Zes tips voor een nieuw studiejaar zonder afval

06:00


De vakantie is écht voorbij en dat betekent: een nieuw studie/school of werkjaar. Het leek ons het ideale moment om een aantal zero waste veranderingen steevast door te voeren. Als je nu begint met een zero waste(r) lifestyle, zul je zien dat het ook makkelijker is als je straks tentamenperiodes of drukke tijden op het werk hebt. Nu je na onze vorige blogpost weet hoe je een beetje mindful kunt werken, is het tijd voor de échte zero waste voorbereiding.

Zero waste study essentials
Inmiddels zijn we allebei klaar met studeren, maar we weten nog ál te goed hoe het er op de universiteit aan toeging. Ik (Jessie) heb Communicatiewetenschap aan de UvA en sustainability aan SciencesPo gestudeerd en Nicky heeft onder andere Nederlands aan de UU, Antropologie aan de UvA en politicologie aan de Universiteit Malmö gedaan. We hebben dus al heel veel universiteitsgebouwen van binnen gezien en weten precies wat de makkelijke én minder makkelijke zero waste opties zijn. 

Easy zero waste:  
  • Waterfles. Op (bijna) iedere universiteit, vakopleiding of hogeschool vind je wel watertappunten. De UvA gebruikt de punten van Join the Pipe en op SciencesPo stonden waterkoelinstallaties. Neem dus altijd je flesje mee, bijvoorbeeld een RVS fles met bamboe dop. In de wc bijvullen is natuurlijk ook overal prima te doen; een waterflesje heb je écht niet nodig
  • Notities. Tijdens colleges typte ik altijd driftig mee op mijn laptop. Ik schreef bijna letterlijk over wat de docent zei, zodat ik mezelf forceerde om echt te luisteren en niet af te dwalen. Uiteindelijk hoefde ik dan alleen de college-aantekeningen te leren en klaar was ik; ideaal! Notitieboeken of collegeblokken had ik dan ook nooit bij me, maar mocht je toch liever papieren aantekeningen maken check dan eens een uitwisbaar notitieboek of boekje van gerecycled (en recyclebaar) papier. Ongebleekt papier is het beste en staat ook nog eens heel tof. Deze zijn ook de beste optie als je je essay toch écht in geprinte versie in moet leveren (één van de tofste dingen in Parijs vond ik dat je nooit iets op papier hoefde in te leveren).
  • Kantoorspullen. Etuis vind je bij iedere wereldwinkel óf in de kringloop en ook (school)tassen zijn makkelijk tweedehands of duurzaam te verkrijgen. Kantoorspullen daarentegen kunnen wat lastiger zijn. Gelukkig kun je bij de supertoffe webshop aGreenStory (ze verkopen ook uitwisbare notitieboeken) allemaal duurzame kantoorartikelen bestellen: van nietjesloze nietmachines tot klimaatneutrale schriften. De webshop wordt (mede)gerund door Yagmur die zelf nog student is en dus ook precies weet dat duurzame kantoorspullen niet te duur moeten zijn. Is je studentenbudget helemaal krap? Ook de kringloop heeft basics als liniaals, nietmachines en paperclips en is vaak nog goedkoper dan de Action.



Tricky zero waste: 
  • Maaltijden. Ik weet niet hoe het bij jouw opleiding zit, maar aan de UvA was het altijd best een struggle: energierepen, koekjes en snacks waren er in overvloed, maar er zat eigenlijk áltijd een verpakking omheen. Daarom liep ik meestal de automaat voorbij en koos ik voor vers(er) eten uit de mensa of het universiteitsrestaurant. Hebben ze er alleen wegwerpbordjes? Neem dan je eigen bamboe (lekker licht!) bordje mee. Nog beter is het natuurlijk om zelf eten mee te nemen; denk bijvoorbeeld aan de supermakkelijke dadelballetjes van Rens Kroes of een plak bananenbrood! Ook voor de lunch hebben we superfijne recepten voor je. Neem je eten in een lunchbag (ruimtebesparend) of tiffin mee en het ziet er nog leuk uit ook!
  • Haast. Noooo! Je hebt je verslapen en gaat bijna je college missen! Skip de douche (we douchen toch al te veel) en gooi snel een banaan, appel en wat havermout in de blender voor een supersnelle plasticvrije smoothie to go, óf neem je eigen koffiemok mee en haal een cappuccino bij de kiosk. 
  • Geld. Sowieso is dit één van de grootste misvattingen over zero waste, maar vooral bij studenten leeft dit onderwerp heel erg. Toen ik student was (en zelfs toen ik student was zonder baan/stufi) lukte het me om zero waste te gaan. Sterker nog, ik denk dat ik daardoor voordeliger uit was! Omdat ik me niet liet verleiden door overprijsde EatNatural-repen, snelle flesjes water of makkelijke maaltijdsalades bespaarde ik héél véél geld op snacks. Geld dat ik weer kon besteden aan een drankje op het terras of een avondje uit. Ook merkte ik dat ik door het switchen naar vintage kleding heel veel geld bespaarde (student = vrije tijd = shoppen = geld uitgeven) en dat ik minder snel eten weggooide. Ja, sommige items zijn duurder dan de 'reguliere' items, maar omdat je overal lang mee doet (denk aan hervulbare pennen, herbruikbare koffiebekers (waardoor je vaak zelfs korting krijgt) en uitwisbare notitieboeken) haal je de kosten er vaak uit. 
Heb jij nog goede tips voor een zero waste studiejaar? Let us know! 

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook