Waarom plastic goed is voor het milieu (aldus misleidende berichtgevers)

07:40


Het begon allemaal met een rapport van het Centraal Planbureau: "Meer plastic inzamelen levert beperkte milieuwinst", leidde de kop van het artikel op de site van CPB. De kop werd direct overgenomen door alle nieuwsmedia in Nederland; van NOS tot NRC en van Trouw tot AD.  Andere media pasten de kop wat aan, zoals BIG: "Waarom we jaren voor niets zoveel moeite staken in plastic afval scheiden". Dat recyclen niet de oplossing is, schreven we al maanden geleden. Maar dat andere media hier keihard op inspringen is voor ons ook nieuw. 

Nieuwshaakjes & inhakers

Nu is het natuurlijk ont-zet-tend fijn als er aandacht wordt besteed aan de plasticproblematiek. Maar aan rapporten zoals deze kleven ook gevaren. Een 'hoos' van informatie in medialand (noem het viral als je wilt) is namelijk de ideale voedingsbodem voor zogenaamde 'nieuwshaakjes'. Iedereen wil van de korte tijd waarin het onderwerp extra aandacht profiteren. En niet altijd met het, voor ons, gewenste effect. 




Een goed voorbeeld hiervan is een persbericht dat mijn inbox in kwam rollen. De titel "Waarom plastics goed zijn voor het milieu" was duidelijk een inhaker op de buzz rond plastics. Heel slim natuurlijk (want het persbericht vroeg aandacht voor de lancering van een boek over duurzaamheid) maar ook heel geniepig. De argumenten dat plastics goed zijn voor het milieu kwamen namelijk rechtstreeks van de plastic komkommerlobby af. Zoals ik in mijn artikel over de komkommerlobby al schreef: plastics zijn niet goed voor het milieu. Zéker niet als je kijkt naar milieuvervuiling na het consumeren van het desbetreffende product.

Een keiharde belediging

Naast het feit dat je als lezer op het verkeerde been wordt gezet bij het lezen van een dergelijke titel, is het ook nog eens een keiharde belediging voor iedereen die zich (vaak vrijwillig en met héél veel vrije tijd) inzet tegen plasticvervuiling. Ten eerste moeten deze mensen, waar we onszelf ook onder scharen, weer dubbel zo hard hun best doen om alle informatie over plastic duidelijk en eerlijk naar buiten te brengen. We krijgen zó vaak de vraag "Maar je kunt dat toch gewoon recyclen?", dat we er zelfs een FAQ aan hebben gewijd

Ten tweede is het ook gewoon een directe sneer naar iedereen die probeert bewustwording te vergroten. Met een onderwerpregel 'Waarom plastic goed is voor het milieu' zeg je eigenlijk "Laat al die plastic activisten maar praten, zó erg is het allemaal niet". En dat doet pijn. Want: hoewel plastic verpakkingen in sommige gevallen voedselverspilling tegen kunnen gaan en daarmee energie- en CO2 kunnen 'besparen', neemt dat niet weg dat onze oceaanbodem bezaaid ligt met plastic flesjes, kratjes, rietjes, verpakkingen en nurdles (hierover in een later blog meer)

Nuanceren?

Nu snap ik dat héél veel partijen er baat bij hebben om de gevaren van plastics te nuanceren. Het is immers een supergoedkoop, flexibel en handig product. Maar.... we gebruiken het niet voor de juiste doeleinden! Kijk; een MRI-scanner met een plastic behuizing? Daar gaan wij natuurlijk nooit zomaar 'nee' tegen zeggen (hoewel we niet weten wat voor effecten plastic + straling op je lichaam hebben). Maar single item, single use plasticverpakkingen voor niet-lokaal voedsel? Daar zijn we héél erg stellig in: gewoon uitbannen! 

En plastic tegen voedselverspilling dan?

Hier kan ik ons standpunt van mei 2017 gewoon kopiëren:

Uiteraard voorkom je voedselverspilling (is dat echt zo als er nog dagelijks containers met prima voedsel uit de supermarkten verdwijnen omdat het niet vers, mooi of goedkoop genoeg is?) met een plastic verpakking, maar je voorkomt nóg meer voedselverspilling door gewoon te kopen wat je nodig hebt.

Plastic recycling is, óók als je voedselverspilling meeneemt, nu gewoon een utopie.


Meer weten over plastic (recycling)? Lees dan ook eens deze artikelen:


Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

8 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook