Risotto met zomerpompoen en citroen
06:47
Het leuke van boodschappen doen (en koken!) met de seizoenen is dat je ontzettend veel nieuwe producten leert kennen. Zo trof ik laatst ineens de zomerpompoen aan. Nooit van gehoord, maar superlekker dus! Uiteraard kun je dit receptje met alle soorten pompoen maken die je wilt, dus is het ook in de herfst een favoriet.
Dit heb je nodig (voor 2 à 3 personen):
- Bouillon/bouillonblokje (of bouillonpoeder in bulk; dat kopen wij)
- Risottorijst (in bulk of papier verkrijgbaar, ongeveer 250 gram)
- Pompoen (ik gebruikte een normale flespompoen en een zomerpompoen)
- Halve citroen
- Rozemarijn en tijm
- Oven
- Olijfolie
- Scheutje witte wijn
- Uitje
- Eventueel nog champignons
En zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Kook ondertussen een flinke pan bouillon met restjes groenten of een bouillonblokje. Snijd de pompoen in lekkere grote plakken (althans, dat vind ik het lekkerst)en verspreid de pompoen met grofgesneden stukken (biologische!) citroen over een bakplaat. Bestrooi met rozemarijn, tijm, zout en peper en besprenkel met wat olijfolie. Bak de pompoen in ongeveer 20 minuten gaar in de oven.
Ondertussen maak je de risotto. Kijk even hoeveel je nodig hebt; ik gebruikte ongeveer 250 gram voor drie personen (best veel dus!). Doe de risotto met wat olie of boter in de pan en roer totdat het glanzend is. Voeg dan een flinke scheut witte wijn toe en laat borrelen. Als de witte wijn is opgenomen voeg je schepje voor schepje bouillon toe, totdat de risotto lekker 'papperig' is, maar nog wel een bite heeft.
Haal de pompoen uit de oven, leg over de risotto en serveer met wat verse kruiden. Bestrooi eventueel met wat versgeraspte kaas. Echt, meer heb je niet nodig! Supersimpel en door de citroen lekker fris! Wij aten de risotto heerlijk in het zonnetje; van deze foto krijg je toch meteen zomervibes?
2 reacties