Het Plastic Monster en de impact van microplastics op organismen

13:16

© Yukon Benner / Greenpeace

Momenteel is Greenpeace bezig met een 'Plastic Monster Ship Tour': een tour op 21 maart startte bij het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Het schip vaarde van Unilever door naar Nestlé, en ondertussen werd er onderzoek gedaan. Daar komen interessante uitkomsten uit. Erik Zettler, een microbioloog en wetenschapper aan boord van het schip, deelt vast zijn eerste bevindingen over de invloed van microplastics. 

Plastic Monster Ship Tour 

Het ziet er indrukwekkend uit: het 'plastic monster' dat Greenpeace meeneemt op haar schip. Door de acties probeert de organisatie aandacht te vragen voor wegwerpplastics - en de producenten aan te sporen stappen te maken. Volgens Greenpeace zijn producenten vooral bezig met de boodschap 'dat consumenten moeten recyclen', terwijl ze verder zelf niets doen om wegwerpplastic te verminderen. En tsja, het is inderdaad waar dat Unilever en Nestlé bijvoorbeeld water in plastic flesjes op de markt brengt. Vorig jaar produceerde Nestlé bijvoorbeeld 1,7 miljoen ton aan plastic verpakkingen: meer dan 300 vuilniswagens per dag en een stijging van 13% ten opzichte van het jaar ervoor. 

Bovendien maken ze steeds meer nieuw wegwerpplastic, waardoor ons plasticgebruik in 2050 verviervoudigd kan zijn. En dat heeft natuurlijk ernstige gevolgen: jaarlijks overlijden meer dan 100.000 zeedieren aan de gevolgen van plastic, en wetenschappers schatten dat 1 op de 3 zeeschildpadden en meer dan de helft van de walvissen plastic heeft ingeslikt. 


© Maten van Dijl / Greenpeace


Unilever heeft al aangegeven dat in 2025 100% van de verpakkingen volledig herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zijn. Zo doen ze nu een test met waterijsjes zonder plastic verpakking (dus 'los' in een doos), bamboe tandenborstels en een fles geconcentreerde CIF die je thuis met water aanlengt. Greenpeace is daar kritisch over: "Het probleem wordt niet opgelost door plastic te vervangen door wegwerpverpakkingen van ander materiaal voor eenmalig gebruik, zoals papier of bioplastic. Hiermee wordt het probleem alleen maar verschoven naar de bossen en landbouwgronden van de wereld. In het belang van onze planeet en gezondheid moet Nestlé de productie van wegwerpverpakkingen drastisch verminderen en investeren in echte innovaties zoals hervulbare en herbruikbare verpakkingen". 

Plastic in onze rivieren en de impact van microplastics

Maar goed, terug naar de titel van dit artikel: de impact van microplastics op organismen. Dat is het onderzoek wat microbioloog Erik Zettler doet aan boord van het schip. Zijn onderzoek is nog in volle gang, dus echte stevige conclusies kunnen we nog niet trekken, maar wanneer dat meer bekend is zullen we het natuurlijk met jullie delen. Een aantal vragen kan Erik nu wel al beantwoorden. Zo kun je volgens hem "het meeste plastic uit het water filteren met de juiste technologie", dus ook microplastics. "Het probleem is alleen: de oceaan is zo groot. Wat meer resultaat oplevert, is ervoor zorgen dat het plastic in de eerste plaats niet in de oceaan terechtkomt". Ook vertelt Erik dat microplastics overal zijn, en dat we ze zelfs inademen. Er is nog geen hard bewijs dat het mogelijk gevaarlijk is voor ons. "Bij sommige kleine organismen kunnen microplastics de darmen verstoppen, waardoor ze uiteindelijk doodgaan van de honger. Andere organismen, zoals vissen, kunnen deeltjes opnemen via hun kieuwen. Het is nog niet zeker of ze daardoor meer chamicaliën binnenkrijgen dan normaal", aldus Erik. 

Plastic Podcast 

Meer weten? Dan vind je de Plastic Podcast misschien wel interessant! Er is sowieso een aflevering met Erik Zettler, maar ook met Kate Nelson (aka de influencer Plastic Free Mermaid), Maarten Erich en Rens Kroes. Ook kun je de petitie voor een wereld zonder wegwerpplastic tekenen. Op dit moment zijn er al 268.038 handtekeningen verzameld. Je kunt ook eens kijken naar het rapport 'A crisis of convenience' dat naar aanleiding van een enquête werd opgesteld.


Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg ons blog op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject 
Volg onze winkel op Instagram: instagram.com/smir.store 
Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een persbericht van Greenpeace 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook