Duurzame zonnebrand: plasticvrije, natuurlijke bescherming tegen de zon

16:23

Zonnebrand vind ik een superingewikkeld product. Er zijn zóveel keuzes - en ze lijken allemaal net niet wat je zoekt. Beschermt het je huid goed genoeg? Is het schadelijk voor het milieu? Hoe is het verpakt? Heeft het invloed op je gezondheid?

Koraalvriendelijke zonbescherming

Een dag na het zien van Chasing Coral (een documentaire over koraalsterfte) kwam ik een artikel tegen over over Reef Safe Sunscreen. En toen begon mijn zoektocht naar natuurlijke, koraalvriendelijke en zero waste zonnebrand. De meeste zonnebrand bevat namelijk ingrediënten die het koraal ernstig beschadigen en schadelijk zijn voor het zeeleven. Iets waar ik eigenlijk nog nooit over nagedacht had, maar zonnebrand komt natuurlijk direct in het zeewater terecht. Dit is de reden dat Hawaï per 2021 alle zonnebrand verbiedt die een gevaar vormt voor het koraal. Er komt jaarlijks 14.000 ton zonnebrand in de oceaan terecht. Een groot deel daarvan bevat Benzofenon-3 (Oxybenzone), een UV-filter. Deze stof kan ervoor zorgen dat koraal verbleekt (het laatste stadium voor het sterft) of dat het zich niet meer kan reproduceren. Wat in allebei de gevallen betekent dat het koraal sterft - en dat heeft enorme invloed op het leven in de oceaan.

Niet-chemische UV-blockers

Er is een verschil tussen chemische, synthetische, UV-blokkers en niet-chemische, fysieke of minerale, UV-bescherming. Die laatste zijn minder schadelijk voor je huid en voor het milieu. Chemische filters zoals Oxybenzone absorberen UV en trekken in je huid, dit kan huidirritatie veroorzaken. Minerale filters vormen een laagje op je huid en blokkeren de UV-straling. Voorbeelden hiervan zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Deze ingrediënten zijn helaas niet altijd goed, je wil de gecoate, niet-nano variant. Dat betekent dat ze groter zijn dan 35 nanometer en een coating hebben, zodat ze niet terechtkomen in kleine ongewervelde zeedieren (en niet in je huid trekken). Minerale zonnebrand kan een witte waas achterlaten op je huid, maar dat is een goed teken: het betekent dat er geen nanodeeltjes inzitten.


Let op de labels

De volgende ingrediënten wil je niet in je zonnebrand:
  • Oxybenzone 
  • Octixonate 
  • Oxtocrylene 
  • Butylparaben 
  • Octinoxate (Oxtinoxaat of Octylmethoxycinnamaat)
  • 4-Methylbenzylidine Camphor (Enzacamene, 4-MBC)
Andere dingen waar je op kunt letten in je zonnebrand zijn alcohol, parabenen, parfum, palmolie, eucalyptus en lavendel - die wil je liever ook vermijden omdat ze niet goed zijn voor je huid, het klimaat of het zeeleven.

Smeren is beter

Natuurlijk is het het beste om niet te lang in de zon te zijn - en zeker niet als deze op zijn felst is. Een parasol, t-shirt en pet of hoed zijn de duurzaamste manieren van zonbescherming. Maar het is toch verstandig om óók zonnebrand te gebruiken. En smeren is dan beter voor het milieu dan sprayen. Zonnebrandsprays blijven minder goed op de huid zitten en komen sneller in het water of op het zand terecht (waarna ze bij vloed alsnog de zee inspoelen). Ook heb je met sprayen een grote kans dat de helft van je zonnebrand wegwaait en/of dat je niet genoeg op je huid hebt voor een goede bescherming. Smeren dus.

En de verpakking dan?

Er zijn best wat merken te vinden die natuurlijke zonnebrand maken, maar ik wilde niks in een plastic verpakking kopen, wat mijn zoektocht wel iets lastiger maakte. Maar ik heb er één gevonden en voor mijn vakantie de zonnebrand gekocht van het Zweedse merk Suntribe. Deze 100% natuurlijke zonnebrand (SPF30) bevat maar drie ingrediënten: kokosolie, bijenwas en non-nano zinkoxide en zit niet in plastic verpakt! Ik kocht hem bij Biggreensmile.

UPDATE: inmiddels is dit blikje mee geweest naar Spanje en Frankrijk. Waar mijn vriend aan het begin van de vakantie nogal sceptisch was, is hij na 2,5 week in de zon enorme fan van Suntribe. Het smeert best lekker (als het koud is een beetje stug, maar daar hadden wij geen last van),  ruikt lekker (dit was mijn vriends grootste pluspunt) én beschermt goed. We hebben op het strand gelegen, gemountainbiket, heuvelachtige stadjes doorgelopen en gekanood - dat was allemaal enorm warm, maar we zijn niet verbrand.
Ik vond nog een paar andere merken die plasticvrije minerale zonnebrand verkopen, maar meestal niet in Europa. Manda (VS) en Raw Love (Hawaï) bijvoorbeeld. Raw Elements (USA) kun je wel in Europa (bijvoorbeeld hier) bestellen. Net als de zonnebrand van Suntribe bevat deze bijenwas en is dus niet vegan. Inmiddels ben ik ook Shade (UK) tegengekomen, die te bestellen is via Amazon.

De enige 'onverpakte' zonnebrand die ik ben tegengekomen is de Sunblock van Lush, een zonnebrand in vaste vorm, maar deze bevat een aantal schadelijke synthetische ingrediënten en is voor mij dus geen optie. Hij zit in de winkel trouwens vaak toch in plastic verpakt, wat natuurlijk extra jammer is, maar is wel vegan.

Update 2022: zonnebrand van Rokai en andere merken

Nog even een kleine update: inmiddels gebruiken we niet alleen de zonnebrand van Suntribe maar ook die van Rokai (in het buitenland heet het merk Shade). Deze is door de toevoeging van sheaboter net iets beter smeerbaar bij kouder weer dan die van Suntribe. Er zit ook wat meer in een blikje, wat fijn is omdat je er vanwege de structuur ook iets meer van gebruikt. 

Ook Happy Soaps, Lekkerr in een potje hebben nu zonnebrand in een niet-plastic verpakking. Wil je een hogere SPF factor dan kun je bijv. de minerale zonnebrand van Holland & Barrett of Naïf opzoeken. 





Meer weten over zonnebrand? Linda van Zaailingen schreef er een superuitgebreid artikel over!

Welke zonnebrand gebruiken jullie? En bevalt-ie?

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

13 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook