Een onderbouwing van mijn frustratie over wegwerpbekers

07:00


Er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat ik niet in de trein zit; en dat is heerlijk. Het enige jammere is: ik word nonstop geconfronteerd met onze plastic wegwerpcultuur! Voor mij een extra reden om me nog harder in te zetten voor een zero waste levensstijl, maar tegelijkertijd natuurlijk ook een bron van irritatie. Waar ik het dan vooral over heb? Wegwerpbekers!

Reis je met de trein, dan heb je sowieso wel eens een bekertje koffie van de Starbucks of Kiosk gezien. Dankzij goede branding, Sex and the city en een social media strategie heeft Starbucks haar wegwerpbekers tot een cultstatus weten te verheven. Tienermeisjes proberen zo lang mogelijk de witte beker met groen logo bij zich te houden, om zo zoveel mogelijk Snapchats te maken. 

Recyclen van de wegwerpbekers
Ondanks dat Starbucks het recyclen van zijn bekers promoot, is dit geen effectieve oplossing. De bekers hebben een binnenkant van plastic, om lekken te voorkomen. Dit plastic moet eerst worden verwijderd, voordat de bekers tot 'nieuw papier' gemaakt kunnen worden. Deze scheiding van papier en plastic is alleen aantrekkelijk voor recyclebedrijven als er héél veel bekers worden ingezameld, wat in dit geval nog niet gebeurt, aldus Bloomberg.

According to one study on the environmental impacts of paper cups, each cup, taking into account the paper, the paper sleeve, production and shipping, emits about 0.11 kilograms of CO2. - OurWorld.unu.edu
The American Way
In Amerika worden ieder jaar meer dan 100 miljard kopjes koffie gedronken, waarvan 16 miljard in wegwerpbekers worden geschonken, aldus Nina Spitzer. Dit betekent dat, alleen voor de Amerikaanse consumptie, meer dan 6,5 miljoen bomen gekapt moeten worden. Deze bomen kun je dus niet meer inzetten voor het zuiveren van de lucht, absorberen van CO2 of het filteren van grondwater; jammer! maar het gaat verder: denk aan de inkt, het plastic, de chemicalieën en al het water dat nodig is voor de productie van al deze wegwerpbekers! Samen zorgt dit voor 4 billion pounds CO2. En dat allemaal voor een gemiddelde gebruiksduur van 15 minuten (!).

Maar een keramieken kopje weegt meer...
Hét pro-argument voor plasticlovers is dat plastic licht is en daardoor positief is tijdens transport. Klopt, helemaal waar, maar vergeet ondertussen niet dat plastic vaak maar één keer gebruikt wordt en nooit vergaat. Natuurlijk; het produceren, transporteren en wassen van bijvoorbeeld een keramieken kop heeft óók een invloed op het milieu. Toch is dit nog steeds een betere optie dan de wegwerpbekers: volgens de Environmental Defense Fund, die rekening hield met alle factoren in het energie- en watergebruik, is een herbruikbare keramieken kop na 70 keer gebruik beter voor het milieu. Ja, dat lijkt misschien veel, maar denk eens aan Utrecht Centraal en hoeveel mensen daar in de Starbucks zitten... Dat heb je er al binnen een paar uurtjes uit!

Volgens de Environmental Defense Fund, die rekening hield met alle factoren in het energie- en watergebruik, is een herbruikbare keramieken kop na 70 keer gebruik beter voor het milieu.

De oplossing
is simpel! Koop een herbruikbare to go beker die je bij de Starbucks, Kiosk, of ieder andere koffiezaak op het station laat vullen! Simpel! Anders dan het geven van je eigen bakje of broodzak, is men veel meer gewend aan het gebruiken van je eigen mok. Daarom zul je niet snel problemen hebben als je je eigen stylish exemplaar aan de barista geeft. Vind je dat toch een beetje eng? Bij iedere AH To Go vind je koffiemachines die je zelf bedient - en waar je dus zelf je kopje onder kunt zetten.

PS: Op de foto zie je:
  • Tweedehands jas uit Parijs
  • Hoed van 100% wol
  • Koffiebeker van bamboe en siliconen
  • Vest van Miss Green
  • Biologisch katoenen tas van Lagerhaus

 

You Might Also Like

8 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook