Gastblog zero waste met kinderen: less waste in Huize van der Geest
12:26
We kregen weer een leuk verzoekje binnen voor een gastblog. Deze keer van Lisanne, die het zero waste leven met moederschap combineert. Iets waar wij als kinderloze twintigers natuurlijk geen ervaring mee hebben, maar waar we wel vaak vragen over krijgen. Welke struggles komt zij tegen? Lisanne deelt haar ervaringen, problemen en tips als moeder én zero waster. Zero waste + ouderschap is haalbaarder dan je denkt! En met de aanpak van Lisanne moet het helemáál goedkomen.
Ze is nu drie maanden oud en we vinden haar fantastisch. Ze lacht, speelt, brabbelt, eet, slaapt en produceert (zoals het hoort) volle luiers als een malle. Samen met haar wonen we twee hoog in Amsterdam in een appartement van ongeveer 70m2. Groot genoeg voor ons drietjes aangezien onze dochter voorlopig nog niet gaat zeuren om een tweepersoonsbed (hopen we…).
In een week in Huize van der Geest:
- Worden ongeveer 50 luiers volgepoept/geplast (door onze dochter uiteraard).
- Wordt zeker vier keer een grote vuilniszak vol afval weggegooid (exclusief de luiers).
- Maken we 1 boodschappentas vol met papier en karton.
- Verbruiken we nog veel meer water dan eerst: we drinken veel water, maar ook het afspoelen/wassen van de flesjes en kolfspullen kost veel water.
- Wordt er meer gewassen dan ooit, wat betekent: meer verbruik van wasmiddel, van energie en van water.
- Wordt twee keer boodschappen gebracht, welke regelmatig verpakt zitten in plastic en/of karton ter bescherming.
- Komt zeker 1 keer de vriendelijke pakjes-meneer met een online besteld pakket langs.
Nu onze dochter de drie maanden gepasseerd is, komt er meer ruimte om eens even goed naar het leven te kijken en iets wat ons opviel was: wat lopen wij eigenlijk vaak naar die vuilnisbakken toe!
Op zich weinig mis mee. We scheiden netjes het glas en papier van de rest van het afval en gooien dat alles netjes in de juiste bakken. We weten dat door het in ieder geval netjes weg te brengen, zoveel mogelijk gerecycled kan worden (toch?).
Wat is er dan wel mis mee?
Wat ons opviel, is hoe onbewust we dat afval produceren. Als we iets nodig hebben, bestellen we het online; we hebben bewaren van alles in aluminiumfolie/plastic zakjes; we letten nooit op een label wat duidt op duurzaamheid/milieuvriendelijkheid; stinkende poepluiers doen we eerst nog in een zakje tegen de stank; we laten de kraan snel lopen; bestellen groente en fruit online omdat het zo handig is en we gooien gewoon alles bij het restafval omdat het zo lekker makkelijk is.
Dat kan anders! En dus hebben we de eerste stap naar verbetering gezet: een lijst maken van al het afval wat we produceren en vervolgens bedacht hoe we dat anders kunnen gaan oplossen.
Het leuke is: door alleen al bovenstaande foto (die gemaakt werd tijdens het maken van de lijst) te delen op social media, ontving ik allerlei tips over wasbare luiers of het vervangen van make-up pads (door bijvoorbeeld hydrofiele washandjes: vier hoekjes = 2 avonden ogen schoonmaken!).
De lijst zoals deze nu is, zie je hier. Het bedenken van betere opties ging verdacht snel!
Nu maar eens gaan uitproberen wat werkt en wat niet. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!
Wil je meer blogs van Lisanne lezen? Stay tuned! Dank voor het delen van je verhaal Lisanne! Wil jij ook een gastblog schrijven? Stuur ons gerust een berichtje.
Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail!
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/smir.store en Twitter: @JessieAnz
4 reacties