9 duurzame (web)apps

05:32

Groener bellen doe ik inmiddels alweer een flinke tijd met mijn Fairphone. Maar die biedt ruimte voor nóg meer verduurzaming in mijn leven. Zo heb ik een aantal leuke gratis apps op mijn telefoon staan, die ik jullie graag aanraad. Ze zijn allemaal te gebruiken op een Android-telefoon en de meeste ook op een iPhone.

Bulk
De Zero Waste guru Bea Johnson heeft een app gemaakt met adressen waar je in bulk kunt shoppen over de hele wereld. Vooral handig als ik op vakantie ben, want in Nederland gebruik ik onze eigen kaart.

Strandscanner
Als je je strandwandeling net wat meer inhoud wil geven, is dit een hele toffe app. Je kunt bijhouden hoeveel afval en aangespoelde planten en dieren je tegenkomt. Zo werk je mee aan het up-to-date houden van de database van Stichting de Noordzee én leer je wat meer over wat er in onze zee ronddrijft.
Waar? Google Play Store

Zero Waste
In deze app (het is een bèta-versie, maar hij werkt prima) kun je bijhouden wat je persoonlijke afvalgebruik is. Er staan tips in om afval te voorkomen, je kunt aangeven wat je hebt reduced, reused, recycled en rot en wat je echt hebt weggegooid. Vervolgens krijg je informatie over de invloed van jouw afval(besparing). De app is vooral leuk als je net begint met zero waste of als je meedoet aan een challenge zoals het Plasticdieet.
Waar? Google Play Store 

Beat the microbead
De Plastic Soup Foundation ontwikkelde een app waarmee je de barcode van een product kunt scannen om te checken of er microbeads inzitten. En als je product nog niet in de database zit, kun je hem zelf toevoegen na met hun uitleg te hebben gecheckt of er geen verborgen plastic in verstopt zit. De app gebruik ik voor mezelf nooit, maar als iemand aan me vraagt of ergens microbeads inzitten, laat ik deze app altijd even zien. 

BRON: duurzame hotspots
Onze eigen webapp mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Met duurzaamheidsvereniging Opgemärkt ontwikkelden we BRON, een online (en inmiddels ook offline!) duurzame hotspotskaart met de leukste groene plekjes op de hele wereld. Extra leuk: je kunt je eigen adresjes doorgeven, zodat de kaart altijd up-to-date blijft.
Waar? Duurzamehotspots.nl

Rankabrand
Wil je weten hoe een merk het nu eigenlijk doet op het gebied van duurzaamheid? De mensen achter Rankabrand leggen veelvoorkomende merken langs de meetlat en kennen ze op basis van een vaste set criteria een score toe. Zo zie je meteen wat de meest duurzame keus is. Ik ben het niet altijd met hun beoordeling eens, maar de app en website geven een goede indruk van de huidige markt.
Waar? Rankabrand

Questionmark
De duurzaamste (en gezondste) keus maken in de supermarkt? Scan een product en zie meteen hoe het scoort of selecteer een categorie en vind het merk met de hoogste score. Toegegeven, ik gebruik deze app eigenlijk nooit, maar voor mensen die regelmatig in de supermarkt komen is het een hele leuke app!

EerlijkWinkelen
Als ik een stad bezoek waar ik nog nooit geweest ben, doe ik van tevoren altijd wat research naar leuke adressen, tips van bloggers en duurzame hotspots. Meestal check ik ook even de app van EerlijkWinkelen, omdat er regelmatig leuke vintage winkels of lunchplekjes opstaan.

Kindle
Hij lijkt hier niet helemaal thuis te horen, maar ik zet de Kindle app er toch bij. Via de app kun je e-books op je telefoon lezen en dat is duurzamer dan echte boeken. Bijkomend voordeel: best veel classics zijn gratis te downloaden!

Welke duurzame of groene apps heb jij op je telefoon staan?

You Might Also Like

4 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook