Wildplukrecept: scones met bosbessen
10:41Afgelopen weekend was ik een nachtje letterlijk in een hutje (oké, hotel) op de hei. Al struinend door de regenachtige natuur - het is daar prachtig! - kwamen we bosbessen tegen. De makkelijk te vinden bessen (bovenop de struiken) waren door de vogels al opgegeten, maar gelukkig bleef er genoeg over om te plukken en in mijn to go mok (handig als je de altijd in je tas hebt!) mee te nemen.
Thuis maakte ik er lekkere scones van. Op internet zijn genoeg lekkere sconesrecepten te vinden; zowel vega als vegan. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit recept van The Minimalist Baker? Met een paar aanpassingen helemaal zero waste te maken!
Wat heb je nodig:
- Geplette lijnzaad / lijnzaadmeel met 37 ml water of een flax egg
- 180 ml (of 3/4 cup) ongezoete amandelmelk(home made = zero waste!)
- 90 gram (of 3/4 cup) speltbloem. Kan speltbloem of gewone bloem zijn
- 170 gram (1 1/4 cup) bloem. Tel dit bij de vorige op als je geen speltbloem gebruikt
- Theelepeltje baksoda
- 50 gram (1/4 cup) rietsuiker
- Snufje zout
- 90 gram (6 tbsp) kokosolie op kamertemperatuur - zodat het schepbaar is
- Blauwe bessen - natuurlijk het beste zelfgeplukt :)
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een bakvorm in.
- Mix het lijnzaad of de flax egg met de notenmelk (amandelmelk, havermelk, cashewmelk.. wat je wilt!)
- Mix in een andere kom de bloem, baksoda, suiker en zout. Voeg vervolgens de kokosolie toe (zorg dat hij op kamertemperatuur is en niet helemaal is gesmolten). Zorg dat je kleine korrelige stukjes krijgt (op de foto is de scone te 'glad' - oeps!)
- Mix de inhoud van de twee kommetjes bij elkaar terwijl je rustig blijft roeren.
- Voeg vervolgens de bosbessen toe; kies zelf hoeveel je er wilt gebruiken!
- Maak een grote bol deeg en vorm hier vervolgens 6 of 8 sconesbolletjes van. Doe dit op de bakplaat en besprenkel eventueel met extra rietsuiker.
- Bak in 20 - 30 minuten gaar. Zorg dat ze fluffy en lichtbruin worden bij de randjes. Mijn scones (op de foto) zijn niet fluffy en dat is echt minder lekker. Een update volgt dus nog!
1 reacties