Zero effort: doe een fietsband om je middel

07:13


Als er iets is wat ik (J) tof vind, dan is het wel een product van een bijzonder materiaal. Zo heb ik het al vaak genoeg gehad over mijn kurken schoenen en bamboe tandenborstel en probeer ik iedereen ervan te overtuigen dat vegan leer (lees: plastic) géén goede oplossing voor dierenwelzijn is. Toen we daarom een mailtje kregen van Jet van Lek Belt of we een riem wilden uittesten was ik natuurlijk meteen enthousiast. Een rubberen riem die eruitziet als leer? Yes please!

Jet en haar vriend Michiel runnen samen het bedrijfje Lek Belt. "We zijn eigenlijk gestart met het maken van een riem voor Michiel", vertelt Jet. "Mijn vader had bij gebrek aan een riem op een festival snel een riem van oude fietsbanden gemaakt. Michiel vond mijn vaders idee om oude fietsbanden te hergebruiken zo leuk, dat hij graag zelf ook een riem wilde hebben". Van het één kwam al snel het ander, aldus Jet: "Michiel kreeg meteen zoveel leuke reacties en vragen van collega’s en vrienden waar zij ook zo’n riem konden kopen dat we zijn begonnen met een stuk of tien riemen maken die we allemaal hebben weggegeven. Een goede vriendin vroeg ons toen om op een markt te staan en daar hadden we tot onze grote verbazing al snel geen riemen meer over! Dat was het moment waarop we begrepen we dat Lek Belt misschien echt wel meer dan een goed idee was. Zo zijn we uiteindelijk ons bedrijfje begonnen".
 
 
De riemen zijn dus gemaakt van oude fietsbanden; dit ruik en zie je ook nog als je ze omdoet. "Na veel proberen hebben we een goede manier gevonden om van de buitenbanden van fietsen prachtige riemen te maken. Van de dunne racebandjes maken we kinderriemen, brede mountainbike banden worden gekocht als cadeau voor een metal fan of stoere bouwvakker, we komen zelfs af en toe roze of blauwe banden tegen. Onze banden halen we op bij fietsenwinkels in de buurt, zo hebben we een lokaal product en kunnen we garanderen dat alle riemen van gerecycled materiaal zijn", vertelt Jet. 
 
Ik vind het vooral leuk dat de riemen niet van plastic of leer zijn, maar van rubber: "Waar we ons in eerste instantie niet van bewust waren, is dat onze riemen naast duurzaam en gerecycled ook veganistisch zijn. Inmiddels hebben we veel positieve reacties gekregen van veganisten die onze riemen dragen en vertellen dat ze onverslijtbaar zijn en dat ze blij zijn om een mooie riem te kunnen dragen. We vinden het leuk om met onze riemen een steentje bij te dragen aan een groene planeet. En het leuke is: dat betaalt af, want volgende maand staan we in de Happinez, we hebben onze eigen website online en verkopen daar goed op en we gaan een leuke zomer tegemoet met festivals en markten!" 
 


Natuurlijk was ik ook benieuwd naar de duurzaamheidsachtergrond van Jet en haar vriend. Een lokaal, gerecycled en duurzaam product bedenken doe je niet zomaar, dacht ik. Het tegendeel bleek waar volgens Jet: "Grappig genoeg zijn we eigenlijk niet perse met Lek Belt begonnen vanuit de duurzame overtuiging! Het was meer een extraatje en gaandeweg heeft ons dat zelf ook geinspireerd. Ik ben vegetariër, we proberen met het seizoen te eten zodat ons eten niet van over de hele wereld hoeft te vliegen en onze kaas halen we op de biomarkt. Verder zijn we begonnen met afval scheiden en heb ik me voorgenomen om eens een tijd alleen tweedehandskleding te kopen. Als je eenmaal zelf iets in deze hoek doet is het zo leuk om mee te krijgen wat er allemaal mogelijk is op het gebied van recyclen en duurzaamheid dat is echt te gek. Dus in die zin geldt: Lek bedankt voor de inspiratie!"

Superleuk om te horen natuurlijk! Maar hoe zit het met het draagcomfort? Je trouwe proefkonijnen annex bloggers testen het voor je uit.

Ons oordeel: 
Het omdoen van de riem gaat misschien niet zo soepel als bij een leren exemplaar, maar verder draagt hij echt als een riem. Ik heb geen in principe dus ook geen last van een vervelende snijrand, maar dankzij mijn supergevoelige huid is dat soms onvermijdelijk. Dat is overigens met letterlijk elke riem het geval, dus je hoort me er verder niet over klagen.
 
De look & feel van de riem is leuk! Je ziet echt nog dat het een fietsband is, maar tegelijkertijd heb je ook geowon een riem om. Volg je het nog een beetje? Ook de verpakking van Lek Belt is heel tof. Geen plastic, maar een klein stoffen zakje (dat wat ons betreft ook weggelaten kan worden) en een handgemaakt rubberen  labeltje zijn de enige items in het pakketje.
 
Zou jij een fietsband omdoen?
 
Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook