Duurzame stoffen: linnen versus katoen
09:30Linnen plaid Narzuta, linnen broek Not Perfect Linen |
Wij zijn al een tijdje helemaal fan van linnen. En dat is niet zo gek, want de stof is superstevig, heeft een heel natuurlijke uitstraling en is ook nog eens duurzaam. Maar we merken ook dat steeds meer stoffen (onterecht) als linnen worden bestempeld. Of dat een gordijn als 'linnenlook' wordt gepresenteerd en uit 100% polyester bestaat... Niet oké! Wat is linnen en hoe herken je het?
Linnen versus katoen
Om het zo makkelijk mogelijk te maken geven we hier even de belangrijkste verschillen op een rijtje:
- Linnen is gemaakt van de vlasplant (lijnzaadplant), katoen is gemaakt van een katoenplant (zo'n fluffy bolletje op een bruin stokje)
- Linnen wordt vooral verbouwd in Europa; 80% van de vlas komt uit Europa. Een onderzoekje van European Flax toonde aan dat 8 van de 10 Europeanen dit niet weet. Best gek eigenlijk! Katoen wordt juist vooral verbouwd in Azië.
- Linnen maakt maar 1% uit van de wereldwijde textielvezels. Katoen heeft een veel groter aandeel.
- Linnen gebruikt nauwelijks irrigatie, terwijl katoen een veel dorstigere plant is. Wat ook belangrijk is: linnen wordt dus verbouwd in plekken waar geen gebrek aan water is (Europa), terwijl het dorstige katoen juist in gebieden wordt verbouwd waar veel waterschaarste is.
- De productie van linnen is bijna zero waste, omdat de andere delen van de vlasplant ook gebruikt kunnen worden. Zo wordt van de olie lijnzaadolie gemaakt en kan de lijnzaad zelf ook direct geconsumeerd worden. Katoen heeft alleen textiel als functie.
- Linnen heeft minder pesticiden, herbiciden en fungiciden nodig dan katoen. Zeker biologisch linnen gebruikt geen tot nauwelijks bestrijdingsmiddelen. Wel zo fijn!
- Linnen is duurder dan katoen omdat het productieproces meer tijd en werk kost dan bij katoen.
- Linnen is stugger dan katoen omdat de vezels minder elastisch zijn dan bij katoen.
- Linnen kan sneller worden afgebroken in het milieu de katoen, namelijk in slechts een paar weken. Dit is natuurlijk alleen het geval bij natuurlijk onbehandeld linnen.
Biologisch linnen versus regulier linnen
Omdat de stof dus zo duurzaam is en nauwelijks chemicaliën gebruikt, vraag je je misschien af waarom er een verschil is tussen biologisch en regulier linnen. Snappen we, dus gingen we even op onderzoek uit. De grootste reden om voor biologisch linnen te kiezen is zekerheid: het feit dat er niet veel chemicaliën nodig zijn betekent niet automatisch dat het niet gebeurt. Met biologisch linnen weet je dat het groeiproces zeker weten pesticidevrij is. Ook is er een verschil in techniek bij het scheiden van de vezel en het 'hout'. Sommige fabrikanten gebruiken hier chemicaliën bij, anderen gebruiken een manueel proces. Ook voor de kleur worden vaak chemicaliën gebruikt. Bij biologisch linnen weet je dat de verf ook een certificeringsproces heeft gehad en dus niet giftig is voor het milieu of je gezondheid.
De voordelen en eigenschappen van linnen
Waarom wij zo van linnen houden? Naast de duurzaamheidseigenschappen heeft het nog een aantal voordelen. Het is ten eerste heel luchtig, dus ideaal voor warme dagen. Niet zo gek dat zelfs de oude Egyptenaren al fan waren van dit materiaal! Daarnaast is linnen heel erg sterk en daardoor dus heel duurzaam in gebruik. Aangezien we het liefst in kwaliteit investeren is dat voor ons echt een must. Je kunt linnen verwerken in kleding, maar ook voor gordijnen, plaids en andere artikelen. Het is dus super veelzijdig!
Het productieproces van linnen
Het productieproces van linnen kost flink wat tijd, liefde en werk. Daarom is de stof ook duurder dan regulier of zelfs biologisch katoen. In een notendop ziet het productieproces er zo uit.
- Nadat de zaadjes worden geplant duurt het ongeveer 100 dagen tot er een plant groeit. Regenwater is voldoende om de plant te laten groeien, dus irrigatie is niet nodig.
- Wanneer de plant geel wordt is het tijd om te oogsten. De stelen worden uit de grond gehaald zónder ze af te snijden. Zo blijft de kwaliteit het beste. Deze stelen worden vervolgens gebundeld.
- De stelen ondergaan een rottingsproces door ze in het water onder te dompelen. Zo worden de vezels aan elkaar verbonden.
- Wanneer de stelen zijn gedroogd worden ze 'geslagen' (dat klinkt heel heftig) en geborsteld om de vlasvezel en het 'hout' van de stengel te scheiden.
- Deze vezels worden verwerkt in een weverij, door middel van een 'wet-spinning-technique' (een beetje zoals bij het sprookje van de Schone slaapster)
Waar moet je op letten bij het kopen van linnen?
Ben je enthousiast geworden over dit materiaal en wil je ook investeren in een item van linnen? Dan kun je bij je aankoop letten op de volgende zaken:
- Label. Check altijd het label! Is het product echt 100% linnen? Of is het een mix met andere materialen? Sterker nog: soms heet een stof linnen maar is het 100% polyester. Check, check dubbelcheck dus.
- Herkomst. Waar wordt de plant verbouwd? De meest logische keuze voor ons Nederlanders is natuurlijk linnen uit Europa. Check ook even of het weven en de productie in Europa plaatsvinden. Linnen dat na het verbouwen alsnog de hele wereld overgevlogen wordt is niet per se duurzaam...
- Transparantie. Is het merk transparant over de herkomst en productie van de items? Dit vinden wij het allerbelangrijkst. Een goed voorbeeld is het merk Narzuta van de Nederlands-Poolse Alicja; zij laat op haar site heel transparant zien hoe haar producten gemaakt worden.
- Certificeringen. Heeft het merk bijvoorbeeld een GOTS, Oeko-Tex, Bluesign of Fairtrade certificaat? Dan is dat een goed teken!
- Rare eigenschappen. Staat er bijvoorbeeld op jouw linnen shirt dat het kreukvrij of vlekvrij is? Dan zijn er waarschijnlijk giftige chemicaliën gebruikt om deze eigenschappen aan de stof toe te voegen. Natuurlijk linnen kreukt en is in het begin een beetje stug.
- Kleurstoffen. Hoe is jouw linnen geverfd? Linnen kan van nature al verschillende kleuren hebben, variërend van havermout tot taupe. Let op: spierwit linnen is altijd gebleekt. Van nature is linnen niet spierwit.
Linnen plaids van Narzuta (met korting)
Het nieuwe merk Narzuta (Pools voor plaid) is opgericht door de Nederlands-Poolse Alicja: "Voor mij is het belangrijk dat jij als koper weet hoe de producten van Narzuta tot stand zijn gekomen. Alleen met deze informatie kan je bewuste(re) keuzes maken". De plaids van Narzuta zijn 100% geproduceerd in Europa, met vlas uit Nederland, België en Frankrijk, garen uit Polen en weverijen in Litouwen. Op de site van Narzuta kun je het hele productieproces bekijken.
Van 28 juni 2021 tot 4 juli 2021 koop je de plaids van Narzuta met maar liefst 30% korting! Gebruik code HZWP bij check-out.
0 reacties