99.99% van het oceaanplastic is 'hidden out of sight'
07:25Deze week was er weer heel veel aandacht voor het plastic in de oceanen, onder andere op de publieke omroep. Supernice! Maar tegelijkertijd ook schrijnend, want PhD-wetenschapper Alethea Mountford maakte bekend dat 99.99% van het oceaanplastic uit het zicht is. En dat is niet handig.
De uitspraak is gebaseerd op computermodellen van de onderzoeker. Die laten zien dat er meer dan 393 miljoen ton (!!!) plastic in onze oceanen zit. En dat terwijl we 'maar' 246.000 ton aan de oppervlakte vinden. Ik vond dit bijzonder interessant omdat ik net de VPRO Tegenlicht-aflevering had gekeken met Boyan Slat van The Ocean Cleanup. Hij laat een zelfde beeld zien: wanneer plastics in de oceaan terechtkomen breken er hele kleine stukje af; de microplastics. Deze kun je (nog) niet zomaar uit het water halen, zoals met de grote brokken die Boyan nu gaat opruimen wel het geval is.
Onder de radar
Het grootste deel van het plastic in de oceanen is dus onder het oppervlakte. Niet alleen drijft het daar rond, maar heel veel stukjes 'begraven' zich ook in de zeebodem. Onderzoekers van de universiteit van Newcastle zeggen dat dat de meeste plastics in de zee zinken. Dat klinkt misschien gek, omdat plastic juist drijft, maar is eigenlijk heel logisch. In de zee hechten namelijk algen en andere waterbeestjes aan het plastic, waardoor het zwaarder wordt en zinkt.
Het gezonken plastic geeft chemische stoffen vrij die de organismen die op de zeebodem leven kunnen aantasten. Het kan bijvoorbeeld problemen geven in de voortplanting, maar het kan ook zijn dat de organismen denken dat ze vol zitten, maar ondertussen alleen maar plastic hebben gegeten. Die sterven dus een hongerdood.
Wat zijn de oplossingen?
Ten eerste: zorgen dat er zo min mogelijk plastic in het milieu terechtkomt! Dat kan door zelf wat veranderingen aan te brengen en bijvoorbeeld een zero waste lifestyle uit te proberen (hé, laten we daar nou net een boek over geschreven hebben!), in ieder geval geen afval op straat te gooien en door mee te helpen aan cleanups op het strand of in je eigen buurt.
Meer lezen? Check het artikel op Skynews.
Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail!
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz
0 reacties