Plastic is o-ve-ral (geen plek is meer plasticvrij)
07:32Foto: Joeri Taelman |
Plastic is overal. En met overal bedoelen we ook écht o-ve-ral. Dat je minstens twintig plastic items telt tijdens een wandeling van nog geen vijf minuten is daar een goede illustratie van - maar het probleem is nog groter dan alleen het plastic dat we op straat of in onze omgeving kunnen zien. Sterker nog: onderzoekers van Newcastle University hebben plastic ontdekt op het diepste punt in onze oceaan.
In een artikel op The Guardian vertelt dr. Arlan Jamieson, de leider van het project, dat de resultaten bewijzen dat er nergens op aarde geen sprake is van plasticvervuiling. In andere woorden: plastic is letterlijk overal. Eerder onderzoek liet al zien dat plastic in 83% van de wereldwijde drinkwatersamples zat (let op: het probleem met kraanwater is net zo groot als het probleem met mineraalwater uit flesjes dus ga niet ineens over op de plastic flesjes water!) en andere onderzoeken toonden al aan dat plastic in zout, honing en vis gevonden werd.
“There is now no doubt that plastics pollution is so pervasive that nowhere – no matter how remote – is immune,” - dr. Arlan Jamieson
Tot de bodem uitgezocht
Onderzoekers vonden in de kleinste organismen stukjes plastic, afkomstig van plastic flesjes, verpakkingen en synthetische kleding. Door de opzet van het onderzoek (in de hele Stille Oceaan) werd al snel duidelijk dat het niet om een geïsoleerd 'incident' gaat, maar dat dit probleem wereldwijde impact heeft. Onderzoekers gebruikten zelfs samples van het allerdiepste punt in de oceaan, Mariana Trench, en vonden daar bij álle onderzochte dieren (ja, 100% dus) plastic. Mede doordat de dieren op zulke extreme diepte leven, zijn ze afhankelijk van wat er vanuit boven in de oceaan naar beneden komt - en eten ze alles wat ze tegenkomen. Plastic dat eenmaal op de bodem ligt zal daar zeer waarschijnlijk voor altijd blijven liggen. Jamieson voorspelt dat het zal ophopen in steeds grotere kwantiteiten.
Geen (vegan leather) doekjes om winden
We kunnen er geen doekjes meer om winden: plastic is gewoon helemaal doorgedrongen tot alle hoekjes, gaatjes en kiertjes van onze planeet. Waar heel veel mensen al bezig zijn met het verminderen van hun verpakkingen en plastic flesjes, lijkt er in de textieltak een andere (problematische) ontwikkeling gaande: daar wordt plastic juist steeds meer de standaard. Via een vriendin - en trouwe bloglezer - kreeg ik een interessant artikel van de NOS doorgeappt (Sidenote: als je interessante artikelen tegenkomt kun je ze altijd doorsturen. Dat vinden we heel tof!). Doordat het aantal veganisten in Nederland fors stijgt (van 70.000 naar 100.000 mensen in iets meer dan een jaar), neemt de vraag voor alternatieven voor leer ook toe. Ik zie dit ook op Instagram: vegan bloggers die trots showen hoe hun vegan wollen (lees: acryl) trui zo lekker draagt - zelfs als ie in de was is geweest (lees: honderdduizenden microplastics door je wasmachinefilter).
Lees hier meer over plastic in je kleding - en wat de gevolgen hiervan zijn
Lees hier meer over plastic in je kleding - en wat de gevolgen hiervan zijn
Mijn persoonlijk grootste ergernis: mijn polyester regenjas waar ik nog geen natuurlijk alternatief voor heb kunnen vinden. Foto: Joeri Taelman |
PVC? Neeeee!
De toenemende vraag naar 'vegan leather' is ook bij webshops opgevallen: veel simpele synthetische schoenen krijgen tegenwoordig het stempel 'vegan leather'. Maar wat is dat eigenlijk? Kortgezegd: plastic. En precies dat plastic wat ook op elf kilometer diepte gevonden wordt. Zo zijn de veganistische schoenen van dr. Martens van polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc) gemaakt. Vooral die laatste, pvc, deed mijn mond openvallen. PVC is één van de giftigste soorten plastic en de additieven die voor dit type plastic zijn gemaakt zullen vrijwel zeker losraken van de polymeer en zo in het milieu belanden.
Lees hier meer over verschillende typen plastic
Lees hier meer over verschillende typen plastic
Kortom: plastic is overal. Door de verschillende bewegingen (aan de ene kant de bewustwording voor plasticvervuiling en het verminderen van verpakkingen en plastic flesjes en aan de andere kant de grotere vraag naar synthetische stoffen) lijkt het probleem haast een bodemloze put (waar vast ook wat plastic in te vinden is). Ons advies? Let niet alleen op je verpakkingen en flesjes, maar óók op je kleding. Ga voor tweedehands en natuurlijke materialen - een tweedehands wollen trui draagt toch echt fijner dan een nieuw acryl exemplaar.
Wat vind jij van deze nieuwe onderzoeksresultaten en ontwikkelingen? Let us know!
Wat vind jij van deze nieuwe onderzoeksresultaten en ontwikkelingen? Let us know!
Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail!
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz
10 reacties