Monsak: duurzame tassen van geredde materialen (+ korting)
12:36Een tijdje geleden kwam ik in contact met Margriet van Monsak. Ik werd meteen geboeid door haar verhaal, en de afgelopen weken hebben wij de tassen van Monsak getest. Omdat we er behoorlijk enthousiast over zijn, vertellen we je graag alles over de tassen, de workshop die we samen hebben opgezet én delen we een kortingsactie met je. Een goed begin van het nieuwe jaar! En de komende tientallen jaren die je met jouw nieuwe tas gaat besteden natuurlijk.
Monsak: tassen met een verhaal
Ik weet nog goed dat ik tijdens een vakantie in Italië mijn eerste leren tas kocht. Niet per sé een duurzame (daar was ik toen nog helemaal niet mee bezig), maar tien jaar later gebruik ik hem nog steeds. En dat kan ik van mijn goedkopere nepleren (vaak plastic) tassen helaas niet zeggen. Daarom vond ik het super tof dat Margriet van het tijdloze Nederlandse upcycletassenmerk Monsak ons een berichtje stuurde via Instagram.
Gered leer als basis voor een tas
Margriet leerde al op vroege leeftijd goede producten te waarderen, omdat haar moeder een naaischool had en haar vader een fervent klusser was. De liefde voor leerbewerking kwam bij haar dus ook als een logisch vervolg. Margriet wilde alleen niet dat er nieuw leer bij haar tassen kwamen kijken. Omdat ze het materiaal niet los wilde laten, besloot ze het over een andere boeg te gooien: gered leer van overstock. Overal waar ze kan haalt Margriet van Monsak leer vandaan.
Het meeste geredde leer komt van partijen die worden afgekeurd door hele strenge regels van modehuizen. Waar anderen afval zien, ziet Margriet een nieuwe tas. Simpelweg door om de beschadigingen heen te snijden en alle kleuren te verwelkomen. Zo voorkomt Margriet dat er huiden worden gedumpt én dat jouw product een lange boot- of vliegtocht heeft afgelegd.
Jessie draagt de Sak 6 totebag. Hier past een 13 inch laptop in, en hij heeft sterke hengsels die tot 5 kg kunnen dragen. |
Slow fashion en echte ambacht
"Écht handwerk is een uitstervend vak", aldus Margriet. "Fast fashion is zo hard aab het groeien, dat mensen niet meer beseffen wat voor werk er in het maken van een tas gaat". Daarom kun je altijd in het atelier van Monsak langskomen om het maakproces van de tassen te zien. Daarnaast kun je, als je je tas zat bent, ook een Sak Make-over boeken. "Je smaak kan veranderen, dus misschien wil je wel de klep laten vervangen of een nieuwe binnenkant in je tas laten zetten. Hoe langer je jouw sak met plezier draagt, hoe duurzamer het is. En daarom pas ik de tassen graag aan".
Bespoke: echte tassen, echt maatwerk
Extra bijzonder zijn de tassen die Margriet helemaal op maat maakt. Zo kun je precies aangeven wat jij in een tas belangrijk vindt. Een vakje voor je e-reader? Voor je besteksetje? Een veilige plek voor je mason jar? Dit soort toffe 'eisen' kun je gewoon stellen, en Margriet gaat er mee aan de slag. Alle tassen worden overigens handgemaakt in het Monsak atelier in Amsterdam, dus ook met een 'gewoon' exemplaar heb je een stukje hand- en maatwerk te pakken.
Nicky draagt de Sak 10 klein in beige. Ook hier past een 13 inch laptop in. |
Ga zelf aan de slag tijdens de workshop in SMIR
De workshops die Margriet organiseert zijn een groot deel van Monsak. Ambacht en respect v oor producten doorgeven vindt Margriet ontzettend belangrijk. Omdat het natuurlijk nóg leuker is als je zelf ervaart hoe je leer kunt upcyclen, hebben we samen met Margriet een workshop gepland in onze winkel SMIR in Amersfoort. De workshop vindt plaats op 9 februari van 10.00 tot 11.30 in Amersfoort. Voor 39 euro maak je twee accessoires van gered leer én krijg je koffie, thee en iets lekkers. Bovendien heb je dan de kans om Margriet persoonlijk het hemd van het lijf te vragen, dus waar wacht je nog op? Tickets zijn hier te koop. Kun je niet naar Amersfoort komen? Margriet geeft ook verschillende workshops (waarin je zelfs je eigen tas kunt maken) in haar atelier in Amsterdam.
Workshop accessoires maken: 9 feb bij SMIR. Foto: Monsak |
Of koop een Monsak tas met korting
Heb je geen tijd of zin om zelf aan de slag te gaan met het maken van je tas? Dan kun je ook een Monsak met 10% korting aanschaffen. Gebruik hiervoor de code ZWP19 (geldig tm 31 januari) op de website van Monsak.
Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail!
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/smir.store en Twitter: @JessieAnz
Wij testten twee tassen kosteloos uit, die afgebeeld zijn op de foto. Wij zijn niet betaald voor dit artikel. Alle meningen in onze artikelen zijn onafhankelijk.
Wij testten twee tassen kosteloos uit, die afgebeeld zijn op de foto. Wij zijn niet betaald voor dit artikel. Alle meningen in onze artikelen zijn onafhankelijk.
0 reacties