Ja, zero waste leven kan óók als je een klein budget hebt

07:07


De laatste tijd hoeft er maar íéts geplaatst te worden op social media over zero waste en de comments 'te duur', 'niet voor mensen met een kleine portemonnee' en 'alleen voor rijke milennials' komen er automatisch bij. Het is een vooroordeel dat deze levensstijl alleen beschikbaar is voor mensen met een hoger inkomen. Wij kregen veel berichten van mensen die dit als argument opwerpen (en grappig genoeg vaak zelf juist veel bestedingsruimte hebben), maar krijgen ook heel veel berichten van mensen die ons ontzettend bedanken omdat ze door deze levensstijl geld overhouden voor leuke dingen en op een duurzame manier kunnen leven zonder groot budget. Daarom is het tijd voor een aanvulling op ons - eigenlijk best wel veelomvattende - FAQ blog over zero waste met een klein budget. Wat já je kunt ook duurzame keuzes maken zónder daar weken krom voor te liggen. En wij spreken uit ervaring.

Zero waste lifestyle is niet hetzelfde als zero waste gadgets

Ten eerste: je hóéft geen RVS-rietje te hebben als je nooit een drankje met een rietje drinkt. Dat klinkt als captain obvious, maar je wilt niet weten hoeveel mensen klagen over het feit dat ze 'dingen aangesmeerd' hebben gekregen toen ze zero waste gingen. Geloof me: dat kwam níét door de early adopters van de zero waste levensstijl, maar door marketing- en commerciële bedrijven die er een slaatje uit willen slaan. Mis je een mason jar, besteksetje of RVS lunchbox niet? Dan heb je deze zero waste items blijkbaar niet nodig. En dat is alleen maar mooi!
Andersom geldt het overigens ook: de comments van mensen die anderen belachelijk maken omdat ze een rietje gebruiken 'terwijl je ook uit een glas kunt drinken' zijn ook niet correct. Sommige mensen moeten met een rietje drinken, vanwege een fysieke uitdaging, gevoelige tanden of wat dan reden dan ook. Voor hen is een herbruikbaar rietje (als het flexibel moet zijn is bijvoorbeeld herbruikbaar siliconen een goed alternatief voor plastic) een uitkomst. 

Zero waste betekent niet kopen kopen kopen

Als je iets niet nodig hebt, moet je het niet kopen. Zo simpel is het. En als je het wel nodig hebt, kun je ook met een klein budget een duurzame keuze maken. Zelfs voor bijvoorbeeld dure apparaten zoals een blender zijn er hele fijne budgetvriendelijke oplossingen. Denk aan tweedehands, refurbished en investeren in kwaliteit. Maar ook ruilsystemen zoals Peerby, het delen met je vrienden/familie of lenen van de buren kan een prima uitkomst zijn.
Wat je je moet realiseren in deze gevallen is dat het op lange termijn vaak énorm veel besparingen oplevert. Met een goede blender kun je bijvoorbeeld veel zelf maken waardoor je veel geld bespaart. Denk aan notenmelk, hummus, spreads, sauzen, etc. Dus door (eerst) een blender te lenen of te delen, kun je het geld dat je bespaart opzij leggen als je uiteindelijk besluit er zelf ook een te willen kopen.

Dus: ik kan met een gerust hart zeggen dat het zeker mogelijk is om met een klein budget zero waste te leven. En dat dit zelfs een uitkomst kan zijn voor mensen die wel duurzaam willen leven, maar hierbij een kleine portemonnee hebben. En dat zeg ik niet uit eigen ervaring, maar uit de honderden ervaringen die anderen met ons gedeeld hebben.



Zero waste lifestyle is niet alleen voor rijke mensen

Toen ik begon met een zero waste lifestyle was ik broke AF (vertaald naar het Nederlands: he-le-maal BLUT). Ik studeerde en woonde op kamers en deed honderdmiljoen bijbaantjes om geen torenhoge studieschuld te hoeven afbetalen. En tóch lukte het me om voor een ongesneden brood van de bakker in plaats van een zielig zakje Euroshopperbrood te kiezen. Hoe? Door andere keuzes te maken. Bewuste keuzes. Nu is er voor een zero waste lifestyle geen one size fits all principe, maar dit zijn tips die je wellicht kunt toepassen in je eigen huishouden:

  1. Eet minder vlees en zuivel. De plofkip lijkt goedkoop, maar de bij-effecten zijn dat niet. Ontdek de plantaardige keuken en - als je echt graag vlees eet - neem af en toe een goed stuk vlees dat niet uit de megastal komt. Mensen die klagen over een Beyond Meat burger van zes euro: je hóéft hem niet elke dag te eten. 
  2. Koop tweedehands. Mijn hele studentenkamer was een verzameling van tweedehands vondsten. En alsnog dacht iedereen dat ik een fortuin had besteed aan de inrichting van mijn container (ja, ik woonde in een container in de Bijlmer, want ik was niet rijk weet je nog? Haha!). Maar: verkijk je niet op de prijzen in een tweedehands winkel of kringloop. Kijk vooral ook naar de kwaliteit. Een stoel die eigenlijk al uit elkaar valt als je er naar kijkt is ook voor vijf euro geen goede deal. 
  3. Do it yourself. Maar alleen als je het leuk vindt. Wij hebben het zelf een beetje (te) druk om uren in de keuken te staan of al onze eigen make-up te maken, dus hebben voor onszelf twee regels als het op zelf maken aankomt: het moet makkelijk en snel zijn. 
  4. Investeer in de lange termijn. Sommige items lijken nu misschien 'duur', maar besparen je op de lange termijn heel. veel. geld. Denk hierbij aan menstruatiecups of herbruikbaar maandverband, een ouderwets veiligheidsscheermes (ook vaak tweedehands te vinden), een herbruikbaar wattenschijfje (van een goed materiaal, tegen een eerlijke prijs) of een basic t-shirt van een merk dat níét na drie keer dragen uit elkaar valt. Oh, en laten we ook het herbruikbare tasje niet vergeten: een tasje van 25 cent meenemen van de supermarkt lijkt goedkoop, maar op de lange termijn kun je hier heel veel geld mee besparen. 
Wat je in elk geval níet moet doen is vallen voor zogenaamde 'zero waste koopjes'. Deze zijn vaak van mindere kwaliteit en dat betekent simpelweg dat je ze vaker moet kopen. Deze producten zijn vaak helemaal niet gemaakt met een groente intentie, maar puur voor de greenwashing. Dit wordt vaak niet op een eerlijke manier gemaakt, is van laagwaardig materiaal en zal bij dagelijks gebruik dus vrij snel kapot gaan. Wat betekent dat je uiteindelijk een heleboel keer 'een laag bedrag' uitgeeft. Niet zero waste én niet voordelig.

Zero waste en fysieke beperkingen

Dan nog even wat extra aandacht voor mensen met een fysieke beperking of uitdaging. Natuurlijk begrijpen wij dat niet iedereen een appel makkelijk in stukjes hakt, en dat een voorgesneden appel op die momenten een uitkomst kan bieden. En wij zullen anderen daar nooit om veroordelen. Er zijn gelukkig ook zero waste items die het leven met een fysieke uitdaging makkelijker kunnen maken. Denk aan de supermakkelijk te openen bamboe tandenborstels in tegenstelling tot die verschrikkelijke hard-plastic seals die met geen mogelijkheid open te krijgen zijn. Of een fles azijn die je met één vinger open kunt ploppen in plaats van de chemische schoonmaakmiddelen met driedubbele veiligheidsdoppen.


Duurzaam leven volgens de Scandinaviërs

Ik weet nog dat ik een tijd geleden een boek las over Hygge, Lykke, Lagom of een andere Scandinavische trend. Daarin schreef de auteur dat het in Denemarken (ah, het was vast Hygge) normaal is om te investeren in deisgnmeubelen. Dat zie je ook terug in de Scandinavische series waarin de huizen zo uit een catalogus lijken te komen. De schrijver vertelde dat hij zijn eerste salaris besteedde aan een designstoel van Arne Jacobsen. Ik weet dat ik het destijds een beetje vreemd vond, maar nu snap ik het. Iedere keer dat je die stoel gebruikt (en dat is natuurlijk dagelijks) denk je terug aan dat gevoel dat je eerste salaris gestort werd. En als je gaat verhuizen, verhuist de stoel mee. In Scandinavië is kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit al veel meer ingebakken in de cultuur. En die inspiratie brengen we graag naar Nederland. 



Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/smir.store en Twitter: @JessieAnz





You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook