Plasticdieetshopper van PiniPiru + Winactie
07:00
Tijdens het Plasticdieet kregen wij een tof berichtje van Pini Piru. We kenden het merk niet, maar waren wel gelijk enthousiast over de shopper met (hoe toepasselijk) 'Because plastic sucks' erop. Van Pini Piru mogen we een exemplaar weggeven, dus lees snel verder!
Pini Piru staat voor 'kleine duivel' in het Fins (vandaar het schattige logo) en is een Nederlands indiebrand opgericht door designers Liesbeth Verhart en Barrie Kas. Alle producten van PINIPIRU zijn fijn geprijsd, gemaakt van biologisch katoen en onder eerlijke omstandigheden verhandeld. De zeefdrukken worden met niet-giftige inkt op waterbasis gemaakt en handgedrukt in een voormalig Missiehuis in Hoorn. Sterker nog, Pini Piru drukte voor een Fair Fashion Festival in Hoorn eetbare posters met fairtrade chocola. Hóé tof is dat?
Pini Piru plaatst bovendien regelmatig filmpjes op YouTube met uitleg over DIY-zeefdrukken en het maken van je eigen zeefdruk. Het duo maakt de meeste ontwerpen zelf, maar vraagt ook anderen om input. Één van de kindershirts werd bijvoorbeeld door een kind van zeven jaar oud ontworpen. De producten zijn gecertificeerd volgens GOTS (OE Blended, OE 100), Fair Wear en OEKO-TEX.
Maar dan nu even over de Plasticdieettas! De tas is gemaakt van restmateriaal en is met 215 gram sterker dan 'normale' katoenen tasjes. De tas bestaat uit 60% preconsumer biologische katoen en 40% post-consumer polyester. Hier hadden we stiekem wel meteen vraagtekens bij: een 'Plastic Sucks' print op een (deels) plastic tas drukken leek wat onlogisch. Gelukkig was Liesbeth van PINIPIRU direct heel open toen we hier naar vroegen: "We hebben er over getwijfeld; de tekst op
de mix tas. We hebben ook 100% katoenen tassen, maar achteraf vonden we
het juist wel lollig omdat het zo tegenstrijdig is. Want hoe je het ook
bekijkt Plastic does suck!".
Ook was Liesbeth op de hoogte van microbeads in 'plastic' stoffen: "Er wordt maar nieuw geproduceerd aangezien nieuw plastic goedkoper is dan oud plastic recyclen.. Daarom vonden we de tasjes ook wel weer een positieve noot in het hele verhaal. Och het is allemaal zo verschrikkelijk complex en het gaat zo diep.. Het wassen van plastics en drinkwater ken ik ja.. Ook weer zoiets.. Misschien
dan toch de volgende partij op katoen, hoewel dat bio en fair is hangt
daar ook weer een hoop narigheid aan vast als je dieper graaft".
Ben jij het met Liesbeth eens en wil je een statement maken met deze tas? Doe dan mee aan de winactie! Word lid van de Plasticdieet Facebookgroep en geef onder de post aan waarom de tas meant to be voor jóú is!
5 reacties