De Phia Cup: een moderne versie van de menstruatiecup [review]
07:32
Het is al een tijd geleden dat we schreven over menstruatieproducten, en de wereld van menstruatieproducten heeft in de tussentijd zeker niet stilgestaan. Onlangs ontdekten we een nieuw soort milieuvriendelijke en herbruikbare menstruatiecup, de Phia Cup, die het inbrengen en uithalen van je cup nog makkelijker maakt. Zo worden wegwerptampons en wegwerpmaandverbandjes écht verleden tijd!
Een menstruatiecup gebruiken
Phia cup: een menstruatiecup die lijkt op het gebruik van een tampon
Wat maakt de Phia cup anders dan andere cups?
Waarom zou je een (Phia) cup gebruiken?
Mijn ervaring met de Phia cup
De perfecte cup voel je niet
Waar je op moet letten bij een menstruatiecup
8 Tips voor het succesvol gebruiken van een menstruatiecup
- Relax. Bij het inbrengen en verwijderen van je cup is het essentieel dat je ontspant. Dat zal de eerste keer wat moeilijker zijn, omdat het misschien nog een beetje eng en onwennig voelt. Je kunt daarom eerst een paar keer goed ademhalen, proberen je spieren te ontspannen en vervolgens stukje bij beetje de cup heen en weer te bewegen.
- Zoek een goede plek. De eerste keer een (nieuwe) cup proberen in een openbaar toilet terwijl 20 mensen buiten staan te wachten lijkt me geen goed idee. Ik probeerde de Phia cup op mijn eigen toilet uit, zonder dat ik haast had. Ook heel fijn: onder de douche je cup inbrengen of verwijderen. Zo kun je hem meteen makkelijk legen en afspoelen.
- Niet trekken. Hoewel je een tampon aan een touwtje naar beneden trekt, moet je bij een menstruatiecup niet te hard trekken. Het vacuüm moet eerst verbroken worden. Je kunt bij de Phia cup heel eenvoudig in het handvat knijpen en voorzichtig trekken tot je de onderkant van de triangelvormige cup kunt bereiken. Zo zal hij inklappen en is hij makkelijker te verwijderen. Bij gewone cups is het niet raadzaam om aan het steeltje te trekken (als je die er al niet af hebt gehaald).
- Hurken. Krijg je de cup er niet uit? Ga op je hurken zitten en 'pers' een beetje!
- Schoonmaken. Tussen het gebruiken door leeg je de cup in je was- of douchebak en spoel je hem om met water (en evt. olievrije zeep). Tussen twee cycli kook je de cup uit in een pannetje kokend water en bewaar je hem in een zakje.
- Materialen. Ik zou afraden om een goedkope off-brand cup aan te schaffen. Je hebt de investering van een goede cup er zó uit, en dan weet je zeker dat hij van goede kwaliteit is. De Phia cup is gemaakt van 100% siliconen van medische kwaliteit (let op, dat is belangrijk!) en bevat geen kunstmatige kleurstoffen, latex, PVC of BPA. Dat soort stoffen wil je namelijk liever niet inbrengen, geloof ons.
- Spiraaltje? Overleg. Wanneer je een spiraal gebruikt kun je vaak ook een cup gebruiken (let op dat het spiraaltouwtje niet om de cup komt te zitten), maar overleg dit altijd met een huisarts.
- Overlopen. Dat gebeurt nauwelijks. Wist je dat men gemiddeld maar 6 tot 8 theelepels bloed verliest? Wat ik heb ervaren is dat het grootste gedeelte slijm is, en dat je cup dus echt niet zomaar zal klotsen en/of overstromen. Wanneer je zwaar menstrueert kun je de cup wat vaker legen.
0 reacties