ei nodig.
5. frituur de gepaneerde vijgen ongeveer een minuut in een frituurpan of in een steelpannetje met hete zonnebloemolie
6. laat de vijgen uitlekken en serveer ze
0 reacties