FAQ: hoe zero waste zijn wij nou eigenlijk?
05:48Foto © Sven Signe den Hartog voor VIVA |
Dit is een vraag die wij heel vaak krijgen en dus niet mag ontbreken in de FAQ! Maar het antwoord is niet zo simpel. Voor sommige mensen zijn wij extreem, voor anderen niet extreem genoeg. Zelf zijn we tevreden met hoe wij op dit moment leven. Natuurlijk kan het soms beter, maar over het algemeen denk ik dat we heel goed bezig zijn - en nog belangrijker: we voelen ons goed bij de keuzes die we maken.
Ons dagelijks leven
In ons dagelijks leven hebben we een heleboel permanente veranderingen doorgevoerd. Een groot deel daarvan vind je op deze site en in het bijzonder op de 24/7 zonder afval pagina. In het begin was dat flink wat uitzoekwerk (daarom zijn we ons blog begonnen, zodat het voor anderen makkelijker is), maar inmiddels is het routine. We merken nu eigenlijk helemaal niet meer dat we waste-free leven.
Ons afval
Maar hoeveel afval hebben we dan precies? We verzamelen bewust ons afval niet in een trash jar, zoals veel zero waste bloggers doen. Ten eerste omdat dit geen realistisch beeld geeft (alles dat recyclebaar is belandt niet in de jar) en ten tweede omdat het afschrikt. En zodra mensen denken dat zero waste leven onhaalbaar is, zijn ze minder snel geneigd om het zelf te proberen. Dat vinden we zonde, we willen juist dat iedereen doet wat hij of zij kan, ook al zijn dat maar kleine veranderingen.
Maar goed, ook zonder trash jar kunnen we wel een beeld geven van ons afval.
Maar goed, ook zonder trash jar kunnen we wel een beeld geven van ons afval.
- Een deel van ons afval komt van pakjes: daar schreven we hier eerder al over. Het voordeel is dat dit bijna uitsluitend karton is, wat goed te recyclen is.
- Dan hebben we nog etensresten: helaas hebben we tot nog toe geen echt goede compost-oplossing gevonden. De bokashi die we een tijd gebruikten werkte voor ons toch niet perfect. Dus nu composteren we maar een deel, begraven we af en toe schillen in een park en hopen we dat we hier snel een permanente oplossing voor hebben.
- Af en toe hebben we ook verpakkingen om voedsel. Niet vaak, want eten kopen we voor 95% onverpakt. Maar dan is er nog zo'n 2% dat we in glas kopen, 2% in papier en 1% in een andere verpakking (dat zijn dan bijna altijd nacho's of chocola).
- Wat we soms ook hebben zijn verpakkingen om producten. Helaas ontkom je daar af ten toe niet aan. We kopen zoveel mogelijk tweedehands en kiezen bij nieuw altijd voor de onverpakte variant als dat kan. Maar bij medicijnen, bijzondere batterijen (AA hebben we gewoon oplaadbaar, maar zo'n 9V-blokje voor in de rookmelder of een knoopje voor in de weegschaal heb je soms toch nodig) of die ene keer dat je een nieuw apparaat nodig hebt (een telefoon, laptop, koelkast of blender in bulk heb ik nog nooit gezien) is een verpakking onvermijdelijk. En dat is dan maar zo. Natuurlijk balen we daar van, maar zolang er nog geen alternatief is, accepteren we het.
- De grootstevervuiler bij ons in huis is eigenlijk de kat. Zijn kattengrid (gemaakt van resthout, verkocht in grote papieren zakken) en het speciale dieetvoer dat hij krijgt (wat we kopen in zakken van 9kg) is afval dat we helaas niet kunnen vermijden.
Wat betekent dat concreet?
Omdat we niet focussen op het afval dat we maken, maar juist op al het afval dat we vermijden, kunnen we geen harde cijfers geven. Maar wel een schatting natuurlijk.
Omdat we niet focussen op het afval dat we maken, maar juist op al het afval dat we vermijden, kunnen we geen harde cijfers geven. Maar wel een schatting natuurlijk.
- Groen: een pedaalemmerzak per maand waar we een deel van composteren
- Glas: een linnen tasje per kwartaal
- Papier: een linnen tasje per kwartaal
- Plastic: een linnen tasje per jaar, en incidenteel onvermijdelijke/gekregen grote verpakkingen die we dan meteen wegbrengen zodat het niet in de weg ligt
- Rest: een zakje per jaar, exclusief kattengrit
Altijd blijven uitdagen
We hebben in de afgelopen jaren wel gemerkt dat het bij ons goed werkt om telkens challenges te bedenken. Iedere maand bedenken we wel iets. We voeren het lang niet altijd uit, maar het houdt je wel scherp! Zo hadden we de vegan challenge, buy-nothing-new-challenge, budgetchallenge, takethestairstuesdaychallenge (ja, we verzinnen de gekste dingen) en de screenlessnightchallenge. Als je zero waste wilt gaan leven kun je hier ook leuke challenges voor verzinnen. Probeer bijvoorbeeld eerst een maand zonder wegwerpplastic te gaan (via www.plasticdieet.nl is dat heel makkelijk) en daarna te kijken naar de rest van je boodschappen.
Meer over ons weten? Check ook eens deze oude blogpost waarin we 10 vragen van het Zero Waste Bloggers Netwerk beantwoorden.
Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail!
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz
8 reacties