FAQ: kun je verpakkingsarm boodschappen doen zonder bulkwinkel in de buurt?
08:28Onder de categorie FAQ verzamelen we vragen die we vaak krijgen. Één van die vragen is of/hoe je zero waste kunt leven als je niet met je eigen potjes naar een verpakkingsvrije winkel kunt of als je geen plek in de buurt hebt waar je verpakkingsvrij al je boodschappen kunt halen.
Bulkwinkels of verpakkingsvrije winkels
Zoals je in bijvoorbeeld deze post kunt lezen, doen wij onze boodschappen bij De Nieuwe Graanschuur en de biologische bakker in Amersfoort. Op tien minuten fietsen kunnen wij bijna alles kopen. Luxe! Nu zijn er in Nederland best een aantal van die bulkwinkels (een overzicht vind je hier), maar de meeste mensen zullen veel langer dan tien minuten onderweg zijn om er te komen. Dat betekent gelukkig niet dat zero waste winkelen meteen onmogelijk is.
Tip 1: sla minder vaak maar groter in
Toen ik (N) nog in Amsterdam woonde, ging ik ongeveer één keer per zes weken naar Utrecht om daar houdbare producten in bulk in te slaan. Met een grote tas en een rugzak vol zakjes stapte ik in de trein om een paar kilo havermout, rijst, pasta, bonen, meel, noten en dergelijke te kopen. Als ik niet naar Utrecht ging, fietste ik eens per maand naar de andere kant van Amsterdam (een half uurtje heen en een half uur terug) om daar alles voor mijn voorraad te kopen.
Wat wij dan ook meestal aanraden aan mensen die geen bulkwinkel in de buurt hebben is om bijvoorbeeld eens in de twee maanden met een grote tas (of lege kofferbak) naar een verpakkingsvrije/arme winkel te gaan en daar groot in te slaan. Pasta, suiker, granen en kruiden zijn echt héél lang houdbaar, dus als je opbergruimte hebt kun je daar gewoon een grote voorraad van aanleggen. Superhandig, want dan heb je ook altijd iets in huis als je met kliekjes wilt koken.
Tip 2: kies voor de duurzaamste verpakking
Als bulkshoppen echt niet mogelijk is, zijn er gelukkig nog meer opties. Zo kun je online bij de Biologische Toko groot inkopen. Ik (J) heb gebeld met de eigenaresse en zij vertelde dat ze plastic zoveel mogelijk vermijden. Glazen potten beschermen ze bijvoorbeeld met karton en dozen vullen ze op met kartonsnippers. Soms gebruiken ze opblaaskussentjes van gerecycled materiaal of doen ze een laagje plastic over vloeibare spullen (zoals het schoonmaakmiddel), maar deze materialen kopen ze zelf niet. Ze kiezen ervoor om spullen die ze zelf ontvangen te hergebruiken.
Shop je liever niet online? Dan gelden deze tips nog steeds. Koop niet elke keer een klein zakje rijst, maar koop bijvoorbeeld in één keer 20 kilo. Dat betekent naar verhouding veel minder verpakkingsmateriaal. Heb je geen plek voor al die voorraad? Kijk dan eens of je samen met mensen in je omgeving een voorraad in kan slaan. Met vijf gezinnen is zo'n zak rijst namelijk zo leeg. De duurzaamste verpakking gaat verder dan alleen de grootte, dus kies bijvoorbeeld pasta in karton in plaats van plastic of kikkererwten in glas in plaats van blik. Over de verpakkingsmogelijkheden van zuivel (wat we nu zelf eigenlijk nooit meer kopen), schreven we eerder deze post.
Tip 3: check zero waste mogelijkheden bij je vaste adresjes
Vraag de bakker/supermarkt waar je je brood koopt eens of je het in je eigen zakje mee mag nemen (mag altijd), gooi de appels of uien die je op de markt/in de supermarkt koopt in je eigen netje of tasje (lukt ook altijd) en vraag de slager/visboer/delicatessenwinkel om het gehakt/de vis/de hummus of tapenade in jouw bakje te doen. Onze ervaring is dat - mits je het netjes vraagt en desgewenst even uitlegt dat je je hoeveelheid afval probeert te verminderen - het zelden een probleem is om iets zonder verpakking mee te krijgen. Op onze bulk-kaart verzamelen we allerlei adressen waar je dingen los kunt kopen, zoals broodjes op het station, losse thee, chocola, noten en olie of wijn in je eigen (statiegeld)flessen.
Als we online iets kopen vragen we de webwinkel ook altijd of ze het pakje zonder plastic kunnen versturen. Helemaal zonder verpakking lukt meestal niet, maar mijn ervaring is dat bijna iedereen wil meewerken aan het verminderen van verpakkingen!
Als we online iets kopen vragen we de webwinkel ook altijd of ze het pakje zonder plastic kunnen versturen. Helemaal zonder verpakking lukt meestal niet, maar mijn ervaring is dat bijna iedereen wil meewerken aan het verminderen van verpakkingen!
We hopen dat deze drie tips duidelijk maken dat het antwoord op deze eerste FAQ wat ons betreft dus zeker JA is! Wat is jullie ervaring?
Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail!
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz
1 reacties