Review: Cradle to Cradle iPadhoes van reWrap

06:00


De laatste tijd verdiepen wij ons meer in het concept van cradle-to-cradle: superinteressant! Er volgt snel een blog waarin we het hele concept van C2C uitleggen, maar hierbij geef ik graag alvast een praktijkvoorbeeld: een iPadhoes gemaakt van herbruikbare materialen, duurzame energie én sociale productie. Na alle informatie over deze hoes (en reWraps boomtas) te hebben opgezogen ben ik helemaal om: duurzame productie kan écht ver gaan en toch stylish en betaalbaar blijven. Het belangrijkste? Over elke stap héél goed nadenken en geen concessies doen.

Een laptophoes, maar dan anders
De iPadhoes van reWrap, die we ter review opgestuurd kregen, is gemaakt van volledig biologisch afbreekbaar materiaal. Juliaan en Erica Bol begonnen in 2010 al met het ontwerpen van Cradle to Cradle producten en hebben inmiddels een bom aan kennis kunnen opbouwen. Het verhaal achter deze hoes is dan ook tot in het laatste detail traceerbaar én verantwoord. Lees mee en verwonder jezelf!


De hoes is gemaakt van biologisch vilt (van wol dus). Niet vegan, maar wél verantwoord. Er worden geen gifstoffen gebruikt bij de productie en het verven van de stof en de Merinoschapen worden onder goede omstandigheden gehouden, zonder dat ze in pesticiden gewassen worden. Daarnaast worden de hoezen door mensen met een sociale of fysieke achterstand in een werkplaats in Amsterdam in elkaar gezet, zodat niet alleen arbeidsmogelijkheden worden gecreëerd, maar ook transport wordt bespaard en de ecologische footprint van het product kleiner wordt. Natuurlijk komt er wat CO2vrij bij het productieproces, maar dit wordt door reWrap gecompenseerd. 

Het productieproces
Achter deze laptop/iPad/iPhonehoezen zit een superbijzonder productieproces: aan alles is gedacht - van materiaal tot watergebruik tot verpakking. Awesome! De wol voor de tas komt zoals gezegd van Merinoschapen en wordt gewassen in gerecyled water met biologisch zeep. Er wordt geen gebruik gemaakt van sheep dipping (de voornaamste reden waarom veganisten geen wol gebruiken), vertelt Erica (lees hier meer). Via een proces, waarbij de wol wordt verwarmd en tegen elkaar wordt 'geveegd, wordt vilt van de wol gemaakt. Hierbij worden geen chemicaliën gebruikt. Ook bij het verven van de wol krijgen chemicaliën geen kans: door middel van een gifvrije, afbreekbare verf krijgt de hoes een tof kleurtje. Het draad waarmee de tas wordt afgewerkt is van biologisch katoen.


Wat wij erg tof vinden is dat ook aan de verpakking wordt gedacht: het logo van reWrap wordt gestanst in de stof, waardoor geen extra materiaal nodig is. Nadat mensen met een beperking de hoezen in elkaar hebben gezet zijn de hoezen klaar. Afgezien van een kartonnen hoesje is er geen verpakking gebruikt. Yes! Natuurlijk wordt bij de productie wel íéts van energie gebruikt, maar naar eigen zeggen is dit voor de transport en productie niet meer te verbeteren. Co2uitstoot bij de productie wordt via support aan een project in Thailand gecompenseerd.


Mijn iPad 1 (overgenomen van mijn vader) past er prima in en de hoes is knuffelbaar zacht. De iPadsleeve is in de webshop van reWrap te bestellen. Hier bieden ze ook laptophoezen en een supertoffe boomtas aan, gemaakt van kokosvezels, natuurlijk rubber, walnoothout, Tenceldraad en natuurlijk houtpulp. Lees hier meer over de tas in een Engelstalig interview op de supertoffe site Avocado Garden.  Ook op AsktheQ FindaShelf en Grensverleggers staan inspirerende interviews - tevens bronnen voor dit artikel.


Wij hebben deze hoes gekregen van reWrap en schrijven erover omdat we er superenthousiast over zijn. We hebben voor deze blogpost niet betaald gekregen. Zou jij een reWrap kopen of aanbevelen? Of heb je nog vragen? Laat het ons weten!

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook