Zo bouw je een duurzame capsule wardrobe!

13:03



De laatste tijd zijn we ons wat meer gaan verdiepen in het concept 'capsule wardrobe'. Want hoewel we onze garderobe best bescheiden vinden, hebben ook wij wel eens last van outfitstress of het ik-heb-niks-om-aan-te-trekken-gevoel. Daarom delen we de fijnste tips om jouw capsule wardrobe werkelijkheid te maken. Zó maak je van jouw kledingkast een capsule wardrobe en voorkom je kledingstress! Oh, en we hebben er ook nog een fijne kortingscode én een winactie voor je ingegooid! 

Een capsule wardrobe: wat is dat?

In een vorig leven (oké het was 2015, maar dat is wel héél lang terug!) schreef ik over een minimalistische capsule wardrobe. Eigenlijk is die post nog steeds heel relevant, maar mijn stijl is inmiddels wel degelijk veranderd. Dat is dan ook meteen het eerste wat we in dit artikel willen meegeven: een capsule wardrobe betekent niet dat je de rest van je leven in de kledingstukken moet rondlopen die je nu kiest. Geen paniek dus! 

De term 'capsule wardrobe' werd in de jaren '70 van de vorige eeuw geïntroduceerd door Susie Faux, de eigenaresse van kledingboetiek Wardrobe in Londen. Volgens haar bestond een capsule wardrobe uit een aantal basis-items die nooit uit de mode gaan. Denk hierbij aan broeken, rokken en jassen, die je kunt combineren met seizoensartikelen zoals t-shirts en dikke truien. De Deense vlogger Signe van het kanaal Use Less (die je misschien herkent van ons sieradenblog) heeft er een uitgebreide video bij gemaakt. 


De e-course van Use Less is een aanrader! 

Hoe begin je aan een capsule wardrobe

Mijn interesse in een capsule wardrobe werd opnieuw getriggerd toen we met Brabantia de Linn Challenge deden. In 20 dagen mochten we maximaal 20 kledingstukken (inclusief jassen en schoenen!) dragen. Een goed begin is het halve werk. Daarom heb ik een aantal weken geleden het gratis Capsule Wardrobe E-Book van Dariadéh gedownload. Aanrader! Ook besloot ik om te kijken welke kleuren me het meest aanspraken om tijdens de challenge te dragen. Waar ik in de winter vooral in zwart en donkerblauw loop, koos ik nu voor beige, okergeel en andere aardse kleuren. Kleuren die ik de laatste jaren mondjesmaat aan mijn garderobe heb toegevoegd en goed passen bij mijn basisitems. 

Een grote nieuwe favoriet: het okergele shirt van Organic Basics


Wat draag je - en waarom

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij het samenstellen van een capsule wardrobe is 'hoe draag ik mijn kleding, en voor welk doel?'. Als je de hele dag achter de kids aan rent is het makkelijker om comfy kleding te dragen dan wanneer je achter een bureau werkt en je het tochtje van de auto naar je bureau prima in high heels kunt doen. Voor mij is het duidelijk: ik houd van soepele kleding van kwalitatieve stoffen en van natuurlijke materialen. Daarmee kan ik prima naar een meeting op de Zuidas maar net zo makkelijk een bankstel verslepen. Dingen die allebei zomaar voor kunnen komen op een 'gemiddelde werkdag'. 


Je kunt hierin ook een onderscheid maken tussen doordeweeks en in het weekend. Ga je in het weekend het liefst met een boek op je balkon zitten, of wil je dan juist wandelen of fietsen? Maak op een papier twee kolommen en schrijf steekwoorden bij 'doordeweeks' (bijv. kantoorwerk, representatief, fysiek werk) en 'weekend' (bijv. comfortabel, actief, tuinieren, romantisch). 




Wat is je stijl? 

Als je het type kleding weet omdat je een inventarisatie hebt gemaakt van je activiteiten is de volgende stap om te kijken wat je stijl is. Zoals we al schreven kan je stijl veranderen. Dat is heel normaal! Waar ik eerst niets anders dan een skinny jeans droeg, kies ik nu vaak voor wijde linnen broeken. 

Een manier om je stijl te ontdekken is door een collage te maken van allerlei dingen die je leuk vindt (dus niet per se kleding). Dit kan heel makkelijk op Pinterest. Trek hier een paar momenten voor uit en vul op die momenten je bord aan met inspirerende quotes, mooie interieurs, fijne vakantiefoto's etcetera. Wanneer je inspiratiebord af is kun je kijken naar de gemeenschappelijke factoren. Komen bepaalde kleuren bijvoorbeeld vaak terug? Of zie je veel neonreclames? Gebruik de afbeeldingen om een kleurenpalet samen te stellen, waar we eerder al over schreven

Hoe kies je een kleurenpalet?

Een kleurenpalet opbouwen kan het beste door te beginnen met basiskleuren, daarna steunkleren en een aantal accentkleuren toe te passen. Gebruik ongeveer 50% basiskleuren, 30-40% neutrale kleuren en 10-20% accentkleuren. Dit is geen vaste regel, maar zo heb ik mijn kleurenpalet opgebouwd. Bij basiskleuren hoef je overigens niet per se voor zwart of donkerblauw te kiezen. Je kunt ook knalgroen als basiskleur hebben als dat bij jouw stijl past! Capsule Wardrobe-influencer Anuschka Rees adviseert een 9-kleurig kleurenpalet, met 3 basiskleuren, 2 neutrale kleuren en 4 accentkleuren. 

Waar ik eerst al-tijd voor zwart of donkerblauw koos, durf ik nu meer kleur toe te voegen aan m'n garderobe!



Capsule proof items van Organic Basics met korting

Je hebt ons al vaker over Organic Basics horen praten - en we zijn nog steeds super enthousiast over dit merk. Het is namelijk de ideale online store voor basisitems voor je capsule wardrobe! Van circulaire jeans tot comfy sweaters en joggingbroeken.... Zo heb ik bij Organic Bascis het perfécte witte, zwarte en gele t-shirt gevonden. Gebruik de code HETZERO voor 10% korting op je order. Er is geen minimum orderbedrag en verzending is vanaf grotere orders gratis. 

Combineren maar! Maak je capsule outfits 


Een laatste stap is kijken naar outfits. Welke outfits kun je nu al maken met de kleding in je kledingkast? Passen ze bij je kleurenpalet en inspirerende beelden? Maak een avondje vrij, probeer alles wat er in je kledingkast hangt of ligt en maak combinaties die je niet zo snel zou pakken. Voelt dat overwhelming? Doe dan een Linn Challenge! Kies 20 kledingstukken (op basis van de activiteiten en kleuren die je net hebt ontdekt) en probeer met de 20 kledingstukken in de komende 20 dagen zo veel verschillende combinaties te maken die je kunt bedenken. Een tip: gebruik 1/3e 'onderkant' (broeken, rokken) en 2/3e 'bovenkant' (tops, truien) items. Dat maakt het combineren makkelijker. 

Niets leuker dan een avondje shoppen in je eigen kledingkast. Deze (sport)beha van Organic Basics is het eerste wat ik tegenwoordig aantrek als ik wakker word. 




Declutteren en toevoegen

Heb je tijdens het maken van je capsule wardrobe gemerkt dat je huidige kleding eigenlijk helemaal niet past bij je huidige levensstijl (nogmaals, dat kan gewoon veranderen!)? Dan is het misschien tijd om te declutteren. Zo heb ik een aantal van mijn hoge hakken de deur uitgedaan omdat ik er letterlijk nooit op liep. Zonde van de ruimte en leuker om iemand anders er blij mee te maken! Kleding die na het wassen gestreken moet worden komt er bij mij ook niet meer in. Ook heb ik geïnvesteerd in wat nieuwe items die ik heel vaak draag, zoals een linnen jumpsuit die heerlijk zit maar ook prima op een bruiloft gedragen kan worden en een aantal basic t-shirts van Organic Basics die ik met verschillende broeken en vesten kan combineren. Door een spijkerbroek met een wit shirt te verruilen voor een okergeel exemplaar creëer je al een heel andere look! Maar gooi niet blindelings alles weg, dat is zonde. 

"Instead of getting rid of
everything immediately,
pack everything you have
decluttered into a box,
label it with the date and
see if you come back to
certain pieces in the next
months. If the box has been
untouched for a year,
donate, sell or recycle."
- Capsule Wardrobe Workbook, Dariadéh

Win een minimalistisch kledingrek van Brabantia

Omdat onze capsule wardrobe werd getriggerd door de Linn Challenge van Brabantia, willen we een van onze volgers blij maken met een super mooi Linn kledingrek! Wat moet je doen om kans te maken? Volg ons op Instagram, houd onze tijdlijn in de gaten en volg de stappen die we daar uitleggen. 



We zijn niet betaald om deze blogpost te schrijven. De links naar Organic Basics zijn affiliatelinks. Wij ontvangen een kleine commissie als je via onze link of code bestelt. 

Liefs!

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg ons op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook