Bedreigt het Coronavirus de zero waste beweging?

11:41


Je kunt eigenlijk niet meer om de immense mediastroom aan informatie heen: het Coronavirus (Covid-19) is overal in het nieuws. Terwijl ik het nieuws luisterde op de radio hoorde ik iets opvallends: in verband met het virus heeft Starbucks besloten om alle herbruikbare bekers te weigeren - en ook de eigen herbruikbare bekers niet aan te bieden. Kortom: je kunt je koffie daar alleen in een wegwerpbeker halen of drinken. Na een beetje research blijken meet zaken dit te doen. Maar is dat echt nodig?  


Herbruikbare bekers en hygiëne 

Nu vinden wij dat zelf best een gekke maatregel, want hoe zorgt de beker ineens voor een besmetting? Een mogelijk scenario is dat iemand die het virus heeft opgelopen (en dit niet weet, want anders zit je wel in quarantaine) bacteriën op de beker achterlaat en, wanneer de werknemer de beker aanpakt, deze de bacteriën krijgt. Maar, laten we eerlijk zijn: je staat vaak dichter dan een meter bij de werknemer als je aan het afrekenen of bestellen bent - of als je de (wegwerp)beker met koffie aanneemt. Dus die besmetting had dan waarschijnlijk sowieso wel plaatsgevonden. 

Allemaal aan het wegwerpbestek

In de Canadese koffiezaak Second Cup - waar je ook niet met je eigen beker mag komen - kun je overigens wel nog een kopje koffie in het restaurant krijgen in een herbruikbare beker. Deze worden in industriële vaatwassers gereinigd en het personeel wordt geacht goed op de temperatuur van de vaatwasser te letten. Bovendien moeten de werknemers hun handen wassen voordat ze de bekers uit de vaatwasmachine halen. Starbucks heeft echter ook in het restaurant de herbruikbare bekers gestaakt. Dat is, wat mij betreft, echt een beetje overdreven. Moeten we in een restaurant ook ineens van wegwerpbordjes met wegwerpbestek eten? Nee, natuurlijk niet. Want met afwassen kom je al een heel eind. 

Bulk kopen in een wegwerpverpakking

En bij Bulk Barn, een grote Canadese keten waar heel veel dingen in bulk (grote bakken met losse producten) verkrijgbaar zijn worden herbruikbare bakjes ook niet meer geaccepteerd. Dat is natuurlijk ook een beetje een vreemde maatregel, aangezien de bakken met producten nog steeds voor klanten toegankelijk zijn en je daar dus potentieel in zou kunnen hoesten. Ook de schepjes die gebruikt worden, worden door meerdere mensen beetgehouden. 



Is zero waste shoppen onhygiënisch?

Misschien krijg je bij het lezen hiervan meteen een paniekaanval. Rustig maar. Niet alleen bij zero waste winkels of boodschappen doen in bulk heb je kans op besmetting. Zoals zero waste expert Anne-Marie op haar blog Zero Waste Chef uitlegt: ook in een reguliere supermarkt kun je besmet raken. Denk aan iedereen die de diepvriespizza's of cornflakesdozen hebben aangeraakt en teruggezet, of andere dingen op de planken. En daar heeft ze wat ons betreft een punt. Let maar eens op wat mensen allemaal vastpakken in een 'reguliere' supermarkt. Wat dacht je van het winkelmandje, de zelfscanners, de deuren van de koelkasten en diepvriezers? Die worden echt niet na elke klant grondig gereinigd.

Wat is dan wél een goede manier om zero waste boodschappen te blijven doen én je kans op besmetting te voorkomen? Dat is eigenlijk vrij simpel: doe wat sowieso al wordt aangeraden. Probeer zo min mogelijk je gezicht aan te raken. Na het boodschappen doen kun je thuis je handen wassen via de 20seconden methode. Sowieso wordt aangeraden om vaak genoeg je handen te wassen. Dat kan overigens prima met een blok zeep (thuis) en daar heb je niet per se desinfecterende gel voor nodig. 




Daarnaast gebruik je in veel zero waste winkels trechters en andere hulpmiddelen om je eten in je eigen verpakking te doen, waardoor de schepjes jouw bakje niet direct raken. Dus wij blijven daar voor nu gewoon met een gerust hart onze boodschappen doen.

Kansen voor zero waste 

Wat ik wel interessant vond om te lezen in dit artikel van Treehugger, was dat deze stakingen van zero waste opties in koffiezaken ook een kans laten zien. Wanneer koffiezaken zoals Starbucks betere in-house programma's hebben voor herbruikbare bekers (bijv. een statiegeldsysteem), zijn ze niet afhankelijk van de hygiëne van klanten én kunnen ze alsnog een herbruikbaar alternatief bieden in tijden van 'crisis' zoals nu met Covid-19. 

In Engeland is zo'n programma al opgezet en kun je via CupClub een herbruikbare koffiebeker gebruiken zónder dat je hem zelf hoeft mee te nemen of af te wassen. Dat is niet alleen geruststellend voor paniekmomenten zoals nu tijdens het virus, maar maakt het sowieso makkelijker voor mensen om zero waste te gaan. Ook in Freiburg en Boulder (persoonlijke favoriet omdat ze hier rvs bekers gebruiken) zijn zulke programma's al succesvol. 

Doe het rustig aan

Durf je het toch niet helemaal aan om nu met je eigen beker een koffietje te halen? Zet dan lekker een bakkie koffie thuis! Dat bespaart ook nog eens geld. Of, zoals Anne-Marie het zegt: "Obviously the coronavirus outbreak is simply terrible. But while it forces us all to slow down, it shows us that we can all slow down. And slow down we must. The planet cannot sustain our on-the-go consumer lifestyles".

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/smir.store en Twitter: @JessieAnz





You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook