Zero effort: kaarsen zonder paraffine (bijenwaskaarsen of sojawaskaarsen)
15:54
Als de dagen steeds korter worden en de zon vooral veel weg heeft van een verre kennis (die je ook nooit ziet) is het de hoogste tijd om je huis wat gezelliger te maken. Ik (J) vind niets leuker dan thuiskomen, lekker eten, een flesje wijn opentrekken (in ons geval betekent dat dat we de dop eraf halen, want we kunnen zelf wijn tappen in onze eigen fles met herbruikbare dop) en kaarsjes aansteken.
Ik heb echt iets met kaarsen. Toen ik nog in Amsterdam woonde had ik in de winter dagelijks tientallen kaarsjes aan. Mijn supereffectieve strategie als het eten heel erg mislukte was bovendien als volgt: een jazzmuziekje aanzetten, zorgen voor goede wijn en vers brood (zodat mijn tafelgenootschap ook gewoon veel brood kon eten om te verbloemen dat ze het eten supervies vonden) en de hele tafel volzetten met kaarsjes. Zeg nu zelf; een romantisch diner met kaarslicht in de perfecte setting is toch véél belangrijker dan wat er op je bord ligt? Oké, misschien is dit niet helemaal waar en hebben we daarom eens om elf uur 's nachts pizza besteld. Toen ik jarig was kreeg ik van mijn (toen nog) vriend een bak Ben&Jerry's (dat was voor we überhaupt wisten wat zero waste was) met een kaarsje erop om uit te blazen en toen ik stageliep voor mijn studie besloot ik na twee weken spontaan van stagebedrijf te wisselen en bij een kaarsenmerk aan de slag te gaan. Kortom, ik heb écht iets met kaarsen!
Gezonder?
Waar mijn kaarsen vroeger altijd goedkope exemplaren van de HEMA, Bolsius of Action waren, investeer ik tegenwoordig liever in betere kwaliteit. Tijdens mijn stage leerde ik de mogelijke gevaren van paraffine kennen en ontdekte ik een alternatief: bijenwas. Kaarsen van paraffine kunnen een allergische/astmatische reactie veroorzaken. De meeste goedkope kaarsen worden van afvalproducten uit de olie-industrie gemaakt (ieuwl!) en kunnen bij het branden (als er te weinig ventilatie is) chemische stoffen in de lucht veroorzaken. Bijenwaskaarsen zijn natuurlijk en niet-allergeen en hebben dit effect dus niet. Volgens een bijenwaskaarsfabrikant (dus lees dit voorzichtig en vraag me
niet of het écht waar is) kunnen bijenwaskaarsen zelfs de lucht schoner
maken:
"Walk outside after a thunderstorm and the air will actually smell clean and fresh. That's because the lightning creates negative ions. These ions attach themselves to the pollutants in the air. They then become heavy and fall to the ground. An advantage of burning pure beeswax candles in your home is, that you get the same air cleansing effect. Because, these candles give off negative ions that remove dust, dirt, odors, and other pollutants from the air we breathe." - Green Tree Home
Duurder?
Bijenwaskaarsen zijn iets duurder (de oplettende lezer heeft de kaarsen op de foto op het bonnetje in week 1 van de budgetmaand gespot!) maar hebben als grote voordeel dat ze langer branden. Dit komt omdat bijenwas een hoger smeltpunt heeft dan andere kaarsen.
Diervriendelijk?
Zijn bijenwaskaarsen vegan? Zijn ze diervriendelijk? Kunnen ze de hele productie van reguliere kaarsen vervangen of is daar niet genoeg bijenwas voor? Op al deze vragen verschillende de antwoorden per bron. Ik heb daarom besloten om er nog maar geen conclusie over te schrijven. Wij zorgen in ieder geval dat we de kaarsen alleen branden als we er ook echt naar kijken (ja, mijn kaarsenverslaving is zelfs iets afgenomen!) en dat de kaarsen in ieder geval biologisch of verantwoord zijn.
Welke?
Wil je zelf kaarsen van bijenwas kopen (superleuk voor de feestdagen bijvoorbeeld!) kijk dan even bij de Ekoplaza of natuurwinkel in jouw buurt. Grote kans dat ze daar bijenwaskaarsen hebben! Als je iets luxere kaarsen wilt raad ik natuurlijk de kaarsen van WOO aan (de geurkaarsen zijn zo lekker!). Een ander alternatief zijn kaarsen van sojawas, bijvoorbeeld van het Nederlandse merk BsaB. Check wel altijd of de kaarsen geen toegevoegde paraffine hebben!
Heb jij een favoriet kaarsenmerk? Of een favoriete soort?
Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail!
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz
2 reacties