Evolve, het eerste circulaire matras - biedt Auping een oplossing voor de miljoenen matrassen die elk jaar worden weggegooid?

09:57

Een matras is echt zoiets waar je niet zoveel over nadenkt, maar toch een groot deel van je tijd op doorbrengt. En het is iets dat voor enórm veel afval zorgt: er worden jaarlijks miljoenen matrassen weggegooid. En dat zorgt wereldwijd voor een heleboel (milieu)problemen. Precies de reden dat Auping een circulair matras ontwikkeld heeft: een matras dat makkelijk uit elkaar te halen is en waarvan alle materialen steeds weer opnieuw kunnen worden gebruikt. En daarmee voorkomen ze een heleboel afval. 

Van weloverwogen keuze naar wegwerpproduct

Elk jaar worden er in Nederland 1,5 miljoen matrassen weggegooid, 35 miljoen in Europa en in de VS zo'n 20 miljoen. Dit is wereldwijd één van de grootste bijdragen een grof huishoudelijk afval. De meeste matrassen eindigen helaas op de vuilstort, waar het grootste deel wordt verbrand. Een deel wordt (illegaal) geëxporteerd, vaak naar Azië, waarmee we ons afvalprobleem verplaatsen. En een klein deel van de matrassen wordt op dit moment deels gerecycled, maar dat is niet alleen heel lastig, het is ook een enorm nare klus.

Matrassen zijn een wegwerpproduct geworden. Door de laagwaardige materialen zijn ze goedkoper worden, ze worden steeds makkelijker te vervoeren en worden vaker ingeruild. Door de toename in online verkoop van matrassen - en de proefslaapmogelijkheden thuis - worden veel meer matrassen geretourneerd dan vroeger. En dat betekent dat er ook meer matrassen worden weggegooid, want de geretourneerde matrassen kunnen niet meteen worden doorverkocht aan de volgende klant. Het wordt voor consumenten ook makkelijker om hun matras te vervangen, omdat nieuwe matrassen makkelijker en goedkoper te verkrijgen zijn. Daardoor is de gebruiksduur van matrassen veel korter geworden.

Het meest illegaal gedumpte product

Als consumenten hun matras zat zijn brengen ze het naar het grofvuil. Of erger, ze dumpen het. Wij waren in shock toen we er achter kwamen dat matrassen één van de meest illegaal gedumpte items zijn, waarschijnlijk omdat ze zo onhandig te vervoeren zijn. We hebben er allemaal wel eens ergens op één op straat zien liggen verregenen. Toen Jessie nog in een studentenflat woonde had ze standaard uitzicht op een vuilcontainer met een matras ernaast, omdat er weer een student verhuisd was. Niet het mooiste aanzicht, zeker niet als er vervolgens een hond zijn behoefte op deed (jep, true story). Matrassen die op straat staan en vochtig worden maken eventuele recycling bijna onmogelijk, doordat vocht schimmels aantrekt en de materialen in het matras onbruikbaar maakt.

Recycling van matrassen is een tough job

Nog een probleem: de hoeveelheid recyclingfaciliteiten voor matrassen staat niet in verhouding met het aantal afgedankte matrassen. Dat komt omdat recycling enorm lastig is en de materialen meestal niet veel waard zijn. Vanwege de ingewikkelde samenstelling van aan elkaar gelijmde materialen (zoals verschillende vezels, schuim en metaal) zijn de verschillende delen lastig te scheiden. Het gebeurt vaak deels met de hand, een naar karwei, want afgedankte matrassen zijn vaak allesbehalve hygiënisch. Verder laat de vering in matrassen recyclinginstallaties vastlopen en zorgen de stalen veren ervoor dat de messen in de machines die de matrassen in stukken hakken snel slijten en vaak vervangen moeten worden. Het 'recyclen' van matrassen is daarom bijna nooit een winstgevende business.


Het eerste circulaire matras ter wereld

Het nieuwe Evolve matras van Auping is het eerste circulaire matras ter wereld. Dat betekent dat alle onderdelen van het matras na gebruik opnieuw worden gebruikt. Het matras bestaat uit slechts twee materialen: staal en polyester en is volledig modulair ontworpen. Dat betekent dat zelfs de lijm te scheiden is van de materialen. Iets dat in matrassenland een unicum en een enorme innovatie is.

De meeste reguliere matrassen worden gemaakt op basis van schuim, vaak een mix van polyurethaan (PU), latex en andere materialen. Dit schuim is niet recyclebaar, het kan hooguit gedowncycled worden. Auping gebruikt daarom geen schuim in de Evolve, maar een 3D geweven polyester. Als je je Evolve matras zat bent (kunnen we ons haast niet voorstellen, maar af en toe je matras vervangen is natuurlijk wel zo hygiënisch) wordt het door Auping opgehaald. In hun fabriek in Deventer worden de materialen van het matras van elkaar gescheiden. Sommige onderdelen kunnen na reiniging direct worden hergebruikt, andere onderdelen worden gerecycled naar ruwe grondstof (granulaat) waar weer nieuwe matrassen van gemaakt worden.



Slapen op een handgemaakt matras

De matrassen van Auping worden handgemaakt in Nederland, in Deventer, supertof, want dat betekent dat ze onder eerlijke omstandigheden worden gemaakt en er relatief weinig transport bij komt kijken. Na gebruik komt het matras daar ook weer terug. Bij aankoop registreer je je Auping Evolve zodat Auping ervoor kan zorgen dat het matras bij hen terug komt om te worden gerecycled. Auping blijft zo altijd verantwoordelijk voor het product dat ze maken. Iets dat wij enorm toejuichen, want als producenten verantwoordelijk zijn voor hun product na gebruik betekent dat dat ze bij productie vaak al nadenken over hergebruik van materialen, wat circulariteit een stuk haalbaarder maakt.

Uiteraard zijn er ook matrassen te koop gemaakt van natuurlijke materialen, een supergoede ontwikkeling! Het probleem met veel van de natuurlijke matrassen is dat die lang niet altijd te recyclen zijn. Zeker niet wanneer er verschillende materialen verlijmd zijn. Let er bij de keuze voor een natuurlijk matras ook goed op dat het echt natuurlijk is. 'Natuurlatex' is bijvoorbeeld vaak een mix van natuurlatex en synthetische latex, wat gemaakt wordt van aardolie. De term is niet beschermd en mag dus ook voor deze mix gebruikt worden, dus wees hier altijd kritisch op.

Wij vroegen natuurlijk wel even na waarom Auping juist voor polyester kiest; een niet-natuurlijk materiaal. De reden dat Auping voor polyester gekozen heeft is dat dit goed te recyclen is. Mits het onder de juiste manier verwerkt en ingezameld wordt. Maar dat proces heeft Auping zelf in handen genomen.


Op wat voor matras slaap jij? En wist jij dat matrassen zo'n groot milieuprobleem zijn?


Liefs!

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject 
Volg onze webshop op Instagram: instagram.com/smir.store 

We zijn niet betaald om deze blog te schrijven, dat doen we omdat we erg enthousiast zijn over het nieuwe circulaire product van Auping. We hebben wel twee Evolve matrassen gekregen om uit te proberen, over een paar maanden komt er een vervolg op de blogpost waarin we onze ervaringen met het slapen geven, daar zullen we - zoals altijd - natuurlijk eerlijk over zijn!

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook