Gaat dit papier de bijen redden?
14:42
"Probably the first paper nature would love you to drop", staat er op de site. Daardoor was ik als zero waster natuurlijk meteen geïntrigeerd. Wat? Papier op straat gooien? Nee joh! Totdat ik verder las. Dit papier is gemáákt om juist casual rond te strooien. Niet op je bureau of op kantoor, maar op plekken waar bijen het moeilijk hebben. Bee saving paper is namelijk niet zomaar papier, maar bijenreddend papier!
Waarom bijen het moeilijk hebben
Door de verstedelijking wordt het voor bijen steeds moeilijker om goede planten te vinden. Ze moeten er verder voor vliegen (en daarom moeten we allemaal aan de geveltuintjes, tiny forests en groene daken!) en raken dus sneller uitgeput. En aangezien het al niet goed gaat met de bijen is dat extra slecht nieuws. Want: zonder bijen zijn we niks.
Is Bee Saving Paper de oplossing?
Het speciaal ontworpen papier bevat een mix van energierijke glucose, die goed is voor bijen maar er niet voor zorgt dat het papier plakkerig wordt. Het is een speciaal type suiker dat in de winter door bijenhouders gebruikt wordt als bijenvoeding. Slechts een halve kilo van dit goedje is genoeg om een paar duizend bijen te voeden.
Plantpapier voor bijenproof planten
Naast de glucose zitten er in het papier ook zaadjes van de honingplant Lacy Phacelia verwerkt. Dit schijnt één van de favoriete planten van de bij te zijn. Wanneer de bij de glucose uit het papiertje dus op heeft gezogen, kan er een bloem uit het papier groeien.
UV-licht voor bijen
Een andere toffe feature aan het papier is de toevoeging van UV-licht. Bijen kijken via ultraviolet patronen naar geschikte 'landingszones' waar de nectar en pollen zitten. Door de cirkels van waterbased UV-verf wordt er een patroon vol cirkels zichtbaar, die alleen de bijen kunnen zien. De kleur is rood, wat bijen associëren met een bloemenweide.
Toepassingen voor bijenpapier
De makers van Bee Saving Paper hebben al een succesvolle pilot gedaan met een imker die 95% van zijn bijen was verloren. Hij gebruikt het papier als labels op zijn honingpotjes en gebruikt dit meteen om het verhaal van uitstervende bijen duidelijk te maken. Maar er zijn nog veel meer toepassingen mogelijk, zo legt Bee Saving paper uit. Zij denken zelf aan bijvoorbeeld hoesjes om to go bekers, wegwerpbordjes en tasjes (daar zijn wij natuurlijk minder fan van) maar ook aan parkeerkaartjes en labels.
0 reacties