Een gigantische ijsberg (ter grootte van regio Parijs) is afgebroken in Antartica
09:27Oké, van dit nieuws word je waarschijnlijk niet blij, maar het is wél interessant om te weten. In Antartica is een gigantische ijsberg - ongeveer 1,5 x de grootte van regio Parijs) afgebroken van de noordsectie van Antartica's Brunt Ice Shelf (ijsplaat).
Van scheur naar drijvende ijsschots
Op 26 februari brak het stuk ijs af. Op radarbeelden is te zien dat de ijsberg van 1270 vierkante kilometer afbreekt en wegdrijft. Met een flinke snelheid!
De afgelopen jaren houden wetenschappers grote scheuren bij de Brunt-ijsplaten in de gaten. Eind 2019 merkten de wetenschappers een nieuwe scheur op in het gedeelte van de ijsplaat die ten noorden van de McDonald Ice Rumples lag. Omdat de scheur goed te zien is op satellietbeelden kon nauwlettend in de gaten worden gehouden hoe de kloof zich ontwikkelde.
Recente gegevens over de snelheid van het ijsoppervlak, afgeleid van Sentinel-1-gegevens, gaven aan dat het gebied ten noorden van de nieuwe scheur het meest onstabiel was - met een beweging van ongeveer 5 m per dag. Op vrijdag de 26e februari werd de scheur al snel breder voordat hij loskwam.
En nu?
De ijsschots kan nu snel worden meegesleept in de snel stromende zuidwestelijke kuststroom, vastlopen of verdere schade aanrichten door tegen het zuidelijke Brunt-ijsplateau te botsen. "We zullen de situatie dus nauwlettend volgen met behulp van gegevens die zijn verstrekt door de Copernicus Sentinel-1-missie. ", vertelt Mark Drinkwater van onderzoeksinstituut ESA.
Satellietbeelden voor klimaatverandering
Eerder plaatsten we ook op onze Instagrampagina al beelden van ESA, over de verslechterde luchtkwaliteit. Deze satellietbeelden geven een helder beeld van hoe klimaatverandering er van bovenaf uitziet. Het is dus superbelangrijk dat dit soort processen worden gemonitord en geanalyseerd. Vind je zulke 'time lapses' interessant? Dan is Chasing Ice een documentairetip!
Foto: contains modified Copernicus Sentinel data (2021), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO
0 reacties