Rapport: plastic is een 'human health crisis'

07:53


Het nieuwe rapport Plastic & Health: The Hidden Costs of a Plastic Planet van het Center for International Environmental Law (CIEL) en partners liegt er niet om: plastic is misschien niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor onszelf. In het onderzoek is gekeken naar de mogelijke risico's die gifstoffen in plastics meebrengen, in ieder stadium van de levenscyclus van plastics. Het onderzoek keek naar het gebruiken van fossiele grondstoffen voor plastics, tot het consumentengebruik, het weggooien en wat er daarna gebeurd. Iets wat meestal niet wordt meegenomen in de analyses, dus superbelangrijk! Hierbij een paar belangrijke uitkomsten van het rapport. 

Kijk naar de hele levenscyclus

Eerder onderzoek naar de invloed van plastic op onze gezondheid richtte zich vooral op specifieke momenten in de levenscyclus van plastic. Er werd voornamelijk onderzoek naar wegwerpproducten, speciale processen of blootstellingsmogelijkheden uitgevoerd. Dit onderzoek, Plastic & Health, gaat een stapje verder. Het 'volledige panorama' van plastic in ons dagelijks leven en de invloed ervan op onze gezondheid is in het onderzoek meegenomen. Ook wordt meteen duidelijk gemaakt dat elke mogelijke oplossing voor de plasticcrisis er eentje moet zijn die de hele levenscyclus in het achterhoofd heeft. Iets wat niet per se makkelijk is, want van de productie tot het afdanken zitten natuurlijk een héleboel factoren en personen. 

Plastics hebben overal invloed op je gezondheid

Uit het onderzoek komt naar voren dat plastics wereldwijd aan mensen worden blootgesteld; zowel als op zichzelf staande plastic stukjes als de chemicaliën die met plastics worden geassocieerd. Bij het produceren van plastics (het boren naar olie) worden bijvoorbeeld al verschillende giftige stoffen in de lucht en in het water uitgestoten. Deze stoffen zijn al gelinkt aan consequenties als kanker en onvruchtbaarheid en aantasting van het immuunsysteem. Dit geldt ook voor de 'raffinage'- en productiefase die daarop volgt. De volgende stap, consumentenproducten en verpakkingen, zorgen ook voor blootstelling aan chemicaliën en giftige stoffen. Door het inslikken of inademen van minuscule microplastics en honderden giftige substanties komen de stoffen in je lichaam terecht.  


Een infographic uit het rapport , pagina 8


De invloed van plastic bij recycling

Na het gebruik moet  er natuurlijk iets met het plastic gebeuren. Veel plastic wordt momenteel verbrandt als 'groene energie'. Hierbij komen giftige stoffen vrij zoals lood en kwik. Kleine zwevende deeltjes kunnen in de lucht komen, waardoor de mensen in de buurt er direct last van krijgen. Wanneer plastics niet verbrand worden maar in het milieu terechtkomen, stoten ze óók schadelijke stoffen uit. Ook wanneer het bijvoorbeeld gecomposteerd wordt: op dit moment mag er ongeveer zo'n 5% plastic in de GFT-installatie zitten volgens de wetgeving, maar dit zorgt uiteraard wel voor bodemvervuiling. 

Wereldwijd probleem

Volgens David Azoulay, de Director of Environmental Health bij CIEL, gaat de impact van plastics verder dan grenzen, continenten of oceanen. "Geen enkel land kan in haar eentje haar burgers beschermen voor deze impact. En momenteel bestaat er nog geen wereldwijd instrument om de giftige levenscyclus van plastic volledig aan te pakken. Daarom moeten landen een wereldwijde discussie voeren en een holistisch antwoord verzinnen op de plastic gezondheidscrisis die er nu is. Dat betekent dat er minder geproduceerd, gebruikt en weggegooid moet worden. Er is geen silver bullet om deze gezondheidscrisis op te lossen, maar alle oplossingen moeten voornamelijk focussen op het verminderen van plasticproductie en -gebruik".


Toename van de plasticproductie


Zero waste, zero gifstoffen?

Helaas kun je je ook als zero waster niet helemaal afschermen voor de giftige stoffen die bij plastics vrijkomen, vertelt Priscilla Villa van Earthworks (één van de partners in het onderzoek): "Plastics vergiftigen mensen al voordat ze het ooit gebruikt hebben, omdat ze gemaakt worden bij vervuilende olieraffinaderijen". Toch betekent het niet dat we dan maar niets hoeven te doen, vult Doun Moon van GAIA aan: "We can’t burn our plastic problem away, leaving certain communities to suffer the consequences. We desperately need to turn off the plastic tap and build a more just and equitable society in the process.”

Het hele rapport is hier te downloaden.



You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook