Plastics om over na te denken

07:05


In een presentatie vertel ik vaak hoeveel kilo plastic er in Europa jaarlijks door de wc of gootsteen gespoeld wordt. Vaak krijg ik na afloop vragen hoe dat kan: we spoelen toch geen plastic wegwerpvorkjes door de wc? Nee, maar wel andere dingen waarvan we misschien helemaal niet beseffen dat het plastic is! En naast de dingen die we down the drain spoelen zijn er ook andere geniepige plastic items waar je misschien niet over hebt nagedacht. 

Contactlenzen: met het oog op microplastics

Gelukkig hoef ik geen contactlenzen - en Nicky is een tijd geleden overgestapt op 100% bril en 0% lens - maar heel veel mensen dragen ze natuurlijk wel. Wat ik echter niet wist, is dat heel veel mensen de lenzen na het dragen door de wc of gootsteen spoelen. En dat is niet zo handig. In onderstaand filmpje wordt het goed uitgelegd: contactlenzen bevatten plastic en kunnen zich tot een heel klein propje vormen, wat makkelijk door de waterfilterinstallaties heen kan. Daardoor dragen de lenzen stiekem bij aan het microplasticprobleem. En met de blik op de toekomst (see what I did there?) is dat natuurlijk niet heel handig. Gewoon bij het afval gooien dus - of overstappen op een kek montuurtje. 


Confetti en balonnen

Wij houden écht wel van een feestje. Vooral als er taart is. Maar van feestjes, fotoshoots of bruiloften met plastic confetti (die metallic sliertjes die de laatste tijd superpopulair zijn) of balonnen worden we echt niet blij. Ik heb een keer de halve Soesterduinen op mijn knieën afgelopen om de confettisliertjes uit het zand te halen. We schreven eerder al een stuk over waarom ballonnen helemaal niet feestelijk zijn, maar hetzelfde geldt natuurlijk voor plastic confetti! Kies in plaats daarvoor liever voor bellenblaas - of biodegradable groeiconfetti met bloemzaadjes in plaats van plastic confetti. Ook leuk: herfstbladeren met een perforator onder handen nemen en je eigen confetti maken. Bespaart ook weer geld, dat je vervolgens aan een goede taart kunt besteden (hey, dat is maar een suggestie hè?) 


Autobanden

Autobanden zijn door slijtage op het wegdek één van de grootste plasticvervuilers. Naar schatting dragen ze voor 5-10% bij aan de wereldwijde hoeveelheid plastics die in onze oceanen belanden. Maar helaas is er nog geen goed grootschalig alternatief voor dit probleem (behalve met het OV reizen natuurlijk!). Vroeger werden autobanden van Braziliaanse rubberbomen gemaakt, maar nu is het vaak een mix van natuurlijke en synthetische rubbers. 
The relative contribution of tyre wear and tear to the total global amount of plastics ending up in our oceans is estimated to be 5–10%. In air, 3–7% of the particulate matter (PM2.5) is estimated to consist of tyre wear and tear, indicating that it may contribute to the global health burden of air pollution which has been projected by the World Health Organization (WHO) at 3 million deaths in 2012. - Onderzoeker Dick Vethaak


Wegwerplampjes

Toen ik laatst mijn fiets van het station haalde viel het me op hoeveel bagagedragers vol hingen met de plastic wegwerplampjes. Je weet wel: die kleine rode en witte lampjes met een elastieken koordje waardoor je ze ergens omheen kunt hangen. De lampjes zijn spotgoedkoop - en gaan binnen mum van tijd op: het ultieme wegwerpartikel dus, zonder dat je dat meteen denkt. Ik gebruik zelf ook losse lampjes (fiets + station = altijd je dynamo kapot), maar kies voor de íéts duurdere variant waarbij je makkelijk het knoopbatterijtje kunt vervangen. Wanneer die het begeven ga ik denk ik investeren in de lampjes van de Nederlandse start-up Rydon. Daar hoef je namelijk nooit het batterijtje voor te vervangen (ze werken op zonne-energie en laden zichzelf op in de zomer waardoor je in de winter met licht kunt fietsen). 

Zelf iets doen? 

Wil je nu zelf ook iets doen? Dan zou ik zeggen: schrap bovenstaande items van je boodschappenlijst. Soms is weigeren eigenlijk supersimpel - en gelukkig is er voor bijna alles een alternatief. Daarnaast kun je ook helpen voorkomen dat deze items in het milieu terechtkomen door morgen mee te doen aan World Cleanup Day. Overal in de wereld vinden opruimacties plaats, dus zorg dat je er bij bent! Check World Cleanup Day voor alle adressen en info. 



Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook