FAQ: kun je je afval verminderen met een klein budget?
09:29Onder de categorie FAQ verzamelen we vragen die we vaak krijgen. Één van die vragen is hoe je je afval kunt verminderen als je een klein budget hebt. Dit is denk ik het grootste misverstand omtrent zero waste: mensen gaan er vaak vanuit dat het duurder is dan 'gewoon' leven, terwijl dat absoluut niet waar hoeft te zijn.
Kosten besparen
Zero waste leven is een prima manier om kosten te besparen. Think about it:
- je koopt alleen wat je nodig hebt (en gooit dus geen eten weg)
- de nadruk ligt op ervaringen (die prima gratis kunnen zijn) en niet op spullen
- de kleding en spullen die je koopt kun je beter tweedehands kopen (minder waste en minder duur)
- dingen die je alleen verpakt kunt kopen, maak je zelf (en dat is áltijd goedkoper)
Hoe zit dat dan met biologisch?
Sommige producten zijn biologisch prijziger dan hun niet-biologische tegenhanger. We kunnen ons voorstellen dat het voor sommige mensen dan niet haalbaar of wenselijk is om voor bio te kiezen. Hoeft ook helemaal niet. Maar toch is er met een klein budget vaak meer mogelijk dan je denkt.
Wij kopen zelf bij voorkeur alles biologisch (en fair trade en verpakkingsvrij en lokaal) en dat deden we ook toen we net met zero waste bezig waren. Ik verdiende toen weinig en Jessie studeerde full-time, maar zelfs met haar studentenbudget lukte het haar prima om zero waste en overwegend biologisch te kopen. Hoe we dat deden?
Ten eerste door slimmer in te kopen. Ineens letten we erop welke groente en fruit in het seizoen waren (dat scheelt enorm in de kosten) en kozen we bij alles voor grotere (relatief voordeligere) hoeveelheden. Daarnaast werden we creatief met kliekjes en kochten we alleen wat we nodig hadden. Zo was bio ineens niet meer zoveel duurder.
Ten tweede door meer zelf te maken. Ik koos vroeger nogal eens voor voorgesneden groente of verpakte vegaburgers. Onzin natuurlijk, want als je die ingrediënten biologisch en los koopt ben je veel voordeliger uit. Maar ook dingen als deo, make-up remover, popcorn, wasmiddel en tortillawraps maak je zelf heel makkelijk, goedkoop en biologisch.
Ten derde door te 'compenseren'. Als ik voor heel weinig geld groenten had gekocht, vond ik het prima om wat meer voor biologische 'luxeproducten' te betalen. Zo was ik uiteindelijk alsnog niet veel geld kwijt, maar kocht ik soms wel wat duurdere biologische producten.
Kleding en spullen
Eigenlijk doen we alles wat we hierboven beschrijven nu allemaal nog steeds. Wel kopen we nu naast tweedehands kleding en spullen (zero waste én goedkoop) ook regelmatig nieuwe duurzame eerlijke kleding en producten, omdat we merken die goed bezig zijn graag willen steunen. Dit is duurder dan de 'wegwerpspullen' en fast fashion die helaas nog steeds in de meeste winkel liggen, maar dat hebben wij er graag voor over. Gelukkig kun je met een klein budget prima uit de voeten met de kringloopwinkel (waar wij ook heel graag spullen en kleding kopen!) en de vele vintage winkels en webshops. Wat dat betreft is het een prima tijd om zero waste te leven, het aanbod is overweldigend.
Budgetnovember
Om onze ervaringen te kunnen onderbouwen met keiharde (kuch) cijfers, en ook gewoon omdat we zelf nieuwsgierig waren, hebben we in november 2016 een 'budgetmaand' gehad. Onze conclusies lees je hier terug, maar eigenlijk komt het erop neer dat we helemaal niet veel meer geld kwijt waren aan boodschappen en eten dan toen we nog niet verpakkingsvrij, lokaal en biologisch aten. Precies wat we al dachten.
Afval verminderen met een klein budget is dus prima mogelijk! Ervaren jullie dat ook zo of is een zero waste lifestyle volgens jullie toch duurder dan een 'gewoon' leven?
Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail!
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz
4 reacties