Uit Instock Cooking: snelle komkommerpickle
06:49
Wist je dat wereldwijd een derde van al het voedsel wordt verspild? En dat huishoudens verantwoordelijk zijn voor 42% van alle voedselverspilling? Superzonde! Gelukkig kun je door zero waste inkopen te doen al heel veel verschil maken (wij merkten dat we geen pakjes eten over de datum meer weggooien en ook onze groenten veel bewuster inkopen). Toch hebben ook wij nog vaak genoeg een halve komkommer of nét niet goede paprika meer liggen. Onze oplossing was tot nu toe altijd eenvoudig: een restjessoep.
Hoewel soep natuurlijk een prima restjesmaaltijd is, zijn we onwijs blij dat we het Instock Cooking boek van Karakter Uitgevers toegestuurd kregen. Het boek, geschreven door de oprichters van ons favo restaurant Instock, biedt praktische informatie, inspiratie én onbekende tips & tricks om voedselverspilling in je keuken te verminderen. Voortaan hoeven we dus niet alleen meer soep te eten als we groenten overhebben, maar kunnen we ook pekelen, inmaken, drogen of fermenteren. Supertof!
Natuurlijk schrok ik (Jessie) wel een beetje toen ik het boek las en zag hoe precies het schoonmaken van je weckpot, instellen van de juiste temperatuur en bereiden van sommige gerechten was, maar toen ik het boek nog eens doorbladerde was ik er van overtuigd dat ook míj dit moest lukken. En geloof me; ik ben écht geen chefkok. Wat me ook meteen opviel: het boek is niet van papier. Het binnenwerk van Instock Cooking is namelijk gemaakt van Stone Paper: dit papier bestaat vrijwel volledig uit mineralen (CaCo3): steen. Hierdoor is het waterproof (hóe handig!) en worden geen bomen verspild. Het boek is bovendien gebonden met een linnen kaft en bij het drukken zijn geen schadelijke zuren of bleekmiddelen gebruikt.
Het boek begint met het verhaal van Instock: in 2013 bedacht door Bart, Merel, Selma en Freke die als assistent-supermarktmanagers bij de Albert Heijn zagen hoeveel voedsel er dagelijks werd afgeschreven. Ze pitchten hun idee voor de AH-directie en mochten in 2014 hun pop-uprestaurant met gered voedsel openen. De pop-up was meteen een succes en inmiddels is er in Amsterdam een écht restaurant én een toko en worden ook in andere steden restaurants geopend. Check www.duurzamehotspots.nl of de site van Instock voor de locaties.
Het boek begint met het verhaal van Instock: in 2013 bedacht door Bart, Merel, Selma en Freke die als assistent-supermarktmanagers bij de Albert Heijn zagen hoeveel voedsel er dagelijks werd afgeschreven. Ze pitchten hun idee voor de AH-directie en mochten in 2014 hun pop-uprestaurant met gered voedsel openen. De pop-up was meteen een succes en inmiddels is er in Amsterdam een écht restaurant én een toko en worden ook in andere steden restaurants geopend. Check www.duurzamehotspots.nl of de site van Instock voor de locaties.
In het restaurant worden koks uitgedaagd om dagelijks te improviseren met de oogst van de dag. Dit is ook het uitgangspunt van het boek: naast recepten van onder andere Samuel Levie, Yvette van Boven en Lucas Jeffries vind je 'invulrecepten' en héél veel informatie over conserveringstechnieken. Het boek is niet gericht op vegetariërs/veganisten (er staat bijv. een recept voor gepekeld stoofvlees en gekonfijte zalm in), maar veel recepten zijn makkelijk vega(n) te maken.
Wij selecteerden een makkelijk recept voor snelle komkommerpickle dat zowel voor vleeseters, veganisten en flexitariërs te bereiden is. Bij het maken van het recept is het belangrijk om gebruik te maken van een schone weckpot om botulisme (zeer zeldzaam in Nederland volgens de auteurs) te voorkomen. Om je pot te steriliseren laat je hem eerst 5 minuten meekoken in een pan met water en een eetlepel soda. Vervolgens spoel je ze om en vul je ze nog eens met kokend water. Als je de pot gaat vullen gooi je dit kokend water eruit. Je kunt er ook voor kiezen om de potten 15 minuten op bakpapier in de oven op 150 graden te zetten als je geen soda in huis hebt.
Schone potten? Tijd voor pickles!
Dit heb je nodig:
Dit is voor een grote pot. Voor een kleine weck kun je alles door de helft doen (dat hebben wij gedaan).
- 2 komkommers
- 250 gram suiker
- 250 ml water
- 250 ml natuurazijn
- 1 blaadje laurier (ik had er wat meer)
- 1 kaneelstokje en/of steranijs
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel kurkumapoeder
En zo maak je het:
Doe alle ingrediënten, behalve de komkommer, in een pan en breng aan de kook. Zet opzij en laat 15 minuten afkoelen. De kurkuma geeft een mooie gele kleur!
Giet het mengsel over de komkommer en dek af. Je kunt de pickles na een uurtje al eten, maar hoe langer je de smaken laat intrekken hoe lekkerder het wordt.
Yes.. zo simpel is het! Ik had nooit gedacht dat ik nog eens zou gaan 'inmaken' (echt een brug te ver voor mijn gevoel), maar als het zo eenvoudig is kan iedereen het! Eigenlijk kun je van alle soorten groenten pickles maken: 1kg groenten vraagt om 100 gram suiker, 300 ml natuurazijn, 300 ml water en specerijen naar keuze. Met deze verhoudingen moet je de groenten wel drie dagen laten wachten. Verder kun je eindeloos variëren: suiker kun azijn kun je door andere soorten vervangen en in plaats van water kun je vloeistoffen als bier of fruitsap gebruiken.
Het is natuurlijk ook leuk om de pickles in een potje weg te geven als cadeautje. Doe er dan meteen het kookboek bij (o.a. op Bol.com te koop - affiliate link).
Maak jij wel eens pickles? Of gebruik je wel eens andere conserveringstechnieken om je eten langer te bewaren?
0 reacties