Welke bulkzakjes, groentezakjes en fruittasjes kies je?
15:58
We krijgen heel vaak de vraag welke zakjes wij gebruiken voor onze zero waste boodschappen. Nu is basically elk zakje waar je iets in kunt stoppen prima om te gebruiken (een brood in een kussensloop halen? Kan gewoon, en je bent niet de enige die het doet), maar het leek ons wel handig om wat verschillende zakjes die wij gebruiken op een rijtje te zetten. Bulkzakjes heb je in allerlei soorten en maten, dus kijk welke jij het chillst vindt!
Bulkzakje kopen
De eerste optie is natuurlijk om een bulkzakje te kopen. Wij zijn heel groot fan van de zero waste webshop van Inge; bag-again. Met de kortingscode 'hzwp' krijg je daarom bij iedere bestelling een gratis groenten- en fruitnetje (zie foto hierboven) bij je bestelling! Bag-again heeft allerlei zakjes, in verschillende soorten en maten. Ze zijn allemaal van biologisch katoen en worden gemaakt in India. Kies een handige grote broodzak om mee te nemen naar de bakker of een klein 'Bulk is beautiful'-zakje. Die laatste weegt maar 10 gram: perfect voor het halen van bijvoorbeeld noten.
Onlangs sprak ik ook met de Amersfoortse Sabrina van Basic zero. Sabrina is wetenschapster en heeft na het zien van de documentaire 'A Plastic Ocean' besloten dat ze iets met het plasticprobleem wil doen. Daarom naait ze nu bulkzakjes (zie headerfoto) van tweedehands katoen en linnen, die binnenkort op Etsy te koop zijn.
Andere witte zakjes kun je bijvoorbeeld kopen op Etsy, of van het merk Re-Sack, BoWeevil of het franse merk Ah! Table. Naast deze mooie witte zakjes zijn wij ook fan van de zwarte zakjes die je bij De Nieuwe Graanschuur kunt kopen. Zeker als je bijvoorbeeld aardappels haalt kan, ondanks dat je de zakjes wast, er een beetje bruin op de zakjes komen. Dan lijkt het of ze vies zijn, terwijl dat niet zo is. Zwarte zakjes bieden voor dat soort producten dus een goede uitkomst.
Zakjes hergebruiken
In het begin van onze zero waste periode woonde ik in Parijs. Daar had ik bij het bekende warenhuis Le Bon Marché een linnen tasje gekocht, dat in een klein katoenen zakje verpakt zat. Normaal gesproken had ik dat echt vooral heel erg onzin gevonden, maar nu haal ik er al meer drie jaar mijn boodschappen in! Hergebruik kunnen we natuurlijk alleen maar héél erg stimuleren, dus duik je kast in en kijk of je nog ergens zakjes hebt liggen! Misschien heb je wel eens kleding of schoenen in een zakje gekregen. Onze biologische shirts van het Zweedse Granit kwamen in superhandige zakjes, die we voor iedere vakantie volstoppen met ondergoed en sokken en een katoenen zakje uit Lissabon is niet alleen een vakantiesouvenir, maar ook een handig zakje voor champignons.
Zelf maken
Terwijl ik dus oude zakjes hergebruikte voor mijn eerste zero waste boodschappentrip, naaide Nicky meteen haar eigen zakjes. In deze blogpost vind je een uitgebreide stap voor stap DIY-tutorial voor het naaien van je eigen bulkzakjes, mocht je zelf ook aan de slag willen gaan. Van een vriendin kreeg ik onlangs ook dit leuke zelfgenaaide zakje (zie foto hierboven). Door de twee 'flapjes' vast te knopen heb je een klein tasje. Hoe cute? Extra leuk: er zaten zelfgebakken vegan koekjes in! Jep, friendship goals indeed.
Eigenlijk maakt het niet uit wat voor zakjes je kiest; zolang je ze maar gebruikt. Het is superzonde om allemaal zakjes in je kast te hebben liggen! Om te voorkomen dat je in de supermarkt toch een papieren of - the horror - plastic zakje moet pakken kun je er het beste voor zorgen dat je altijd een zakje in je tas hebt zitten. Ze wegen helemaal niks en zijn superveelzijdig. Of je nu even een koekje of broodje to go wilt halen op het station, nog wat noten bij de marktkraam wil fixen of wat losse spulletjes moet meenemen... Deze zakjes zijn eigenlijk altijd een goed idee.
Welke zakjes zijn jouw favoriet?
Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail!
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz
6 reacties