Zero waste wonen: je eigen stroom opwekken is haalbaarder dan je denkt

09:42


Geniet jij ook een beetje van de zomer? Mooi! Bij ons stond deze zomervakantie niet alleen in het teken van zero waste, maar besteedden we ook wat extra aandacht aan ons huis. Want, als de mussen van het dak vallen vanwege de hitte ga je je toch afvragen of we die zon niet voor een goed doel kunnen inzetten. En voilà: voor we het wisten speurden we het internet af naar informatie over zonne-energie!

Here comes the (sustainable) sun

De feiten liegen er niet om: Nederland is van alle EU-landen het verst verwijderd van het behalen van de klimaatdoelstellingen in 2020, aldus onderzoeksbureau Eurostat. Slechts 6,6 procent van de in Nederland opgewekte energie kwam uit duurzame bronnen, zoals windmolens en zonnepanelen, terwijl dit in 2020 14 procent moet zijn. Volgens Milieucentraal komt bovendien 93% van de energie die huishoudens gebruiken uit fossiele bronnen. We moeten dus aan de bak om de energietransitie te versnellen en het gebruik van onduurzame fossiele energie te reduceren! Als je in een huurwoning woont, kun je het beste een groen energiecontract afsluiten. Wanneer je een koophuis hebt zijn er meer mogelijkheden, waarvan we er graag eentje toelichten.

Zero waste wonen: wek je eigen stroom op

Één van de opties? Wek je eigen stroom op! Door je eigen zonnepanelen op je dak te plaatsen, bespaar je ontzettend veel CO2. Zo kost 1kWh grijze stroom zo’n 649 gram CO2, terwijl dit bij zonne-energie maar 0 gram is. Natuurlijk komt bij de productie van de panelen ook CO2 kijken, maar volgens Milieucentraal heeft een zonnepaneel in twee tot drie jaar tijd al meer CO2-uitstoot bespaard dan het kostte om het paneel te maken.
Ook onderzoeker Atse Louwen van de Universiteit Utrecht ontdekte dat panelen gemiddeld vijftien keer zoveel energie opwekken dan het kost om ze te maken. Waarom liggen de daken dan nog niet vol met panelen? Dat is volgens Bram Leijten, directeur van Zelfstroom simpel: “We weten uit marktonderzoek dat veel mensen graag zouden willen overstappen op zonnestroom, maar uiteindelijk terugschrikken voor de aanschafprijs van zo’n 4.000 euro”. Daarom besloot hij een systeem te bedenken waarbij het makkelijker wordt om voor zonnepanelen te kiezen.



Geen energierekening meer

Zelfstroom verhuurt zonnepanelen aan huiseigenaren, zodat je geen investering hoeft te doen. In plaats daarvan betaal je een bedrag per maand, dat vaak lager ligt dan de gemiddelde energierekening. “Zo bespaar je vanaf dag één op de kosten: een gemiddeld huishouden van vier personen bespaart zo’n €336 per jaar”. Ook hoef je bij Zelfstroom geen kennis te hebben van technische installaties of onderhoud.
Alles wordt door Zelfstroom geregeld, ook als er schade is. “Na tien jaar kunnen huiseigenaren de panelen voor ongeveer 50 euro per stuk overnemen. Daarna gaan ze nog 20 jaar mee, en heb je dus gratis groene stroom van je eigen panelen!”. Hierdoor kun je nog eens zo’n 15.000 euro besparen. Bovendien betaal je geen energiebelasting, omdat het je eigen energie is. Klinkt goed, toch?

Laten we die zon gebruiken als het kan!

Lekker wonen, zonder gedoe

Het toffe van het opwekken van je eigen energie door het huren van de zonnepanelen bij Zelfstroom is dat duurzame energie voor iedereen toegankelijk én betaalbaar wordt. En ja, zelfs in Nederland schijnt genoeg zon om energie op te wekken. Oh, en als je – net als wij – gaat verhuizen kun je de zonnepanelen gewoon overdragen aan de nieuwe bewoners of meeverhuizen. Áls je dus iets goeds wilt doen vandaag, check dan even of jouw dak geschikt is voor panelen. Want CO2-uitstootloze energie is natuurlijk altijd een goed idee.

Check of jouw dak ook geschikt is voor zonnepanelen!

Dit artikel is geschreven i.s.m Zelfstroom, puur omdat we er enthousiast over zijn en vinden dat meer mensen er van moeten weten. 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook