Plasticvrij pionieren: de chocostory van Lovechock

07:58



Een vegan chocolademerk op een plasticvrije missie; dat klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren. Omdat het Plastic Free July is, leek het ons een goed moment om stil te staan bij verpakkingen bij chocolade én de innovaties die hier plaatsvinden. Daarom laten we je graag kennismaken met Lovechock; een chocolademerk dat al tien jaar plasticvrije chocolade maakt. Is dat uniek? Zeker wel! Makkelijk? Absoluut niet.  

Als je ons een béétje volgt, weet je dat wij dol zijn op chocola. Hoe meer chocola hoe beter is het motto in huize Kroon. Maar net als bij heel veel andere producten die we in onze zero waste lifestyle onder de loep namen, bleek ook chocola niet altijd een duurzame treat te zijn. Denk aan paarse chocorepen in een plastic verpakking en cacao van ontraceerbare oorsprong. 

Plasticvrije chocolade van Lovechock

Lang voordat het plasticprobleem zoveel aandacht kreeg als nu begon Lovechock al met pionieren op het gebied van plastic verpakkingen. Het voelde namelijk niet goed om duurzame chocolade te maken die in een onduurzame verpakking zit. Na jaren onderzoek kwam Lovechock in 2011 uit bij een plasticvrije verpakking van houtcellulose. De cellulose komt van een duurzaam PEFC en FSC-gecertificeerde eucalyptusplantage. Hiervan wordt een folie gemaakt dat 100% composteerbaar is. 

Wanneer wij zo'n claim lezen zijn we altijd een beetje sceptisch, omdat iets al snel 'composteerbaar' genoemd kan worden. Daarom vroegen we bij Lovechock meer informatie op over de daadwerkelijke composteerbaarheid. We kregen direct een wetenschappelijk onderzoek toegestuurd én een video van cradle-to-cradle expert Jop Timmers die de verpakkingen aan een compostproef heeft onderworpen. 




Ook vertelde Inge van Lovechock dat de verpakking een blijvend aandachtspunt is, en niet zomaar greenwashing: "Ik (Inge, red.) ben in contact met recyclingorganisaties in Nederland om meer informatie te krijgen over industrieel composteren en wat dat eigenlijk betekent voor onze verpakking specifiek. Hetzelfde geldt voor Frankrijk en Duitsland. Daarnaast zijn we aan het kijken hoe het proces is als je bijvoorbeeld een wormenhotel hebt, waarmee je dus iets flexibeler bent en niet per se een tuin/composthoop nodig hebt". In 2019 heeft Lovechock met haar verpakking al 3.473,95 kilo plastic kunnen besparen! 

Samen plastic minderen tijdens Plastic Free July

Het is geen toeval dat dit artikel juist nu online komt: het is Plastic Free July! Sinds een paar jaar is Lovechock hier bij betrokken. Tijdens PFJ inspireert het merk haar community een maand lang met tips en info om zoveel mogelijk plasticconsumptie te reduceren. 

Papieren wikkel met een boodschap

Naast het cellulosefolie gebruikt Lovechock een papieren wikkel, die gemaakt is van PEFC-karton. Je kunt de wikkel gewoon bij het oud papier recyclen, maar eigenlijk zijn ze te mooi om weg te doen. Je kunt ze door de leuke prints ook leuk hergebruiken als cadeauwikkel! Ook in de kartonnen wikkel heeft Lovechock aanpassingen gemaakt. Voor de wikkel is door slim design 20% minder materiaal gebruikt dan voorheen en het papier komt uit verantwoorde Europese (eerst waren dit Amerikaanse) bossen. 



Een duurzame chocoladeverpakking 

Zo'n plasticvrije verpakking maken van houtcellulose is nog niet zo makkelijk. "Niet alles is makkelijk te achterhalen", vertelt Inge, "Maar het staat voorop dat we de juiste beslissingen willen maken voor mens en natuur. Voor nu is dat de huidige folie, maar wellicht kunnen we in de toekomst naar een nog betere verpakking (of zelfs geen verpakking) kunnen overstappen". Dat gaat alleen nog niet direct. "We zitten helaas met een voedselveiligheidsuitdaging, maar dit is zeker iets waar we altijd naar blijven kijken. Onze chocolade kan natuurlijk gaan smelten als het niet goed wordt verpakt, dus er is een aantal criteria waar we serieus naar moeten kijken. Maar zeker omdat we onze eigen fabriek in Heerhugowaard hebben, zouden we dit makkelijker mogelijk kunnen maken."



Chocola versus raw chocolate

Goed om te weten: Lovechock, het chocolademerk dat in dit artikel genoemd wordt, maakt chocoladerepen van rauwe chocolade. Rauwe chocolade heeft een ander (minder bewerkt) productieproces dan een standaard chocoreep uit de supermarkt. Zo wordt de buitenkant van de cacaoboon maar heel licht geroosterd (waardoor de binnenkant rauw blijft) en slaat Lovechock stappen als steriliseren, fijnmalen en concheren over. Er blijven hierdoor meer mineralen en vitaminen over en behoud je een fruitige smaak. 

Waarom kiezen voor duurzame chocolade?

Naast de gezondheidsaspecten is er nog een belangrijke reden om voor duurzame chocolade te kiezen. De chocolade van Lovechock is 100% biologisch (SKAL-gecertificeerd). Dat betekent dat álle ingrediënten op een goede manier, dus zonder schadelijke pesticiden of chemicaliën, zijn verkregen. Daarnaast worden de ingrediënten op een eerlijke manier verhandeld. De cacao komt bijvoorbeeld uit Ecuador en Peru via het Direct Trade principe waardoor er een eerlijke prijs wordt betaald. Om het plaatje af te maken zijn de repen ook nog eens vegan en palmolie- en glutenvrij. Yes please! 



Chocola en klimaatverandering

Het is overigens sowieso niet onverstandig om te kiezen voor duurzame chocolade. Wetenschappers alarmeerden ons in 2018 al over de impact van klimaatverandering op chocola. Door de veranderende weersomstandigheden (als gevolg van klimaatverandering) wordt het moeilijker om de cacaoplant te laten groeien. Deze heeft namelijk constante temperaturen, hoge luchtvochtigheid en héél veel regen nodig. Op dit moment komt ongeveer de helft van alle chocola uit Ivoorkust en Ghana; landen die volgens het IPCC in 2050 een temperatuurstijging van 2,1 graden Celsius kunnen verwachten. Dit gaat de groei en oogst dus flink in de weg staan. Door te kiezen voor duurzame chocolade kunnen boeren hun gewassen beschermen en zorgen voor meer biodiversiteit op de plantages. Wel zo fijn, als we in de toekomst ook nog van chocola willen genieten! 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook