Albert Heijn en de plastic kersthuisjes: a love story
15:34Het grappige van niet meer in een normale supermarkt winkelen is dat er een héle hoop aan je voorbijgaat. Zo ook de nieuwste spaaractie van Albert Heijn. Kleine plastic Kersthuisjes om je eigen miniatuur winterdorp mee te maken. Eerlijk gezegd had ik ze helemaal niet gezien, totdat ik er online allerlei ophef over zag.
Ophef om de minikerstdorpjes
In de facebookgroep van Zero Waste Nederland werd de vraag gesteld of Albert Heijn het, na het plastic debacle met de Hamsterbollies vorig jaar, nog steeds niet heeft begrepen. In plaats van een duurzame (of nog beter: geen) spaaractie heeft de supermarkt dit jaar gekozen voor kleine plastic huisjes (met megamerken van multinationals erop, maar dat even terzijde) waar je je eigen winterdorp mee kunt maken. Oké, even toegegeven: eigenlijk vind ik het idéé heel schattig. Vorig jaar betrapte ik mezelf erop dat ik vijf van die kitscherige keramieken kersthuisjes uit de kringloop heb meegenomen, en dat die nu - heel prullerig - op mijn dressoir staan. Maar die huisjes zijn a) niet nieuw en b) niet van plastic.
Jarenlang plezier van plastic kersthuisjes
Volgens Albert Heijn zit het heel anders: de huisjes zijn van plastic omdat het veilig is voor kinderen om mee te spelen (goed punt, ook al zou ik persoonlijk mijn kind niet aan weekmakers en microplastics laten sabbelen) en dat ze jááren gebruikt kunnen worden. Uhu, in theorie. Maar of dat ook echt in de praktijk gebeurd? Ik denk het zomaar niet. Bovendien zijn ze ook zo klein dat het echte prulletjes zijn geworden, die ook bij de kringloop door niemand worden meegenomen. Uiteindelijk betaalt de kringloop afvalstoffenheffing om "onze" gratis prullen weer te verbranden (of, zoals Albert Heijn heel naïef denkt: recyclen). Hoewel het plastic wellicht van een type is gemaakt dat recyclebaar is, mag je in Nederland alleen verpakkingen in de plasticbak gooien. De huisjes dus niet.
Ook leuk: handgemaakte huisjes van een Kerstmarkt meenemen. |
Wel of geen kersthuisjes van Albert Heijn?
Nu zijn wij van mening dat iedereen moet kiezen wat hij of zij wil. Wij zijn ook zéker geen heiligen, en al helemaal niet tijdens Kerst. Word jij intens blij van de plastic huisjes van de Appie en ga je ze jaar in jaar uit in je huis zetten? Top! Maar als een stemmetje in je achterhoofd stiekem nu al zegt dat dit wellicht voor twee weken leuk is en vervolgens in de prullenbak verdwijnt laat dan een statement achter in de supermarkt: weiger de kersthuisjes bij de kassa. Dat vond ik ook een mooie afsluiter van deze column van Teun van der Keuken over Albert Heijn en plastic (hij vertelt ook over de groenten die in plastic onder het dry misting systeem liggen): help Albert Heijn van haar plasticverslaving af, door simpelweg te weigeren. En bezoek misschien eens de kringloop voor jouw keramieken exemplaar. Hoe kitsch ook; ze zijn geweldig. Echt ;)
Liever iets anders? We hebben ook leuke andere tips voor Kerst(versiering):
Liever iets anders? We hebben ook leuke andere tips voor Kerst(versiering):
Update 2021: we kregen een leuk berichtje van Jan, die het heft in eigen handen heeft genomen. Zie hieronder:
Plastic huisjes van supermarktactie terug naar de bron
Een medewerker van woon-werkgemeenschap Emmaus Haarzuilens brengt plastic terug naar de bron. “Ik werk bij kringloopbedrijf Emmaus Haarzuilens, en afgelopen jaar zag ik steeds plastic huisjes langskomen die bij het hardplastic afval terecht kwamen. Mensen hebben de huisjes gekregen bij een kerstactie van Albert Heijn en nu is het afval. Na een tijdje ben ik ze gaan bewaren om ze terug te brengen naar de bron.”
In korte tijd blijkt alleen al bij dit kringloopbedrijf een aardige lading van de plastic huisjes binnen te komen (zie foto). Blijkbaar waren mensen enthousiaster over het krijgen van de huisjes dan over het hebben ervan.
“Het beste is natuurlijk om plastic rommeltjes bij de kassa te weigeren. Wie toch zulke plastic restanten van een supermarktactie over heeft roep ik op om ze weer in te leveren bij de supermarkt. Laat de vervuiler zelf zijn afval recyclen. Dat is ook het handigst, want er zijn heel veel soorten plastic. Als de verspreider zelf de huisjes weer apart verzamelt, hoeft dit niet meer uit een afvalberg bij elkaar gezocht te worden.”
Het filiaal van de Albert Heijn in Vleuten wou de lading niet aannemen. Jan Degenaar, die de plastic huisjes kwam brengen: “Een heel winkelwagentje tegelijk is misschien wat veel. Het is misschien handiger als iedereen zijn ongebruikte huisjes zelf terugbrengt.”
Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail!
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/smir.store en Twitter: @JessieAnz
1 reacties